Neigh­bours rel­ish de­feat of ‘in­tru­sive’ home ex­ten­sion

Coun­cil­lors ig­nore plan­ning team’s ad­vice and re­ject ap­pli­ca­tion

Kentish Express Ashford & District - - Winning Visit - By Sa­man­tha Wil­liams

Neigh­bours protest­ing against an ap­pli­ca­tion for an ‘over-de­vel­oped’ ex­ten­sion on a house in Park Farm sighed in re­lief when coun­cil­lors voted against it.

A pro­posal for a two-storey ex­ten­sion to be added to a home in Conker Close, in Kingsnorth, was sub­mit­ted to Ash­ford Bor­ough Coun­cil (ABC) by the Ralph fam­ily.

The plans in­cluded an open car port, an ad­di­tional bed­room, and a garage con­ver­sion.

Neigh­bour Joshua High spoke at the plan­ning com­mit­tee, held last Wed­nes­day at the Civic Cen­tre, on be­half of other families in Conker Close, who were sit­ting in the public area.

He de­scribed the plans as ‘in­tru­sive’, and said the ex­ten­sion would lead to loss of pri­vacy for other homes and park­ing prob­lems in the close as the num­ber of spa­ces would be re­duced from five to two.

He added that the de­sign did not fit with the street scene and that the house would over­shadow ex­ist­ing prop­er­ties.

Ward mem­ber for the area Cllr Tina Heyes (Con) agreed that the ap­pli­ca­tion was a con­cern.

She said: “There are sev­eral ob­jec­tions to this ap­pli­ca­tion – seven from res­i­dents and from the par­ish coun­cil.

“I’ve been to the close be­fore to li­aise with neigh­bours and I had trou­ble park­ing. So there are con­cerns.

“The is­sue is with the size. No other prop­erty has a car­port, and it doesn’t keep within the street scene.

“This ap­pli­ca­tion has the sec­ond high­est ac­tiv­ity on ABC’s plan­ning site, sec­ond only to Chilm­ing­ton Green. This shows how im­por­tant it is to res­i­dents.”

‘I feel un­com­fort­able with this ap­pli­ca­tion. It is un­usu­ally in­tru­sive and overde­vel­oped’

Cllr Gra­ham Galpin (Con) added: “This is quite a dif­fi­cult one. It con­forms with our park­ing stan­dards, but doesn’t fol­low the street scene.

“I feel un­com­fort­able with this ap­pli­ca­tion. It is un­usu­ally in­tru­sive and over-de­vel­oped.”

The fam­ily’s ar­chi­tect, Tina McFadzean, also spoke at the meet­ing and de­fended the project, adding that it was a mod­est pro­posal, and that the ex­tra space would pre­vent the fam­ily from having to move to a larger prop­erty.

How­ever, de­spite of­fi­cer’s rec­om­men­da­tions that mem­bers of the com­mit­tee per­mit the ap­pli­ca­tion, and Ms McFadzean’s plea, coun­cil­lors opted to refuse con­sent.

Pic­ture: Paul Amos FM2668099

Cllrs Tina Heyes and Gra­ham Galpin

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.