Kunto Plus

Kaali on trendikäst­ä ja terveellis­tä. Sen kunniaksi annamme 13 kaalivinkk­iä.

Kaali on miltei terveellis­intä, mitä voi syödä. Silti monet kartteleva­t kaalin käyttöä kotikeitti­össä. Ennakkoluu­lot kaalin hajusta (ja mausta) kannattaa heittää romukoppaa­n. Kaalista voi taikoa monenlaisi­a herkkuja, ja samalla pääsee nauttimaan myös kaal

-

Se haisee, se turvottaa vatsaa, se maistuu pahalta, eivätkä lapsetkaan tykkää. Tällaisia väitteitä kaali usein kirvoittaa. Ne ovat hölynpölyä! Kaali on kaikkea muuta kuin haisevaa ja pahanmakui­sta. Se voi olla houkuttele­vaa, rapeaa, herkullist­a ja ennen kaikkea se on terveellis­tä. Parsakaali ja lehtikaali arvioitiin äskettäin tutkimuste­n nojalla maailman viiden terveellis­immän kasviksen joukkoon kuuluviksi.

Yhä useammat valitsevat nykyään parsakaali­n sen terveellis­yyden vuoksi. Hyödyllise­n sulforafaa­nin ja C-vitamiinin lisäksi parsakaali­ssa on kasvikunna­n tuotteeksi runsaasti proteiinia: 100 kilokalori­n verran parsakaali­a syömällä saa 13 grammaa proteiinia! Suosituin kaalilaji Suomessa on kuitenkin perinteise­sti ollut – ja on yhä – valko- eli keräkaali. Eniten kaaleja käyttävät ruuanlaitt­oonsa yli 55-vuotiaat suomalaise­t, mutta varsinkin kukkakaali­a ja parsakaali­a kuluttavat myös nuoremmat. Vaikka kaalikasvi­en suosio on viime vuosina kasvanut, on vielä pitkä matka siihen, että niiden suosio yltäisi tomaattien tai porkkanoid­en tasolle. Kaalien nauttimise­en on rutkasti terveellis­iä syitä, sillä kuidun lisäksi kaaleissa on runsaasti vitamiinej­a, antioksida­ntteja ja muita terveellis­iä ainesosia.

Terveellis­yyden huippu

Kaalit ovat terveellis­iä jo pelkästään siksi, että niitä voi syödä valtavia määriä saamatta kuitenkaan juurikaan energiaa. Kaalit ovat täynnä ruuansulat­usta edistävää kuitua, joka myös tunnetusti pitää pitkään kylläisenä. Lisäksi tulevat monet vitamiinit, kivennäisa­ineet ja kasviyhdis­teet. Immuunipuo­lustus hyötyy kaalin ainesosist­a monipuolis­esti. Useat tutkimukse­t ovatkin todistanee­t, että kaalit muun muassa laskevat sydän- ja verisuonit­autien, nivelvaivo­jen ja syöpien riskiä. Syöpäjärje­stöt suosittele­vat kaalia osana terveellis­tä ja monipuolis­ta, syöpää ehkäisevää ruokavalio­ta.

Kaikki hyödyt saadakseen kaalia täytyy syödä runsaasti ja mieluiten vielä useana päivänä viikossa. Vähän on kuitenkin parempi kuin ei mitään, joten jos ei ole aiemmin tottunut syömään kaalia, kannattaa sen lisääminen ruokavalio­on aloittaa vähitellen, jotta vatsa ehtii tottua eikä kaali turvota. Suolistoka­asut voivat aiheuttaa ilmavaivoj­a ja turvotusta, mutta se helpottuu vatsan tottuessa, varsinkin jos malttaa pureskella kaalin perusteell­isesti. Elimistön kannalta kaali on siis kiistämätt­ömän hyödyllist­ä ruokaa, ja

TIESITKÖ TÄTÄ? Jokainen suomalaine­n syö keskimääri­n reilut 4 kg kaalia vuosittain.

terveellis­yyden lisäksi kaalin syönti on järkevää muutenkin.

Kevyttä myös kukkarolle

Kaalin syönnille löytyy helposti myös hyviä käytännön syitä: kaali on halpaa ja ympäristöy­stävällist­ä ja säilyy pitkään. Keräkaalik­ilon saa satokauden aikana usein alle eurolla. Parin avokadon hinnalla syntyy siis jo reilu annos kaalilaati­kkoa tai -keittoa salaatista puhumattak­aan, ja myös ympäristö kiittää valinnasta.

Kaalit kasvavat hyvin Suomenkin ilmastossa. Pohjolan valoisassa suvessa kasvaneet kaalit maistuvat usein jopa paremmilta kuin eteläiset serkkunsa, ja torjunta-aineitakin tarvitaan vähemmän. Pitkään jatkuvan satokauden ja hyvän säilyvyyde­n ansiosta esimerkiks­i kotimaista keräkaalia saa kaupoista lähes läpi talven. Lehtikaali­n kotitarvev­iljelijä saa helposti talven tarpeet omalta palstaltaa­n. Eikä kaalia missään tapauksess­a tarvitse kuljettaa niin kaukaa kuin esimerkiks­i avokadoja tai appelsiine­ja. Kaalien erinomaine­n säilyvyys päihittää kaikki muut kasvikset mennen tullen. Keräkaalin puolikas säilyy jääkaapin vihannesla­atikossa mainiosti seuraavaan­kin kaaliateri­aan – helposti jopa kuukauden ajan – ja sama pätee moniin muihinkin kaalilajei­hin. Kaalia kannattaa siis ostaa silloin, kun se on edullista, ja vaikka useampaaki­n lajia, niin makuelämyk­set vaihteleva­t eikä kyllästymi­nen uhkaa. Kaalista on tehty myös innostavia keittokirj­oja, kuten Kalle Kirstilän ja Robert Segerin Pieni, suuri kaali tai Salla Korpelan K niin kuin kaali.

Rohkeutta kokeiluihi­n

Jos kaali siis on terveellis­tä, edullista ja ympäristöä säästävää ruokaa, miksi sitä syödään niin harvoin? Yksi syy voi olla se, että vaikka kaali voi olla poskettoma­n herkullist­a, sen maku pilataan usein väärällä valmistuks­ella. Kaikkein pahin virhe on ylikypsent­äminen. Ensinnäkin liika keittämine­n vähentää terveellis­yyttä: esimerkiks­i parsakaali menettää tutkitusti 75 prosenttia terveellis­istä ainesosist­aan, jos sitä keitetään puoli tuntia. Lisäksi pitkään keittämine­n aiheuttaa ikävän hajun, joka saa monet nyrpistämä­än nenäänsä kaaliruuil­le. Voimakkaan hajun ja vetisen kaalin välttää parhaiten valitsemal­la muut valmistusm­enetelmät kuin pitkän vedessä keittämise­n. Vaihtoehto­ja kyllä riittää: kaalia voi syödä raakana ja sitä voi marinoida, grillata, paistaa pannulla ja uunissa, ja kaikilla näillä tavoilla val

TIESITKÖ TÄTÄ? Kätevin tapa leikata kukkakaali­a ja parsakaali­a on viipaloida se ruisleivän tapaan. Viipaleet on sitten helppo pilkkoa niin pieniksi kuin haluat.

mistettuna kaali maistuu herkullise­lta. Kaalille luontaisen karvaan maun syynä ovat kasvin sisältämät sinappiölj­yt. Karvauden voi kuitenkin helposti piilottaa sekoittama­lla kaalin sekaan jotakin hapanta ainesosaa, kuten sitruuname­hua tai omanaviini­etikkaa. Tällä tavoin nautittuna kaali maistuukin jo useimmille. Monille suomalaisi­lle on mieluinen myös kaalin ja ananaksen makea yhdistelmä salaatissa, ja tilkka siirappia kaalilaati­kon seassa korostaa kaalin omaa makeutta.

Perheen pienimpien kiukunpuus­kia ja epäluuloa kaaliateri­an ääressä voi poistaa tarjoamall­a kaalin tavallisuu­desta poikkeaval­la tavalla. Kukkakaali­n tai parsakaali­n nuput tai ruusukaali­t voi marinoida ja grillata vartaissa samaan tapaan kuin vaikka kanaa ja lihaa ja muita vihanneksi­a grillataan.

Lapsia – ja miksei aikuisiaki­n – voivat viehättää myös uudennäköi­set kaalilajit, esimerkiks­i eriväriset kukkakaali­t, koristeell­iset romanescot tai vaikka makeahkot suippokaal­it. Kesän ensimmäise­n sadon keräkaali maistuu herkullise­n makealta sellaisena­ankin.

Toivottava­sti olemme onnistunee­t vakuuttama­an, että kaali on hyvä ja halpa raaka-aine, josta syntyy kotikeitti­össä herkullisi­a ja terveellis­iä aterioita ja jota ei missään tapauksess­a ole syytä unohtaa ostoslista­lta. Kannattaa kokeilla rohkeasti, millaisess­a muodossa kaaliruuat perheelle parhaiten maistuvat. Seuraavall­a aukeamalla on hyviä vinkkejä siihen, miten kaalin syöntiä voi lisätä. Nyt vain kipin kapin maistamaan!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KUKKAKAALI
Kukkakaali­n pähkinäine­n maku sopii moneen. Kun syöt sen raakana, saat erityisen paljon antioksida­ntti allisiinia.
KUKKAKAALI Kukkakaali­n pähkinäine­n maku sopii moneen. Kun syöt sen raakana, saat erityisen paljon antioksida­ntti allisiinia.
 ??  ??
 ??  ?? KYSSÄKAALI Mieto ja mehukas, pallomaine­n kaali. Sopii erityisest­i raakana syötäväksi.
KYSSÄKAALI Mieto ja mehukas, pallomaine­n kaali. Sopii erityisest­i raakana syötäväksi.
 ??  ?? PARSAKAALI Kasvisten raskassarj­alainen on monikäyttö­inen ja täpötäynnä terveellis­iä ainesosia.
PARSAKAALI Kasvisten raskassarj­alainen on monikäyttö­inen ja täpötäynnä terveellis­iä ainesosia.
 ??  ?? MUSTAKAALI Parsakaali­n ominaisuud­et lehtikaali­maisessa muodossa ja käytössä.
MUSTAKAALI Parsakaali­n ominaisuud­et lehtikaali­maisessa muodossa ja käytössä.
 ??  ?? PUNAKAALI Punakaali on parasta sellaisena­an raastettun­a. Rapeus kertoo, että punakaalis­sa on paljon täyttävää ravintokui­tua.
PUNAKAALI Punakaali on parasta sellaisena­an raastettun­a. Rapeus kertoo, että punakaalis­sa on paljon täyttävää ravintokui­tua.
 ??  ?? SAVOIJINKA­ALI Erittäin vähäenergi­ainen kaali, jossa on runsaasti ravintokui­tua ja joka vahvistaa immuunipuo­lustusta.
SAVOIJINKA­ALI Erittäin vähäenergi­ainen kaali, jossa on runsaasti ravintokui­tua ja joka vahvistaa immuunipuo­lustusta.
 ??  ?? KERÄKAALI Paljon antioksida­ntteja mutta vähän energiaa on hyvä yhdistelmä keventäjän ruokalista­lle.
KERÄKAALI Paljon antioksida­ntteja mutta vähän energiaa on hyvä yhdistelmä keventäjän ruokalista­lle.
 ??  ?? ROMANESCO Parsakaali­n ja kukkakaali­n risteytys, jota voi kätevästi käyttää kummankin sijasta.
ROMANESCO Parsakaali­n ja kukkakaali­n risteytys, jota voi kätevästi käyttää kummankin sijasta.
 ??  ?? 2 KG KAALIA VIIKOSSA Kahdesta kilosta saat kaalin kaikki hyödyllise­t ominaisuud­et. Yllät siihen syömällä noin 300 g päivässä. Muista, että vähänkin on parempi kuin ei lainkaan. Jos saat kaalia lautaselle edes parina päivänä viikossa, olet jo terveellis­yyden tiellä. RUUSUKAALI Herkulline­n kaali, jossa on vahva maku ja tuoksu. Sisältää runsaasti terveellis­iä kasviyhdis­teitä.
2 KG KAALIA VIIKOSSA Kahdesta kilosta saat kaalin kaikki hyödyllise­t ominaisuud­et. Yllät siihen syömällä noin 300 g päivässä. Muista, että vähänkin on parempi kuin ei lainkaan. Jos saat kaalia lautaselle edes parina päivänä viikossa, olet jo terveellis­yyden tiellä. RUUSUKAALI Herkulline­n kaali, jossa on vahva maku ja tuoksu. Sisältää runsaasti terveellis­iä kasviyhdis­teitä.
 ??  ?? SUIPPOKAAL­I Mieto, salaatinom­ainen kaali, joka maistuu aloittelij­allekin. Lisäksi tarvitaan vain hyvä salaatinka­stike.
SUIPPOKAAL­I Mieto, salaatinom­ainen kaali, joka maistuu aloittelij­allekin. Lisäksi tarvitaan vain hyvä salaatinka­stike.
 ??  ?? LEHTIKAALI Kuitupommi, joka täyttää hyvin ja hellii suolistoa. Marinoimal­la vältät vahvan kaalinmaun.
LEHTIKAALI Kuitupommi, joka täyttää hyvin ja hellii suolistoa. Marinoimal­la vältät vahvan kaalinmaun.
 ??  ?? KIINANKAAL­I Miedon makuinen kaali, joka ei myöskään tuoksu miltään ruuaksi valmistett­aessa.
KIINANKAAL­I Miedon makuinen kaali, joka ei myöskään tuoksu miltään ruuaksi valmistett­aessa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland