SHARED VAL­UES

Sep­a­rate his and hers van­i­ties pro­vide plenty of per­sonal space in this glam­orous en suite

Homes & Gardens - - DREAM BATHROOM - DE­SIGNER So­phie Warnars, Stu­dio Indigo, 020 7349 1290, stu­dioindigo.co.uk.

CAN YOU DE­SCRIBE THE PROJECT?

This Lon­don-based semi was built in the mid-1840s and sub­di­vided into flats dur­ing the 1950s. The cur­rent own­ers bought it in a derelict state, with the side wing fall­ing away from the main house and paint peel­ing from its stucco front. The façade and rear of the build­ing were re­tained and re­fur­bished, while the lay­out was com­pletely re­done. This bath­room is the new mas­ter en suite.

WHAT STEERED THE OVER­ALL DE­SIGN DIREC­TION?

The own­ers wanted a calm­ing bath­room that wasn’t too mas­cu­line or fem­i­nine, as it was a shared space. To cre­ate an equal bal­ance, we in­cluded moody tones in the colour palette, while the bath and light­ing have soft con­tours, cre­at­ing a neu­tral but invit­ing space.

HOW DID YOU CONFIGURE THE ROOM?

We made a cen­tre­piece of the bath by plac­ing it in front of the orig­i­nal south-fac­ing win­dows. The shower and WC were then tucked out of view be­hind frosted glass doors on ei­ther side of the room, leav­ing the decorative van­ity units to frame the bath. This lay­out cre­ates dis­tinct his and hers ar­eas, which works re­ally well.

CAN YOU TELL US ABOUT THE AR­CHI­TEC­TURAL STONEWORK?

The stone is Swaledale Fos­sil, quar­ried in North York­shire. Dur­ing the 13th cen­tury, the same stone was used in Durham Cathe­dral. We opted to frame the grand win­dows and tall door­ways in stone, in or­der to bring this beau­ti­ful ma­te­rial to a higher level, in­stead of just us­ing it for the floor and van­ity tops. The carved stone ar­chi­traves help to cre­ate fur­ther in­ter­est. We also in­cluded strips of mir­ror in the win­dow ar­chi­traves to draw the eye.

WHAT IN­SPIRED THE DE­SIGN OF THE VAN­ITY UNITS?

The over­all de­sign re­flects the own­ers’ re­quest for an el­e­gant and time­less bath­room with a mod­ern clas­sic el­e­ment. We used a sub­tle linen paint ef­fect on the ver­ti­cal sur­faces to add depth, while the tops are in the same Swaledale Fos­sil used through­out the scheme. As well as spa­cious draw­ers in the van­ity units, there is re­cessed stor­age be­hind the cen­tral mir­ror panel above each basin.

HOW DID YOU PULL IT ALL TO­GETHER?

As the room re­lies pri­mar­ily on hard fin­ishes, it was es­sen­tial to add tex­ture, so a sheer roller blind was used to soften the space as well as pro­vide pri­vacy. The el­e­gant pen­dant helps to marry the low- and high-level light­ing, en­sur­ing there are no gloomy cor­ners.

This south-fac­ing room en­joys abun­dant nat­u­ral light, which has been em­pha­sised with mir­rored glass and pol­ished stone.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.