Wel­come to my home

Ideal Home (UK) - - Real Home -

With two young chil­dren aged un­der five, Mar­jolein and Marco Bouhui­jzen had out­grown their Thir­ties town house, so de­cided to look out­side the city in their search for a new home. ‘We’d put in a num­ber of bids for lo­cal prop­er­ties, which had all come to nothing,’ says Mar­jolein, ‘but then one day a new con­struc­tion project in Uit­geest (a small town in the north of Hol­land) caught my eye. Marco was born and raised in the neigh­bour­ing vil­lage, so af­ter vis­it­ing the site over sev­eral week­ends we de­cided to make the move.’

The lo­ca­tion was the for­mer site of a milk fac­tory with views over a pas­ture, con­sist­ing of four prop­er­ties set in a cul-de-sac. ‘Our house is called the “Kap­berg” which means haystack,’ says Mar­jolein. ‘It’s built of tim­ber and stone, and has space out­side for a veg­etable gar­den and sta­bles for horses.’ The project took a year to com­plete. ‘I was get­ting im­pa­tient and was keen to start dec­o­rat­ing,’ Mar­jolein says. ‘I’d had a year to plan, which meant I could get the de­sign just right.’

Mar­jolein de­cided to re-work the down­stairs lay­out com­pletely. ‘I wanted the kitchen to func­tion as the heart of the house, con­nected to the other spa­ces, but with de­fined ar­eas for liv­ing and din­ing, play­room and hall­way.’ To achieve this, she came up with the idea of putting in a large steel-framed win­dow be­tween the kitchen and liv­ing room to separate the spa­ces with­out block­ing any light. ‘The win­dow doesn’t open, but it makes the spa­ces feel con­nected.’

The de­ci­sion has paid off. ‘The kitchen is ab­so­lutely my favourite space,’ she says. ‘It’s the real heart of the house and has a lovely at­mos­phere with a view of all the rooms, the gar­den be­yond, and the mead­ows.’

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.