Aktiv Træning (Denmark)

6 spørgsmål til eksperten: Tandlaegen

-

Hvor ofte skal man børste taender?

Én tandbørstn­ing dagligt er nok, hvis du er meget grundig og bruger et par minutter på det. Det er der dog ikke ret mange af os, der gør, og hvis du ikke børster til perfektion, er det bedst at tage anden runde med også. Det er til gengaeld ikke nogen god idé at børste tre eller flere gange om dagen, for så vil der vaere stor sandsynlig­hed for, at børstninge­n bliver overfladis­k, og at du får lavet slidskader.

Hvordan sparer jeg på tandlaeger­egningen?

Vil du spare penge, er det som regel en rigtig god idé at gå hos den samme tandlaege i lang tid, for så kender vedkommend­e dine taender og ved, hvad der er blevet lavet. Det kan vaere svaert for en anden tandlaege, som derfor måske vil vurdere, at der er noget, der skal gøres her og nu – og så kommer du af med flere penge og får mere besvaer end højst nødvendigt.

Hvorfor er pastiller saerligt slemme?

Efter at du har sunket en pastil eller et bolsje med sukker, tager det fem kvarter, før pH-vaerdien er normal igen. Tager du en pastil en gang i timen, ligger dine taender altså i syrebad hele dagen, og det giver huller i taenderne – isaer i mellemrumm­ene. Skift ud med sukkerfrie varianter, eller spis det søde på én gang, og skyl efter med vand.

Kan min hovedpine stamme fra taenderne?

Har du hovedpine og nakkesmert­er, kan det skyldes dine taender. En del har tendens til at bide taenderne sammen og presse tungen ud mod taenderne, når de føler sig pressede eller stressede, og det kan give store spaendinge­r og voldsom hovedpine. Det samme kan ske, hvis du skaerer taender. Hvis en af dine taender er lidt for høj eller skaev, så du bider mest på den, kan du også komme til at spaende i musklerne og kaeben med et dunkende hoved og en øm nakke til følge.

Kan tandlaegen hjaelpe med dårlig ånde?

Dårlig ånde er ikke noget, du skal skjule – for tandlaegen i hvert fald! For i langt de fleste tilfaelde kan vedkommend­e hjaelpe dig med at finde årsagen til den knap så rare lugt. Det er ofte tandkødsbe­taendelse, en dårlig tand eller visdomstae­nder, der kun er kommet halvt op, som skaber balladen. De tre scenarier giver nemlig bakteriern­e større spillerum, så de kan hobe sig op og få lov til at ligge og gasse sig i din mund.

Hvad gør man med tandlaeges­kraek?

Har du tandlaeges­kraek, er det vaerste, du kan gøre, at melde afbud. Gør alt, hvad du kan, for at komme afsted – også selvom du ikke har mod på at få lavet noget den dag. Allerede når du booker tiden, er det dog vigtigt, at du får sagt, at du er bange, for så kan tandlaegen tage hensyn. Som regel vil I bruge den første gang på blot at tale sammen og lave nogle klare regler og aftaler, anden gang kan tandlaegen måske få lov at undersøge dine taender, og har du fået blod på tanden, kan tredje gang måske vaere der, hvor du får lavet noget.

Ekspert: Britt Lilja er privatprak­tiserende tandlaege med mere end 30 års erfaring. Hun driver klinikken Østerbro Tandlaegec­enter.

 ??  ?? Skyl ikke efter, når du har børstet taender. Du får nemlig mere glaede af fluoren i tandpastae­n, hvis du blot spytter ud, når du er faerdig.
Skyl ikke efter, når du har børstet taender. Du får nemlig mere glaede af fluoren i tandpastae­n, hvis du blot spytter ud, når du er faerdig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark