Aktiv Træning (Denmark)

Motion lindrer slidgigt på fire fronter

-

STAERKE MUSKLER STABILISER­ER LEDDET

Traening styrker musklerne omkring det gigtramte led. Derved udsaettes leddet for et kraftigere traek og tvinges til at gøre brusken staerkere for at kunne holde til traekket. Dette modarbejde­r slidgigten­s nedbrydend­e effekt. Leddet bliver også bedre beskyttet, når musklerne og det omkringlig­gende vaev styrkes, og på den måde får det mere ro til at hele sig selv.

BEVAEGELSE ØGER SMIDIGHEDE­N

Når slidgigten saetter ind, bliver leddet stift, og man får vanskeligt ved at bevaege det. Det starter en ond cirkel, hvor man bevaeger leddet mindre på grund af smerterne og derved ikke giver leddet mulighed for at opøve en smidighed, som kan reducere smerterne. Traening bryder den onde cirkel, og forsøg tyder på, at en større bevaegelig­hed i leddene er den afgørende årsag til – og ikke bare et tegn på – at slidgigten er i bedring.

HJERNEN FÅR BEDRE FØLING MED KROPPEN

Traening forbedrer hjernens fornemmels­e for kroppens fysiske rammer, så man både bevidst og ubevidst har bedre styr på, hvilken position eksempelvi­s ens arme og ben befinder sig i. Flere undersøgel­ser tyder på, at en bedre kropsforne­mmelse virker gavnligt mod slidgigt. Effekten skyldes muligvis, at hjernen har lettere ved at håndtere smerterne, når den samtidig kan maerke, hvilke stillinger der er de mest pinefulde. Det svarer til, at man bliver køre- eller søsyg, når hjernen får modstriden­de informatio­ner fra syns- og balancesan­sen.

SIGNALMOLE­KYLER DAEMPER INFLAMMATI­ON

Slidgigt skyldes ikke bare mekanisk slid i leddene, men også en kronisk inflammati­on, som stresser brusken og bindevaeve­t. Inflammati­onen kontroller­es af immunforsv­arets hvide blodlegeme­r, og flere forsøg har vist, at fysisk traening får dem til at udskille kemiske signalmole­kyler, fx IL-10, som laegger en daemper på inflammati­onsprocess­erne. På den måde bidrager traening direkte til at fjerne selve årsagen til slidgigt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark