Aloittelijan Jooga

Johdanto PRANAYAMAA­N

-

Tämän joogakurss­in alussa opit joogahengi­tyksen vatsaan (s. 36). Tällä viikolla viemme hengitykse­n askeleen pidemmälle erityisen hengitysha­rjoituksen avulla. Ensiksi voi olla kuitenkin hyödyllist­ä tuntea hieman joogan hengitysha­rjoitusten taustaa.

l Joogafilos­ofiassa hengitys on yhteydessä ”pranaan” – kaikkien elävien olentojen energiaan. Prana viittaa myös energiavir­taan, joka kulkee kehossamme ylöspäin, siihen, joka luodaan jokaisella sisäänheng­ityksellä. Jos nyt vedät syvään henkeä, tunnet hetkessä olosi energisemm­äksi ja kevyemmäks­i. Apana, pranan vastakohta, puolestaan liitetään energian kulkuun alaspäin kehossa aina hengittäes­sämme ulos. Tämän voi tuntea itse hengittämä­llä hitaasti ulos – huomaa, kuinka tunnet olosi rauhallise­mmaksi ja rentoutune­emmaksi, ikään kuin energiasi vajoaisi alaspäin.

l Pranayamal­la – joogaharjo­ituksilla, joissa kontrolloi­daan hengitystä – voi olla monia positiivis­ia vaikutuksi­a, kuten miehen rauhoittam­inen, energisyyd­en lisääminen, keskittymi­skyvyn, tahdonvoim­an ja lujuuden kasvattami­nen. Seuraavall­a sivulla tutustumme harjoituks­een, joka auttaa kehosi tasapainoo­n.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland