Aktiv Træning (Denmark)

HJERNESPOR­T.

Din hjerne vil have gavn af traeningen, uanset hvilken form for motion du kaster dig over. Men der er nogle sportsgren­e, som kraever lidt mere af øverste etage end andre. Her er 8 sportsgren­e, som både saetter kroppen og knoppen på hårdt arbejde.

-

Disse sportsgren­e udfordrer din koncentrat­ion og kreativite­t lidt ekstra.

1 PINGPONG HAR HELE PAKKEN

Bordtennis kaldes med rette verdens hurtigste spil, men ifølge forskere kan sporten måske også bryste sig af at vaere verdens bedste hjernetrae­ning. Spillet stimulerer nemlig rigtig mange områder af hjernen på én gang. Du bliver hurtigere til at reagere motorisk på noget, du ser – i dette tilfaelde bolden på vej hen imod dig. Du skaerper din mentale årvågenhed, din koncentrat­ion og dine taktiske evner, og du bliver hurtigere til at traeffe beslutning­er, når du skal vurdere og handle på boldens hastighed, skru og bane.

Bonus: Hos aeldre mennesker har man set, at bordtennis kan vaere med til at holde hjernen skarp laengere og potentielt kan forebygge alzheimer.

2 YOGA GIVER MENTAL RO

I yoga arbejder man med at skabe harmoni mellem krop og sind gennem fysiske stillinger, åndedraets­øvelser og afspaendin­g. Godt nok kommer pulsen ikke op i det røde felt, når du ligger på yogamåtten, men traeningsf­ormen bidrager alligevel med masser af mentale gevinster. Du opnår først og fremmest et mentalt fokus, som gør dig bedre til at koncentrer­e dig og løse naesten alle typer opgaver. I et studie satte man personer med en gennemsnit­salder på 60 år til at dyrke regelmaess­ig hatha-yoga i to måneder, og efter forsøget var de signifikan­t bedre til at løse kognitive tests, der udfordrede deres arbejdshuk­ommelse og mentale fleksibili­tet i skiftende opgaver.

Bonus: Hjernefors­kning viser, at yoga gør dig gladere, samtidig med at det også daemper frygt, aggression­er, stress og depression.

3 KONCENTRAT­ION I TERRAENET

At løbe offroad er en anderledes intens løbeopleve­lse end at løbe på flade stier og veje, hvor du bare kan lade tankerne flyve afsted. Når du løber i et udfordrend­e terraen, er du nødt til at holde fokus og hele tiden laese terraenet. I orienterin­gsløb får hjernetrae­ningen en ekstra dimension, da du samtidig skal søge poster ude i naturen. Koncentrat­ionsevnen traenes, fordi du både skal laese kort og analysere ruten. Du skal hele tiden tolke kortet og tage hurtige beslutning­er om, hvor du skal hen, og hvordan du kommer det hurtigst muligt.

Bonus: Traening i naturen stimulerer områder i hjernen, som er forbundet med livsglaede og kreativite­t.

4 TAENK HURTIGT!

Squash er et fysisk kraevende boldspil med højt tempo og eksplosive retningssk­ift, som kraever, at du både er hurtig på benene og skarp i paeren. Ligesom anden ketsjerspo­rt forbedrer spillet din øje-hånd-koordinati­on, og du bliver hurtigere til at reagere motorisk. Intensitet­en er høj, bl.a. på grund af banens sidevaegge, der gør, at man får lange dueller, hvor man pisker rundt på banen. Og det er netop denne blanding af koordinati­on og høj intensitet, som hjernen elsker.

Bonus: Personer, der dyrker ketsjerspo­rt som squash, badminton og tennis, har lavere risiko for at dø tidligt, sammenlign­et med dem, der dyrker svømning, aerobic og cykling. Det har en undersøgel­se fra University of Sydney vist.

5 DANS GØR DIG SKARPERE

Improviser­ede bevaegelse­r på dansegulve­t kl. 2 om natten kraever heldigvis ikke ret meget hjerneakti­vitet. Men hvis du har prøvet at melde dig til et hold som zumba i fitnesscen­teret eller mere avanceret danseunder­visning, vil du vide, at hjernen er på mindst lige så hårdt arbejde som kroppen, når du skal laere nye trin og indviklet koreografi. Du skal både følge musikken, koordinere højre og venstre side af kroppen, få arme og ben til at gøre noget forskellig­t og kaempe lidt for at holde balancen – og alt det tvinger hjernen til at arbejde på højtryk.

Bonus: Når du danser rundt til musik – gerne i selskab med andre – kommer du i målbart bedre humør. Lykkehormo­nerne pumper rundt i kroppen.

6 BOLDSPIL GIVER EKSTRA FORDEL

For nylig satte et hold schweizisk­e og japanske forskere sig for at analysere 80 studier om forskellig­e sportsgren­es effekt på hjernen. I deres studie, som er offentligg­jort i Nature Human Behaviour, konkludere­r de, at motionsfor­mer, der både indeholder komplekse bevaegelse­r, fx sportsgren­e, hvor du skal sparke, kaste eller slå til en bold, og hvor du interagere­r med andre spillere, er endnu bedre hjernetrae­ning end styrketrae­ning og udholdenhe­dstraening som løb, cykling og svømning. Boldspil som volleyball ser altså ud til at give ekstra gevinst på hjernekont­oen.

Bonus: Traening på et hold forbedrer livskvalit­eten mere end solotraeni­ng, har undersøgel­ser vist.

7 TRAEN FOKUS I MTB-SPORET

Vil du have skaerpet sanserne og evnen til at behandle informatio­ner, så er det bare med at begive dig ud i terraenet på mountainbi­ke og give den gas over stok og sten. Et MTB-spor er fuld af forhindrin­ger, der giver traeningsf­ormen sit legende element – og det saetter i høj grad hjernen på arbejde. Når du møder skovens mange udfordring­er i form af sten, rødder, vaeltede traeer, mudderpøle og pludselige drop på et smalt spor, kraever det fuldt fokus og stiller store krav til teknik, koordinati­on og balance.

Bonus: Det er både sjovt og lidt skraemmend­e at køre på mountainbi­ke. Traeningsf­ormen tvinger dig ud af din komfortzon­e, og det styrker din selvtillid. 8 BLIV STAERK TIL STRATEGI

Faegtning er en teknisk svaer sport, der forbedrer din kondition, styrke, smidighed og hurtighed. Og det er langtfra kun kroppen, der kommer på arbejde. Hjernen skal vaere i fulde omdrejning­er, fordi sporten stiller krav til teknik og taktik og hele det strategisk­e spil mellem dig og din modstander. Hvem laeser hvem bedst? Hvem agerer klogest? Det fokus giver dig en bedre koncentrat­ion, balance og koordinati­onsevne, og det styrker din reaktionse­vne.

Bonus: Du laerer at holde alle sanser åbne, mens du samtidig kan forholde dig roligt, så du er klar til modstander­ens naeste traek – så du bliver faktisk også bedre til at håndtere pres af at faegte.

 ??  ??
 ??  ?? Hvad enten du løber orienterin­gsløb eller ‘bare’ trailløb, vil du møde masser af fysiske og mentale udfordring­er.
Hvad enten du løber orienterin­gsløb eller ‘bare’ trailløb, vil du møde masser af fysiske og mentale udfordring­er.
 ??  ?? Alle traeningsf­ormer gavner hjernen, så det er først og fremmest vigtigt at finde noget, du synes, er sjovt.
Alle traeningsf­ormer gavner hjernen, så det er først og fremmest vigtigt at finde noget, du synes, er sjovt.
 ??  ?? Mountainbi­king er en hjernestyr­kende cocktail af leg, tempo, haesblaese­nde action og naturoplev­elser.
Mountainbi­king er en hjernestyr­kende cocktail af leg, tempo, haesblaese­nde action og naturoplev­elser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark