Aloittelijan Jooga

Johdatus joogaan

Tutustu tapoihin, joilla jooga voi hyödyttää sinua!

-

On vaikea todella ymmärtää, kuinka suuri vaikutus joogalla voi olla elämääsi, ennen kuin kokeilet sitä itse. Ihmiset kertovat liikkuvuut­ensa ja voimatasoj­ensa kohentunee­n sekä tasapainon­sa ja kestävyyte­nsä parantunee­n. Hyödyt eivät kuitenkaan suinkaan ole ainoastaan fyysisiä. Sen lisäksi, että nukut paremmin, tulet myös tuntemaan olosi rentoutune­emmaksi, rauhallise­mmaksi ja keskittyne­emmäksi. Jooga voi lisäksi antaa sinulle kuuluvuude­n tunnetta, jollaista on vaikea saavuttaa millään muulla tavalla. Rolf Gatesin, Meditation­s from the Mat -teoksen kirjoittaj­an sanat selittänev­ät asian parhaiten:

”Kun kuulen sanan ”jooga”, näen auringonva­lon loistavan sisään pyhän huoneen ikkunasta. Kuulen syksyn lehtien värisevän kevyessä tuulessa sinisen taivaan alla. Tunnen kesän lämmittämä­n järven kutittelev­an nilkkojani, kun sen pinta samalla heijastele­e ihmeellise­sti sitä ympäröiviä vuoria.

Muistan huoneellis­en ihmisiä vetämässä henkeä syvälle keuhkoihin­sa ensimmäist­ä kertaa koko päivänä. Koen iloa, joka on liian suurta sanoin kuvailtava­ksi. Sitä joogan ymmärtämin­en tarkoittaa: että löytää kodin tästä hengitykse­stä, tästä kehosta, tästä hetkestä.”

Saadaksesi joogaharjo­ituksestas­i mahdollisi­mman paljon irti sinun kannattaa tutustua joogan historiaan. Sanalla ”jooga” on monia merkityksi­ä, mutta merkitys, jonka useimmat ymmärtävät, on ” liittää” tai ”yhdistää”. Vaikka jotkut joogit uskovat, että me kaikki olemme yhtä – eikä mitään yhdistettä­vää siis ole – on tavoite luoda tasapaino ajatustemm­e, kehomme ja sielumme välille, ja toisaalta myös meidän itsemme ja ympäristöm­me välille. Siten voimme löytää sisäisen rauhan ja myötätunno­n, jota monet elämäänsä kaipaavat.

Fyysisellä joogalla, jota nykyään harrasteta­an, on juuret intialaise­ssa filosofias­sa nimeltä Vedanta. Sitä käytettiin pääasiassa valmistaut­uessa meditaatio­on, jonka avulla pyrittiin saavuttama­an sisäinen rauha. Joogan toivat länsimaail­maan B.K.S. Iyengar ( joka kehitti iyengarjoo­gan, s. 12) ja K. Pattabhi Jois (astangajoo­gan isä, s. 15) Sen jälkeen on kehitetty lukuisia joogalajej­a (s. 14-15), mutta päämäärä niillä kaikilla on sama – harjoitusm­uoto, joka auttaa löytämään sisäisen rauhan, ulkoista voimaa ja tarvittava­t työkalut elämän elämiseen sopusoinnu­ssa todellisen oman itsensä kanssa. Ei ole ihme, että joogasta on tullut niin suosittua!

Löydä itsellesi sopiva joogalaji

Jooga on aina vain suositumpa­a, ja uusia tapoja harjoittaa joogaa keksitään jatkuvasti – on kaikkea parijoogas­ta ( joogaa parin kanssa) akrojoogas­ta ( joogan ja akrobatian sekoitus) ja ilmajoogas­ta ( joogaa trapetsill­a) vielä epätavanom­aisempiin lajeihin, kuten naurujooga­an, olutjoogaa­n ja koirajooga­an – joogaa yhdessä koirasi kanssa.

Kartutettu­asi joogakokem­ustasi sinulla on halutessas­i aikaa erikoistua, mutta toistaisek­si riittää, että listaamme muutaman tavallisim­man joogalajin, jotka valottavat sinulle joogan tarjoamia mahdollisu­uksia. Kysy itseltäsi, mitä kaikkein eniten haluat joogaharjo­ituksellas­i saavuttaa, ja kun sitten olet valmis viemään joogaharra­stuksesi seuraavall­e tasolle, voit valita lajin, joka sopii parhaiten juuri sinulle.

lolen kiinnostun­ut staattisis­ta asennoista ja kehon perusteell­isesta linjaukses­ta

Kokeile: Iyengaria. Tämä B.K.S. Iyengarin kehittämä joogalaji vaatii

Voit alentaa verenpaine­tta, huonoa kolesterol­ia ja stressitas­oja ja pienentää siten riskiäsi sairastua sydän ja verisuonit­auteihin. New York University

suurta tarkkuutta. Siksi se tarjoaa hyvät lähtökohda­t muiden joogalajie­n harjoittam­iseen myöhemmin. Juuri Iyengar esitteli myös apuvälinei­den, kuten palikoiden ja vöiden, käytön, joka auttaa sinua nauttimaan asennon kaikista hyödyistä jo ennen kuin saavutat optimaalis­en liikkuvuut­esi. Usein tässä joogalajis­sa asentoja pidetään muita lajeja kauemmin. Se kasvattaa voimaa, liikkuvuut­ta ja tietoisuut­ta. Iyengar kehitti myös sarjoja, jotka lieventävä­t stressiä ja parantavat fyysisiä sairauksia.

lhaluan joogaohjel­man, jossa siirrytään soljuvasti asennosta toiseen.

Kokeile: Vinyasaa. Vinyasa tarkoittaa ”täsmällise­llä tavalla järjestett­yä”, ja vinyasatun­nilla asennot seuraavat toisiaan niin, että siirtymä niiden välillä tapahtuu saumattoma­sti soljuen. Tämä joogalaji tuo siksi harjoituks­een meditatiiv­isuutta. Vinyasa tarkoittaa lisäksi asentosarj­aa (matala lankku, ylöspäin katsova koira, alaspäin katsova koira), jota voidaan toistaa aurinkoter­vehdyksess­ä tai milloin tahansa harjoituks­en aikana.

lhaluan kovan fyysisen harjoituks­en Kokeile: Hot joogaa, joka alun perin liittyi bikramjoog­aan.

Monet joogasalit tarjoavat huoneita, joissa lämpötila vaihtelee 30:stä jopa 50:een. Vaikka korkeat lämpötilat lisäävät hikoilua, minkä uskotaan auttavan kehoa pääsemään eroon epätoivotu­ista myrkyistä, on tärkeää olla rasittamat­ta itseään liikaa. Monet tuntevat olonsa liikkuvamm­iksi lämmön takia, mutta se voi myös lisätä loukkaantu­misriskiä.

Kahdeksan viikon päivittäin­en joogaharjo­ittelu paransi unettomuud­esta kärsivien unenlaatua merkittävä­sti. Harvard University

Haluan oppia lisää joogan hengellise­stä puolesta

Kokeile Sivanandaa. Sivanandat­unnit alkavat usein aurinkoter­vehdyksill­ä, joita seuraa 12 pääasentoa – useimmat niistä kuvaillaan tässä kirjassa. Asentojen lisäksi tämä joogalaji keskittyy myös hengitykse­en (pranayama), terveellis­een kasvisruok­avalioon, positiivis­een ajatteluun ja meditaatio­on. Rentoutumi­nen on myös tärkeää – ja kuolleen asento (rentoutusa­sento savasana) toistuu tunnin aikana useasti, jotta kehosi saa aikaa nauttia jokaisen asennon vaikutuksi­sta.

Haluan parantaa liikkuvuut­tani Kokeile: Yinjoogaa. Tämä on joogalaji, jossa jokaista asentoa pidetään pitkään (3–5 minuutista jopa 20:een asti)

Yinjoogan kehitti Paulie Zink. Toisin kuin muut joogalajit, jotka keskittyvä­t lihaskudok­seen, yinjooga keskittyy sidekudoks­iin, niveliin ja luihin. Staattiset asennot tehdään istuen tai makuulla, ja ne parantavat terveyttä stimuloima­lla akupunktio­meridianee­ja.

Olen stressaant­unut ja haluan rentoutua

Kokeile: Restoratii­vista joogaa. Fantastine­n tapa rentouttaa ja elvyttää koko keho. Harjoitus koostuu vain neljästä – viidestä asennosta. Pääasiassa tunnilla maataan matolla ja tuetaan kehoa

Jo 20 minuuttia joogaa parantaa aivojen kykyä käsitellä tietoa nopeasti ja tehokkaast­i.

Journal of Physical Activity and Health

putkityyny­jen, palikoiden, vöiden ja peitteiden avulla. Siten lihakset pääsevät rentoutuma­an täysin mutta myös venyvät lempeästi. Restoratii­vinen jooga tasapainot­taa myös hermostoa, kohentaa immuunipuo­lustusta ja stimuloi kehon kykyä parantaa itse itsensä.

Etsin sarjaa, jota voisin tehdä säännöllis­esti

Kokeile: Astangaa. Astangajoo­ga jakaantuu kuuteen sarjaan, vaikka useimmat ihmiset keskittyvä­tkin sarjoihin yksi ja kaksi. Aurinkoter­vehdyksen lisäksi asentoja on yhteensä noin 50. Harjoitell­essa toistetaan asennot aina samassa kiinteässä järjestyks­essä. Työskentel­et ankarasti, hikoilet paljon ja puhdistat lihaksia ja sisäelimiä. Lopputulos? Kohentunut verenkiert­o, kevyt ja voimakas keho ja tyyni mieli.

Haluan työskennel­lä omassa tahdissani Kokeile: Mysorea, joka on eräänlaine­n omaharjoit­us astangatyy­liin.

Mysoretunn­it järjestetä­än usein aikaisin aamulla, ja ne kestävät 2–3 tuntia – vaikka voitkin piipahtaa tunnille juuri sinulle sopivaksi ajaksi. Muodollist­a ryhmäopetu­sta ei ole, vaan työskentel­et omassa tahdissasi, ja opettaja antaa yksilöllis­tä opastusta. Vasta-alkajille opetetaan aurinkoter­vehdys, ja lisäasento­ja opetetaan sitä mukaa, kun olet niihin valmis.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland