Ten­nis court de­mo­li­tion yields re­cy­cling bo­nanza for Town­house As­so­ci­a­tion

The Weekly Vista - - News - KEITH BRYANT kbryant@nwadg.com

De­mo­li­tion of ten­nis courts next to the Town­house As­so­ci­a­tion head­quar­ters came up dur­ing the as­so­ci­a­tion’s meet­ing on March 15.

Be­cause of the un­sea­son­ably de­cent weather, Gen­eral Man­ager David Whit­tle­sey said, the as­so­ci­a­tion has been able to make good progress on re­mov­ing the ten­nis court and im­prov­ing drainage to pre­vent fur­ther ero­sion be­hind Club­house Drive. The two projects, he said, are cost­ing roughly $60,000 to­gether.

The as­so­ci­a­tion kept the fenc­ing and lights, he said, to use for its main­te­nance fa­cil­ity, while the sur­face of the courts was sent for re­cy­cling and the ma­jor­ity of the gravel base was given to the city. The Prop­erty Own­ers As­so­ci­a­tion, he said, also re­ceived some ma­te­rial.

“We’ve tried ev­ery sin­gle way pos­si­ble to make it as cost ef­fec­tive as pos­si­ble,” he said. “We stock­piled as much as we can phys­i­cally han­dle to re­use down the road.”

The area formerly oc­cu­pied by ten­nis courts, he said, will serve as green space.

The drainage, he said, was a joint ven­ture be­tween the Town­house As­so­ci­a­tion and the city. The area had flooding, he said, so the city in­stalled a drainage pipe. But the drained wa­ter, he said, was erod­ing the ground be­neath the con­crete flue that car­ried it down­hill.

The so­lu­tion, he said, was to place large rocks — called riprap — to slow the wa­ter. Re­in­forced with a con­crete slurry that slips in through the cracks in these rocks, he said, ero­sion should be­come a non­is­sue.

“That is the sin­gle big­gest project we’ve done like that,” he said.

Dur­ing the meet­ing, the as­so­ci­a­tion board ap­proved en­clos­ing a deck on Teresa Lane and the ad­di­tion of a gable roof over a deck on Brett Lane.

Keith Bryant/The Weekly Vista

Drainage im­prove­ments the Town­house As­so­ci­a­tion made in the val­ley be­hind Club­house Drive are seen from An­nette Lane. The large rocks, called riprap, are re­in­forced with a con­crete slurry. The in­tent is to re­duce ero­sion in the val­ley.

Newspapers in English

Newspapers from USA

© PressReader. All rights reserved.