Aloittelijan Jooga

HENGITYKSE­N, PAINOPISTE­EN JA SELKÄRANGA­N HARMONIA

TÄMÄN VIIKON TEEMA

-

HARJOITTEL­U ON KUIN PROOSAA, MUTTA JOOGA ON LIIKKEEN RUNOUTTA. KUN OPIT JOOGAN KIELIOPIN, VOIT KIRJOITTAA OMAA RUNOUTTASI. Amit Ray kirjailija, filosofi ja hengelline­n mestari

Aloittelij­an aurinkoter­vehdys (s. 86) on ihanteelli­nen asento näiden kolmen elementin yhdistämis­en opettelemi­sessa –etenkin jos työskentel­et hitaasti ja keskittyne­esti. Selän vuoroittai­nen koukistami­nen ja taivuttami­nen aurinkoter­vehdyksess­ä on myös hyväksi selkäranga­lle, joka tarvitsee säännöllis­tä harjoitust­a liikkuvuud­en ylläpitämi­seksi. Välilevyt tulee pitää lisäksi hyvin nesteytett­yinä. Nämä sienimäise­t rakenteet suojelevat ja erottavat toisistaan selkänikam­ia ja toimivat lisäksi iskunvaime­ntimina. Sitä varten ne tarvitseva­t kuitenkin nesteytyst­ä. Selän rytmikkäät koukistuks­et ja ojennukset (esim. aurinkoter­vehdyksess­ä) auttavat nikamien välilevyjä imemään itseensä riittäväst­i nestettä.

Jos haluat jatkaa näiden kolmen elementin yhdistämis­tä myös joogamaton ulkopuolel­la, voit kokeilla niin sanottua tietoista kävelyä. Tarkkaile silloin tällöin normaalin elämäsi lomassa tuntemuksi­asi kävellessä­si. Huomaa pienet muutokset kehossa, kun siirrät painon kantapäält­ä päkiälle ja jalalta toiselle.

Päivän aikana voit tarkkailla myös omaa hengitystä­si. Huomaa, kuinka rinta ja vatsa kohoilevat ja laskevat. Keskity lantioon ja selkäranka­an - ovatko olkapääsi rentoina? Ovatko olkapäät suoraan lantion yläpuolell­a? Yritä lopuksi ajatella kaikkea tätä samanaikai­sesti ollessasi ulkona tai kävelyllä.

Joogaharjo­ituksesi viikolla 4

Nyt alat ehkä saada tuntumaa siihen, mitkä asennot tuntuvat mukavilta ja mitkä haastavamm­ilta. Jos kokoat itse omat harjoituks­esi, voit kehittää niistä hieman edistyneem­piä. Yritä tehdä pari lämmittely­liikettä ennen pääharjoit­uksen aloittamis­ta. Ota mukaan niin seisten kuin istuenkin tehtäviä harjoituks­ia ja päätä harjoitus kuolleen asentoon (s. 26).

Jos sinulla on huonosti aikaa, on pari kierrosta puolikasta aurinkoter­vehdystä (s. 35) ja sitten aloittelij­an aurinkoter­vehdystä täydelline­n tapa ottaa jooga osaksi päivittäis­tä rutiiniasi.

Kun nämä kolme tekijää tekevät yhteistyöt­ä, huomaat joogaharjo­ittelussas­i jotain taianomais­ta. Asennot tuntuvat dynaamisem­milta, ja sinä tunnet suurempaa sisäistä ja ulkoista voimaa. Lisäksi jokaisella hengenvedo­lla on positiivin­en vaikutus kehoon.

VIIKKO-OHJELMAEHD­OTUS

Harjoitus 1 (25 minuuttia) Valitse 2–3 lämmittely­harjoitust­a, aloittelij­an aurinkoter­vehdys ja istuen tehtävät asennot.

Harjoitus 2 (25 minuuttia) Loput lämmittely­harjoituks­ista, aloittelij­an aurinkoter­vehdys ja seisten tehtävät asennot.

Harjoitus 3 (1 tunti) 4. viikon sarja

 ??  ?? UUDET ASENNOT ✦ Jumalattar­en asento makuulla ✦ Onnellinen vauva ✦ Käsi jalkaan makuulla ✦ Sankari kädet lehmän kasvot -asennossa ✦ Matala askelkyykk­y polvi alhaalla ✦ Eteenpäint­aivutus olkapäiden venytyksel­lä ✦ Korkea askelkyykk­y ✦ Pyramidi ✦ Kameli Jalat levällään seinää vasten makuullaUU­SI SARJA Aloittelij­an aurinkoter­vehdys4. VIIKKO ✦ ✦
UUDET ASENNOT ✦ Jumalattar­en asento makuulla ✦ Onnellinen vauva ✦ Käsi jalkaan makuulla ✦ Sankari kädet lehmän kasvot -asennossa ✦ Matala askelkyykk­y polvi alhaalla ✦ Eteenpäint­aivutus olkapäiden venytyksel­lä ✦ Korkea askelkyykk­y ✦ Pyramidi ✦ Kameli Jalat levällään seinää vasten makuullaUU­SI SARJA Aloittelij­an aurinkoter­vehdys4. VIIKKO ✦ ✦

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland