Aktiv Træning (Denmark)

SAET DIG ET MÅL – OG NÅ DET!

Lidt forarbejde øger chancen for succes.

-

Et konkret mål i horisonten kan vaere en af de bedste motivation­sfaktorer til at holde fast i de sunde vaner. Men hvad er det helt rigtige mål for netop dig?

Den såkaldte SMART-model kan hjaelpe dig til at vaelge et mål med maksimal chance for succes.

STÅR FOR S SPECIFIKT

Først og fremmest skal dit mål vaere specifikt. Altså at du ønsker at opnå noget bestemt. “Jeg vil i bedre form” er et eksempel på et mål, som ikke er specifikt nok. For hvad vil det praecis sige? Overvej, hvad du helt konkret ønsker at opnå. Et specifikt mål kan vaere at gå 10.000 skridt om dagen, at blive 5 minutter hurtigere på en 5-kilometer eller at gennemføre et halvmarato­n.

STÅR FOR M MÅLBART

Det, du saetter dig for, skal vaere målbart. Ellers vil det vaere umuligt at bevise over for dig selv, at du er kommet i mål.

Sig fx “jeg vil traene 3 gange om ugen de naeste 6 måneder” i stedet for “jeg vil traene mere regelmaess­igt”. Hvis du ‘blot’ har et ønske om en sundere livsstil, så definér, hvad det betyder. Skal du fx gå i seng kl. 22.30 eller spise 1 kg grøntsager 5 dage om ugen?

STÅR A FOR ATTRAKTIVT

For at kunne fastholde motivation­en er det vigtigt, at du vaelger et mål, der er attraktivt for dig. Det skal altså vaere noget, du virkelig har lyst til at opnå. Ellers vil du sikkert opleve, at det er for svaert at holde fast, når andre spaendende tilbud melder sig undervejs. Overvej, hvorfor det er vigtigt for dig at lykkes, og hvad det vil betyde for dig at nå i mål.

STÅR FOR R REALISTISK

Vaer aerlig over for dig selv: Er det muligt at få målet til at passe ind i din hverdag, og har du tiden og de ressourcer, det kraever at nå i mål? Der er intet i vejen for at saette et ambitiøst mål, og det kan netop vaere en god motivation­sfaktor. Men du skal stadig tro på, at det er realistisk, og du skal vaere villig til at yde det, der kraeves. Ellers må du saenke ambitionsn­iveauet en smule.

STÅR T FOR TIDSBESTEM­T

Du bør have en deadline for, hvornår målet skal vaere nået. Det hjaelper ikke noget, at du har en målsaetnin­g om at ville tabe 10 kg, løbe et maraton eller gennemføre en ironman, hvis du ikke har en bestemt dato for, hvornår det skal vaere indfriet. En deadline er med til at holde dig til ilden, og den giver dig mulighed for at planlaegge dine delmål.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark