Aktiv Træning (Denmark)

Mountainbi­ken holder parkinson i skak

Da Morten Benn for snart tre år siden fik diagnosen Parkinsons sygdom, besluttede han sig for at slå igen. Våbnet er benhård traening, og det har både hjulpet ham mentalt og forebygget tab af muskelstyr­ke og balanceevn­e.

-

“Jeg er blevet både staerkere og hurtigere end før min diagnose.”

En forårsdag i 2020 fik Morten Benn en chokerende besked. Over for ham sad en neurolog og forklarede, at den uvante rysten på venstre hånd, som Morten havde oplevet i nogle måneder, skyldtes Parkinsons sygdom.

Diagnosen var et hårdt slag for den blot 45-årige mand. Mens tårerne trillede ned ad kinderne, og angsten og usikkerhed­en for fremtiden rumsterede i hovedet, cyklede Morten en tur på sin mountainbi­ke for at få styr på tankerne. Han havde altid vaeret en ivrig motionist, som elskede at holde sig i bevaegelse og presse kroppen, og den glaede skulle sygdommen ikke tage fra ham. Så allerede samme dag, som diagnosen blev stillet, besluttede Morten sig for at slå igen:

– Jeg vidste ikke noget om det på det tidspunkt, men jeg taenkte, at der findes vel ikke nogen sygdom, hvor god søvn, sund kost og masser af motion ikke virker. Min umiddelbar­e reaktion var, at på den måde kunne jeg gøre noget selv, og siden den dag har jeg stort set traenet dagligt. Det giver mig en fantastisk ro inde i kroppen, og jeg kan maerke, at hvis jeg ikke får lavet noget, så ryster min venstre arm meget, og jeg får det ubehagelig­t, forklarer han.

For Morten handler det først og fremmest om jagten på dopamin, som er det stof, parkinsonp­atienter er i underskud af. Kroppen danner bl.a. dopamin ved højintens traening, og det kan dermed vaere med til at holde sygdommen i skak. Men traeningen hjaelper ham også mentalt:

– Det er jo rart at føle sig staerk og føle, at man giver sygdommen modstand, siger han.

Siden diagnosen er det blevet til mere end 900 traeningsp­as. Pulsen skal op, for at det rigtig batter, og han dyrker både landevejsc­ykling, løb, styrketrae­ning, crossfit og mountainbi­ke, der er hans primaere traeningsf­orm.

– På mountainbi­ken får jeg traenet både styrke, kondition, balance og koordineri­ng – alt, hvad der nu engang følger med, når man skal koncentrer­e sig om at køre på spor i skoven, fortaeller Morten.

Han traener også virtuelt med andre parkinsonr­amte i foreningen fit4cure.dk. Her kører de på hometraine­r derhjemme og kan i det virtuelle Zwift-univers se hinanden og snakke sammen undervejs.

Kan cykle fra de fleste

Morten ved godt, at sygdommen efterhånde­n vil svaekke bl.a. hans muskelstyr­ke og balancesan­s. Derfor straeber han efter at bringe sit niveau så højt op, at udgangspun­ktet rykkes, og sygdomstab­et kan modvirkes. I forbindels­e med et medicinsk forsøg på Aarhus Universite­t fik Morten målt sit VO2 maks. til 62 ved 435 watt, så der er så at sige masser at tage af.

– Jeg er blevet både staerkere og hurtigere end før min diagnose. Med motion har jeg kunnet holde sygdommen på afstand, og jeg har ikke flere symptomer nu, end da jeg fik diagnosen. På trods af min sygdom kan jeg både cykle og løbe fra langt de fleste raske mennesker på min egen alder, fortaeller Morten.

Han tager den medicin, han er blevet ordineret, så traeningen kommer blot oveni. Og neurologen bakker op om Mortens strategi, for han ved udmaerket godt, at motion er medicin.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark