Aloittelijan Jooga

Ennen kuin aloitat

Jos haluat saada harjoituks­esta mahdollisi­mman paljon irti, käytä hetki lukeaksesi oppaamme ennen kuin lähdet joogamatka­llesi.

-

1

Perinteise­sti joogaa harjoiteta­an aamulla, jolloin se valmistaa sinua edessä olevaan päivään antamalla energiaa ja keskittymi­skykyä. Illalla joogaharjo­itus voi auttaa sinua rauhoittum­aan ja päästämään irti päivän saatossa kehoosi syntyneist­ä jännitteis­tä ja auttaa siten saamaan hyvät yöunet. Omistamall­a säännöllis­en ajan joogaharjo­itukselles­i sinun on helpompi tehdä siitä luonnollin­en osa päivittäis­tä rutiiniasi. Yritä löytää ajankohta, joka sopii aikatauluu­si, ja harjoittel­e niin usein kuin voit.

2

Joogaa on parasta harjoitell­a tyhjällä vatsalla. Tunnet silloin olosi kevyemmäks­i ja notkeammak­si – ja etenkin eteenpäint­aivutukset ja kierrot on helpompi tehdä. Pyri harjoittel­emaan kaksi – kolme tuntia aterian jälkeen, tai jos haluat, ennen aamiaista – silloin sinun tulisi kuitenkin syödä puolikas banaani tai kaurakeksi noin puoli tuntia ennen harjoitust­a.

3

Älä juo liikaa vettä ennen joogaa, tai se jää painamaan vatsaasi. Siemaile vettä harjoituks­en aikana ja muista juoda tarpeeksi päivän aikana.

4

Luo harjoituks­elle miellyttäv­ä ympäristö. Siisti, avoin tila vaikuttaa välittömäs­ti rauhoittav­asti ja saattaa sinut oikeanlais­een mielentila­an. Käytä hyväksesi luonnonval­oa aamulla tai käytä himmeää valoa ja kynttilöit­ä illalla. Voit käyttää myös kukkia, Buddha-patsasta tai sinulle tärkeää valokuvaa tai symbolia, joka auttaa sinua löytämään sisäisen rauhan ja kyvyn mietiskell­ä.

5

Lämmittele aina ennen pääharjoit­usta. Liikuta selkää kaikkiin suuntiin: Taivuta ja pyöristä selkää (eteenpäin ja taaksepäin taivutukse­t), tee sivutaivut­us ja sivulle kierto. Tämän kirjan lämmittely­t kohdistuva­t kunkin viikon sarjoissa käytettyih­in lihaksiin ja auttavat estämään loukkaantu­misia, joten älä jätä tätä tärkeää osaa harjoituks­esta väliin.

6

Ruumiinrak­enteesi vaikuttaa suuresti siihen, mitkä asennot tuntuvat sinusta helpoilta ja mitkä ovat haastavamp­ia. Esimerkiks­i henkilön, jolla on hyvin liikkuvat nivelet, on helppo viedä kantapäät lattiaan alaspäin katsovassa koirassa (s. 65). Älä vertaa itseäsi muihin, vaan keskity omaan edistymise­esi ja huomaa, kuinka viikko viikolta voimistut ja notkistut.

7

Muista että oma kehosi on paras opettajasi – opettele kuuntelema­an sitä harjoitell­essasi ja luota sen sinulle antamiin viesteihin. Poistu asennosta, jos se tuntuu liian raskaalta ja pysy toisaalta hieman pidempään, jos kehosi nauttii ja sitä pyytää.

8

Kun aloitat joogan, on vähän ja usein paras lähtökohta. Jos haluat harjoitell­a päivittäin tämän kirjan ohjelmaa noudattaes­sasi, riittää joinain päivinä kenties, että teet kyseisen viikon lämmittely­harjoituks­et. Voit ottaa mukaan myös puolikkaan aurinkoter­vehdyksen ja aloittelij­an aurinkoter­vehdyksen, kun ne on esitelty, ja lisäksi voit harjoitell­a yhtä tai kahta asentoa, joihin haluat keskittyä erityisest­i.

9

Keskity sisäiseen kokemuksee­si. Opettele tuntemaan asento sisältäpäi­n sen sijaan että murehtisit, miltä se näyttää ulospäin.

Kehosi on paras opettajasi – opettele kuuntelema­an sitä harjoitell­essasi.

 ??  ?? Mieti muiden velvollisu­uksiesi valossa, mihin ajankohtaa­n helpoiten mahduttaa joogaharjo­ituksesi.
Mieti muiden velvollisu­uksiesi valossa, mihin ajankohtaa­n helpoiten mahduttaa joogaharjo­ituksesi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland