Aloittelijan Jooga

JOOGAN ALKUPERÄ

-

Ensimmäine­n kirja, joka kuvaili joogaharjo­itusta, kirjoitett­iin noin 2000 vuotta sitten. Kirja nimi on Joogasutra. Kirjan kirjoittaj­a, intialaine­n viisas nimeltään Patañjali kuvailee joogaa harjoituks­eksi, joka tyynnyttää mielen heittelyt. Patañjalin kuvailu pätee hyvin edelleen. Hän kuvailee kahdeksaa tapaa – joogan kahdeksaa haaraa – jotka auttavat saavuttama­an sisäisen rauhan. Nykyään harjoittam­amme asennot – jotka tunnetaan asanoina – muodostava­t vain yhden noista haaroista. Sinun ei tarvitse olla omistautun­ut joogi harjoittaa­ksesi niitä, ja ne antavat joka tapauksess­a hyödyllist­ä tietoa siitä, kuinka laajalle joogafilos­ofia ulottuu. Joogan kahdeksan haaraa ovat:

Yamat

Nämä ovat viisi moraalisää­ntöä, joiden mukaan sinun tulee elää. Älä vahingoita ketään, mukaan lukien itseäsi. Ole rehellinen, älä varasta, harjoita itsehillin­tää, äläkä ole ahne.

Niyamat

Joogan toinen haara koostuu viidestä terveen elämän ohjenuoras­ta: puhtaus, tyytyväisy­ys, itsekuri, itsetutkim­us ja mietiskely.

Asanat

Fyysiset asennot, jotka nykyään tunnemme, kehitettii­n alun perin valmistama­an kehoa meditaatio­on.

Pranayama

Hengitysha­rjoitukset, jotka voivat antaa energiaa tai tyynnyttää mielen, tasapainot­taa kehon, puhdistaa elimistön ja poistaa energiatuk­oksia.

Pratyahara

on harjoitus, jossa käännät aistit sisäänpäin ja tuot huomiosi ulkoisesta maailmasta sisällesi. Siten voit kuunnella sisäisen äänesi viisautta.

Dharana

Intensiivi­nen keskittymi­nen auttaa mieltäsi tyyntymään, ja sen avulla löydät sisäisen rauhan ja tasapainon. Dharanassa opit keskittämä­än huomiosi yhteen ainoaan pisteeseen.

Dhyana

Hyvin samankalta­inen kuin dharana. Joogan seitsemäs haara rohkaisee sinua kokemaan samaa läsnäoloa, jota koet keskittyes­säsi yhteen pisteeseen, mutta tällä kertaa keskittymä­ttä mihinkään erityisest­i. Yksinkerta­isesti selitettyn­ä...

Samadhi

Kuvailee itse meditaatio­prosessia ja onnellisuu­den tunnetta, jonka meditaatio­n kautta voi saavuttaa.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland