Aktiv Træning (Denmark)

I gang med bønner

-

Bønner kraever planlaegni­ng, sprødt modspil og godt med krydderier, der kan løfte smagen. Er du bønnebegyn­der, hjaelper vi dig godt i gang her.

DERFOR SKAL BØNNER I BLØD

Alle tørrede bønner indeholder lektiner, som kan føre til mavepine, kvalme og opkast. Lektiner nedbrydes under iblødsaetn­ing og kogning, og derfor må du ikke springe det over. Lav gerne en stor portion, og frys ned i mindre portioner, eller opbevar på køl i 3-5 dage.

Sådan gør du:

Laeg bønnerne i blød i tre gange så meget vand. Lad dem stå i 10-12 timer, fx natten over. Du kan sagtens lade dem stå i laengere tid, fx til du kommer hjem fra arbejde, men skift da vand om morgenen. Haeld vandet ud, og skyl bønnerne grundigt.

Kog bønnerne i rigeligt vand efter emballagen­s anbefaling; det vil typisk vaere 45-60 min.

GIV DINE BØNNER MERE SMAG

Bønner smager ikke af så meget i sig selv, så de skal hjaelpes lidt på vej.

Under kogning: Kog dine bønner i bouillon, eller tilsaet masser af krydderurt­er, hvidløg, løg, gulerødder eller en suppevisk til kogevandet.

Lige efter kogning: Vend bønnerne i en marinade eller lignende, mens de stadig er lune – så suger bønnerne mest marinade til sig og bliver saftige og cremede frem for melede.

I dine retter: Giv dine bønner godt med modspil, fx ved at tilføje fedt i form af olivenolie, noget syrligt, fx citronsaft, noget staerkt, fx chili, hvidløg, sennep eller peberrod, og noget friskt i form af krydderurt­er og masser af sprødt og grønt tilbehør.

BØNNER PÅ DÅSE

Nemmere bliver det ikke. Bønner på dåse skal blot skylles, så er de klar til brug. De skal hverken saettes i blød eller koges. Dåsebønner er lige så sunde som de andre, til gengaeld er konsistens­en lidt laekrere på dem, du selv laegger i blød – og prisen en del lavere. Vaer desuden obs på, at der kan vaere tilsat en del salt.

 ??  ?? Man draener normalt bønnerne for den vaeske, der er i dåsen, medmindre de ligger i fx en tomatsauce.
Man draener normalt bønnerne for den vaeske, der er i dåsen, medmindre de ligger i fx en tomatsauce.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark