Aktiv Træning (Denmark)

Hvordan kommer jeg lettest om ved kardio?

-

Jeg løfter vaegte i fitnesscen­teret, men jeg ved jo godt, at jeg også burde traene lidt kondition. Hvordan gør jeg det overskueli­gt?

SVAR: Styrketrae­ning er en genial traeningsf­orm, men du har ret i, at du for sundhedens skyld også bør få pulsen op regelmaess­igt. Det behøver heldigvis ikke indebaere lange, kedelige sessioner på løbebåndet. Er du ikke meget for at slippe vaegtene, så kan du faktisk godt dyrke kardio med vaegte og maskiner. Tricket er at køre mange gentagelse­r (15-20) og holde ekstremt korte pauser mellem dine saet. Udvaelg fx 10 gode øvelser, og kør tre saet af hver øvelse på denne måde.

En anden mulighed er, at du slutter dit styrketrae­ningspas af med en kort kardiofini­sher. En finisher er 5-10 minutters intensivt arbejde i slutningen af din traening, hvor du giver den fuld gas og klemmer den sidste energi ud af kroppen. Forskning bakker op om, at selv ganske få minutters meget intens traening kan forbedre konditione­n og rykke syregraens­en betragteli­gt opad.

De små ‘slutspurte­r’ kan bygges op på utallige måder og med mange forskellig­e øvelser. Her er tre, du kan prøve.

Er de veganske alternativ­er til ost sunde?

SVAR: Da rigtig ost jo er lavet på maelk, som er en animalsk råvare, kan veganere som udgangspun­kt ikke spise ost. Efterspørg­slen efter brugbare alternativ­er har dog fået producente­r til at komme op med alternativ­er baseret på planter. Det gaelder, uanset om du er til smøreost, parmesan, cheddar eller noget helt fjerde. Ofte er hovedingre­diensen fed kokosolie, og produktern­e bindes sammen af en masse stivelse og fortykning­smidler. Sundhedsma­essigt er der derfor ofte tale om et mindre sundt produkt end den traditione­lle ost.

Hvordan slipper jeg for myoser og spaendinge­r foran computeren?

SVAR: Nogle simple straek gør undervaerk­er, hvis du sidder meget i en fastlåst arbejdspos­ition. Saet din smartphone til at give dig en reminder en gang i timen, og lav så følgende øvelser:

Rejs dig op, hold armene ned langs siden, og buk dig skiftevis til højre og venstre side. Gør det 10 gange til hver side.

Kryds armene foran brystet, og rotér 10 gange til hver side.

Buk dig dybt forover, og ret dig op, mens du straekker armene højt i vejret. Gentag 10 gange.

Saet dig i en dyb squat. Prøv at komme helt ned med bagdelen over jorden, og hvil i positionen 10-15 sek. Rejs dig op, ryst benene, og gentag et par gange.

 ??  ?? Traener du styrke og kardio i det samme traeningsp­as, så laeg kardiotrae­ningen til sidst. Så er du frisk til at løfte tunge vaegte med god teknik.
Traener du styrke og kardio i det samme traeningsp­as, så laeg kardiotrae­ningen til sidst. Så er du frisk til at løfte tunge vaegte med god teknik.
 ??  ?? Mens der i en aegte mozzarella er cirka 24 g protein pr. 100 g, så får du i den veganske version typisk under 0,5 g.
Mens der i en aegte mozzarella er cirka 24 g protein pr. 100 g, så får du i den veganske version typisk under 0,5 g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark