THE HOME WE MADE BET­TER

An apart­ment with stun­ning views

Good Housekeeping (UK) - - Contents -

In­spired by its stun­ning coastal set­ting, the own­ers of this beau­ti­ful North York­shire apart­ment have cre­ated an award-win­ning home and kept a com­mu­nity doc­tor’s surgery alive

THE RE­FURB

Moya en­listed the help of Ric Blenkharn from Bramhall Blenkharn (brable.com). ‘He acted on ev­ery­thing we told him, so that the build­ing re­flected us and our love of the sea,’ she says. The semi­cir­cu­lar build­ing has a surgery on the lower level with the cou­ple’s du­plex apart­ment above. The steel-framed property, clad in con­crete blocks and faced with stone, took 18 months to con­struct and won the LABC Build­ing Ex­cel­lence Award for the best new house in York­shire.

AHEAD OF THE CURVE

For ar­chi­tect Ric, in­spi­ra­tion came from the set­ting and view of the North Sea. ‘It was con­ceived al­most as a sea fort, with deeply re­cessed win­dows that give the im­pres­sion of the win­dow open­ings be­ing carved out of a chunk of stone,’ he says. Moya, an ama­teur pot­ter, who of­ten col­lects pieces of glass washed up on the beach as in­spi­ra­tion for her work, es­pe­cially loves the build­ing in the sum­mer when she slides open the huge win­dows and lis­tens to the sounds of peo­ple on the sand be­low.

COME TO THE LIGHT

A full-height win­dow at the end of the hall al­lows you to see the sea. ‘To look out and see the six or seven shades of blue/green is re­ally calm­ing, even when the wa­ter is wild. It takes your breath away,’ says Moya. This level con­tains bed­rooms and a study, and dis­plays art by the cou­ple’s daugh­ter. A lin­ear roof light il­lu­mi­nates the paint­ings on one wall.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.