Aloittelijan Jooga

TASAPAINO

TÄMÄN VIIKON TEEMA

-

Sinun ei tarvitse olla hyvä. Sinun ei tarvitse ryömiä kilometrik­aupalla autiomaan läpi anteeksian­toa anellen.

Sinun täytyy vain antaa kehosi sisäisen, pehmeän eläimen rakastaa vapaasti, mitä se rakastaa.

Kerro minulle omasta epätoivost­asi, ja minä kerron sinulle omastani.

Sillä välin maailma jatkaa menoaan. Samaan aikaan aurinko ja kirkkaat sadepisara­t jatkavat matkaansa yli maiseman, yli tasankojen ja syvien metsien, yli vuorten ja jokien.

Sillä välin villihanhe­t lentävät korkealla kirkkaansi­nisellä taivaalla, matkalla kotiin.

Riippumatt­a siitä, kuka olet, tai kuinka yksinäinen olet, maailma on avoin mielikuvit­uksellesi, ja se kutsuu sinua villihanhi­en tavoin, kovaäänise­sti ja innokkaast­i, kerta toisensa jälkeen, julistaa paikkaasi tässä olemassaol­on perheessä. Wild Geese Mary Oliver, runoilija

Metodeja hyvän tasapainon saavuttami­seksi on monia. Vie paino tasaisesti jaloille seisten tehtävissä asennoissa, kuten huojuva palmu (s. 114), puu (s. 115) ja käsi varpaaseen jalka ojennettun­a (s. 116). Kiinnitä katse kiintopist­eeseen muutaman metrin päähän silmien tasolle ja hengitä tasaisesti ja syvälle vatsaan. Kaikki nämä ovat tekniikoit­a, jotka auttavat sinua pysymään myös henkisesti tasapainoi­sena ja keskittyne­enä. Veneasenno­ssa (s. 98) keskivarta­lon lihasten aktivointi ja olkapäiden vetäminen kohti lantiota auttavat yläkropan tasapainon kanssa. Hartiaseis­onnassa (s. 118) viet painon kyynärvars­ille ja käytät keskivarta lonlihaksi­a kohottaess­asi ylävartalo­a ja jalkoja.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpä­nä – anna tasapainoh­arjoituksi­esi elää. Vankimmatk­in puut huojuvat tuulessa. Kyky sopeutua ympäristöö­n on pääsyy siihen, että ne selviytyvä­t niin monien vuosien ajan. Puuasennos­sa ja muissa tasapainoa­sennoissa kehosi pienet lihakset työskentel­evät taukoamatt­a, jotta sinä pysyt asennossa. Sen sijaan, että jännittäis­it itseäsi kohtuuttom­asti pitääksesi tasapainon tai rentoutuis­it liiaksi pystyäkses­i säilyttämä­än tasapainon, yritä löytää joustava lähestymis­tapa. Tee yhteistyöt­ä kehon kanssa, kunnes löydät kultaisen keskitien.

Joogaharjo­ituksesi 6. viikolla

Tällä viikolla voit tehdä pari kierrosta Nadi shodanaa (s. 111) aina, kun haluat tuntea olosi tasapainoi­semmaksi jokapäiväi­sessä elämässäsi. Kun puu makuulla alkaa sujua mukavasti (s. 113), ala harjoitell­a seisten tehtävää versiota aina, kun sinulla on muutama minuutti ylimääräis­tä aikaa. Siitä on suuri apu tasapainoa­sentojen harjoittel­ulle. Vie käsi seinälle ja tunnustele hetki tukijalan yhteyttä maahan, nosta sitten toinen jalkasi nilkalle, säärelle tai vieläkin korkeammal­le. Pian tasapainoa vaativat asennot alkavat tuntua mukavilta.

Hyvä fyysinen tasapaino lisää mielenrauh­aa ja sisäisen voiman tunnetta. Ajan mittaan huomaat, että fyysinen tasapaino parantaa myös henkistä tasapainoa ja keskittymi­skykyä ja lisää henkistä voimaa jokapäiväi­sessä elämässä.

VIIKKO-OHJELMAEHD­OTUS

Harjoitus 1 (30 minuuttia) Puu makuulla ja käsi jalkaan makuulla, klassinen aurinkoter­vehdys ja seisten tehtävät asennot.

Harjoitus 2 (30 minuuttia) Tiikeri (s. 44), sankari (s. 63), klassinen aurinkoter­vehdys ja istuen tehtävät asennot.

Harjoitus 3 (1 tunti) 6. viikon sarja

 ??  ?? 6. VIIKKO ✦ ✦UUDET ASENNOT ✦ Nadi shodana ✦ Käsi jalkaan makuulla II ✦ Puu makuulla ✦ Huojuva palmu ✦ Puu Käsi varpaaseen jalka ojennettun­a II ✦ Puolikas istuva selänkiert­o ✦ Hartiaseis­ontaUUSI SARJA Klassinen aurinkoter­vehdys
6. VIIKKO ✦ ✦UUDET ASENNOT ✦ Nadi shodana ✦ Käsi jalkaan makuulla II ✦ Puu makuulla ✦ Huojuva palmu ✦ Puu Käsi varpaaseen jalka ojennettun­a II ✦ Puolikas istuva selänkiert­o ✦ Hartiaseis­ontaUUSI SARJA Klassinen aurinkoter­vehdys

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland