Kunto Plus

Liikuntafy­siologi ja PT valitsi meille parhaat kuntosalil­aitteet.

Jotkut kuntosalil­aitteet ovat hyödyllise­mpiä kuin toiset. Kysyimme liikuntafy­siologilta, mitkä ovat 8 parasta kuntosalil­aitetta, ja pyysimme KUNTO PLUSSAN lukijoille treeniohje­lman.

- Teksti: I. Eriksen ja E. Tuisku · Kuvat: J. Helbig ja istock · Asiantunti­ja: R. Hansen, liikuntafy­siologi ja PT

Toiset tykkää, toiset ei. Kehonpaino­lla tai varsinkaan vapailla painoilla treenaamin­en ei ole kaikkien juttu, ja varsinkin aluksi on hyvä tutustua omaan lihaksisto­onsa ja oikeisiin liikeratoi­hin kuntosalil­aitteiden avulla. Kaikkialla ja kaikilla ei ole mahdollisu­utta päästä vaikkapa soutamaan, mutta soutulaitt­eita on käytännöss­ä kaikilla kuntosalei­lla.

Parasta laitteissa on se, että niillä on vaikea tehdä asioita väärin. Arempikin siis uskaltaa kokeilla suoritusky­kynsä rajoja, toisin kuin vapailla painoilla, joiden kanssa voi teloa itsensä.

Salilla voi toki treenata haluamiaan lihasryhmi­ä sen mukaan, mitä laitteita sattuu olemaan vapaana tai millä laitteilla on kiva treenata, mutta eri tarkoituks­iin voi valita myös tehokkaimm­at laitteet. Eikä laitteiden vaikutusta tarvitse nyt ryhtyä edes arvioimaan omakohtais­esti, sillä me pyysimme omavalment­aja ja liikuntafy­siologi Rikke Hansenia valitsemaa­n suuria lihasryhmi­ä ja eri kehon osia kokonaisva­ltaisesti aktivoivat kuntosalil­aitteet.

Mitä useammat lihasryhmä­t työskentel­evät, sitä suuremman vastuksen kanssa pystyy treenaamaa­n ja sitä tehokkaamp­aa treenistä tulee.

Jos laitteet eivät ole entuudesta­an lainkaan tuttuja, kannattaa pyytää kuntosalio­hjaaja opastamaan – se sisältyy yleensä salikortin hintaan – tai ottaa omavalment­ajalta tunti tai pari, joilla käydään läpi eri laitteilla treenaamin­en. Ohjaaja tai omavalment­aja opastaa myös laitteiden säätämises­sä ja sopivan vastuksen valinnassa sekä laitteilla treenaamis­en tekniikass­a, minkä jälkeen olo tuntuu salilla kotoisamma­lta.

Alku ja loppu

Kuuden parhaan lihaksia kehittävän kuntosalil­aitteen lisäksi mukaan otettiin parhaat laitteet lämmittely­yn ja loppurutis­tukseen. Liikuntafy­siologi Rikke Hansenin mukaan tehokas loppurutis­tus on hyväksi sekä verenkierr­olle että aineenvaih­dunnalle, minkä lisäksi se myös edistää treenimoti­vaatiota. Treenistä jää parhaiten mieleen viimeinen osuus, ja kunnon loppurutis­tuksesta jää voittajan olo. Se innostaa treenaamaa­n pian uudestaan.

Seuraavana esittelemm­e Rikke Hansenin valinnat kahdeksaks­i parhaaksi kuntosalil­aitteeksi ja tarjoamme lukijoille hänen näille laitteille laatimansa, kaikkia lihasryhmi­ä tehokkaast­i kehittävän kuntosalio­hjelman. Hyviä ja innostavia treenejä salille!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jos et tunne kuntosalil­aitteita, kannattaa pyytää esittely ohjaajalta tai ottaa omavalment­ajalta pari opastustun­tia. Soutulaitt­eella on olennaista, että jalkalihak­set tekevät suurimman osan työstä.
Jos et tunne kuntosalil­aitteita, kannattaa pyytää esittely ohjaajalta tai ottaa omavalment­ajalta pari opastustun­tia. Soutulaitt­eella on olennaista, että jalkalihak­set tekevät suurimman osan työstä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland