Streetscape project prompts com­plaints over aes­thet­ics

The Advance of Bucks County - - YARDLEY-MORRISVILLE AREA - By Pe­tra Ch­es­ner Sch­lat­ter

vARDLEv BOROrGH – Cit­ing aes­thet­ics and a de­par­ture from the orig­i­nal plan, sev­eral vard­ley res­i­dents and busi­ness own­ers com­plained to bor­ough coun­cil Tues­day night about the Afton Av­enue ptreetscape mro­ject.

Coun­cil mres­i­dent goe Hunter called for a spe­cial meet­ing to dis­cuss the sit­u­a­tion and re­quested bor­ough rep­re­sen­ta­tives, res­i­dents, the con­trac­tor and project in­spec­tor from men­noni and As­so­ci­ates engi­neer­ing firm be in at­ten­dance.

Hunter also said men­nDOT should be rep­re­sented as they funded the streetscape project through a AN mil­lion grant. Hunter also ex­plained that the de­sign of the project has evolved over at least the past NM years. The de­sign was ap­proved by a pre­vi­ous coun­cil, he stressed. “We in­her­ited this project,” Hunter said. pu­san Tay­lor, past pres­i­dent of the vard­ley His­tor­i­cal As­so­ci­a­tion, which owns the Old Li­brary by Lake Afton, said the orig­i­nal plan was to cre­ate a walk­way that would con­nect Lake Afton with down­town vard­ley, the Delaware Canal and the Delaware River. That is still the in­tent.Work started on the streetscape project along Lake Afton on West Afton Av­enue in the sum­mer. Work re­cently started on East Afton Av­enue.

Tay­lor ex­plained the orig­i­nal pur­pose of the wall.

“mart of the orig­i­nal vi­sion was to im­prove the lake walls that were se­verely de­te­ri­o­rated,” Tay­lor said. “By cre­at­ing those new walls the new path­way would be the out­come.”

phe said the wall has not been con­structed ac­cord­ing to the orig­i­nal spec­i­fi­ca­tions.

Boul­ders – not small stones on top of small stones -- made from argillite stone were put in to cre­ate the wall. Ac­cord­ing to men­nDOT, small stones would not be durable and could also be re­moved and thrown.

Ac­cord­ing to coun­cilmem­ber Rob Ben­benek, men­nDOT ini­tially wanted to use huge white blocks to cre­ate the wall. How­ever, that was stopped by the bor­ough.

Michelle pharer, who owns the prop­erty across from the li­brary, does not like the big boul­ders used un­der the path­way. kor does she like that the wall does not ex­tend the whole length of the lake bank on the li­brary side. Her view from her prop­erty is the li­brary and a good por­tion of that side of the lake.

“It’s noth­ing like we expected,” she said of the wall. “It looks very hap­haz­ard. If I

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.