Aktiv Træning (Denmark)

De 5 kostprinci­pper

Du behøver ikke at føre nøje regnskab med, hvor mange kalorier du indtager i løbet af dagen. I stedet skal du følge de her 5 simple principper.

-

LUG UD I KALORIEBOM­BERNE

For at skabe et kalorieund­erskud og give plads til alle de sunde stoffer, din krop har brug for, når du traener hårdt, er du nødt til at begraense indtaget af kalorietun­ge sager som slik, kage og chips. Men der er ingen fødevarer, som du nødvendigv­is helt skal undvaere i de 12 uger. Dropper du det usunde 6 ud af ugens 7 dage, er der plads til, at du fx kan vaelge én dag om ugen, hvor du spiser et stykke kage, drikker et glas vin eller lignende.

SPIS GODT MED PROTEIN

Sørg for at få protein i alle dine måltider. Proteiner er relativt svaere at fordøje for kroppen, og derfor ligger de laenge i din mavesaek og er med til at holde dig maet. De er samtidig musklernes byggesten og dermed en afgørende allieret i kampen for at øge muskelmass­en. Gå efter magre proteinkil­der som kylling, fisk, magert kød, skaldyr, aeg, quinoa, skyr og baelgfrugt­er som kikaerter, linser og bønner. Undgå fede kødudskaer­inger og forarbejde­t kød, fx bacon og pølser.

SKRU OP FOR DET GRØNNE

Taenk frugt og grønt ind i alle tre hovedmålti­der. Grøntsager – isaer de grove som broccoli, blomkål, aerter og hvidkål – er rige på kostfibre, samtidig med at kalorieind­holdet er i bund. Ved at lade det grønne fylde mere på tallerkene­n får du derfor masser af maethed for ganske få kalorier. Skaer til gengaeld ned på ris, pasta og nudler. De kan dog fint indgå i måltidet i moderate maengder.

DRIK VAND

Sluk tørsten i vand i stedet for sodavand, juice og saftevand, der bidrager med rigtig mange kalorier, men stort set ingen maethed. Undgå også øl, vin og spiritus – som minimum i hverdagene. Alkohol er rig på kalorier, og da giftstoffe­rne samtidig stresser kroppen, kan det sabotere vaegttabet.

SPIS GROFT

Kostfibre giver en god maethedsfo­rnemmelse, så det bliver lettere for dig ikke at overspise. Det skyldes dels, at der skal tygges mere på de fiberrige madvarer, og dels at et fiberrigt måltid fylder nede i mave-tarm-systemet. Samtidig er fibrene med til at fremme fordøjelse­n. De findes saerligt i grøntsager og frugt samt i fuldkornsp­rodukter som rugbrød og havregryn.

BONUSTIP: Du kan overveje at prøve kraefter med faste for at saette ekstra skub i vaegttabet. En populaer strategi er 5:2-kuren, hvor du to dage om ugen kun indtager to måltider på hver 250 kcal (kvinder) eller 300 kcal (maend). Du bør som udgangspun­kt faste på dage, hvor du ikke traener. Se mere på aktivtraen­ing.dk/faste.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark