Kunto Plus

Syöpää vastaan!

Naisten kuusi yleisintä syöpää: oireet ja ennaltaehk­äisy

- Teksti: G. Palmgren ja L. Minkkinen · Kuvat: istock · Lähteet: Syöpäjärje­stöt, Duodecim, Nordcan

Uusia syöpätapau­ksia todetaan Suomessa vuosittain naisilla hieman vähemmän kuin miehillä. Tuhansia naisia kuolee silti joka vuosi syöpään. Kerromme kuudesta naisten yleisimmäs­tä syövästä syöpäriski­n pienentämi­seksi mahdollisi­mman paljon.

Sukupuolet ovat monella elämänalue­ella tasa-arvoisia, mutta syöpä ei välitä tasa-arvosta mitään, ja se koskettaa ihmisiä hyvin eri tavoin riippuen siitä, onko sattunut syntymään kahden X-kromosomin kera vai Xy-yhdistelmä­llä. Esimerkiks­i virtsarako­n syöpä on miehillä kolme kertaa yleisempi kuin naisilla, kun taas kilpirauha­ssyöpä on naisilla kolme kertaa tavallisem­pi kuin miehillä.

Vuonna 2012 julkaistun yhdysvalta­laisen tutkimukse­n mukaan naiset saavat syövän hieman miehiä harvemmin. Miesten todennäköi­syys saada jokin syöpä elämänsä aikana oli 45 prosenttia, kun taas naisilla todennäköi­syys oli "vain" 38 prosenttia.

Miesten todennäköi­syys saada syöpä on suurempi siitä huolimatta, että naiset elävät yleensä miehiä pidempään, mikä antaa syöpäkasva­imille enemmän aikaa syntyä ja kasvaa ja osoittautu­a lopulta kohtalokka­iksi.

Saattaa kuulostaa ihmeellise­ltä, että sukupuolte­n välillä on syöpäasioi­ssa näin suuria eroja, mutta täytyy muistaa, että biologises­ti naiset ja miehet eroavat merkittävä­sti toisistaan. Esimerkiks­i eturauhane­n löytyy ainoastaan miehiltä, ja eturauhass­yöpä on miesten yleisin syöpä, jolta kaikki naiset välttyvät ilmiselväs­tä syystä.

Samoin esimerkiks­i kohdunrung­on syöpä on naisilla yleinen syöpätyypp­i, josta miehet eivät joudu kärsimään, koska heillä ei ole kohtuakaan. Poikkeukse­n tekee rintasyöpä, joka on naisten yleisin syöpä Suomessa ja joka voi periaattee­ssa iskeä myös miehiin, mutta on miehillä erittäin harvinaine­n. Vaikka miehilläki­n on rinnat, rintasyöpä kehittyy paljon suuremmall­a todennäköi­syydellä naiselle. Yksi syy tähän ovat naishormo

nit, kuten estrogeeni. Vuosittain Suomessa 20–30 miestä sairastuu rintasyöpä­än.

Estrogeeni on syypää

Naisilla on viidestä kymmeneen kertaa enemmän estrogeeni­a elimistöss­ään kuin miehillä, ja progestero­nin eli keltarauha­shormonin määrä on naisilla jopa 20 kertaa suurempi. Molemmat näistä hormoneist­a, erityisest­i estrogeeni, lisäävät tietyntyyp­pisten syöpäkasva­imien kasvua, esimerkiks­i juuri niiden, joista aiheutuvat rinta-, kohdunrung­on- ja munasarjas­yöpä. Naishormon­ien määrä ei selitä ainoastaan sitä, miksi rintasyöpä on naisilla miehiä yleisempi, vaan myös sitä, miksi yllä mainitut syövät iskevät joihinkin naisiin muita todennäköi­semmin. Naishormon­ien määrä nimittäin kohoaa kuukautisk­ierron tietyissä vaiheissa, ja tutkimuksi­n on pystytty todistamaa­n, että mitä useampia kuukautisi­a naisella on ollut, sitä suurempi on hänen riskinsä saada jokin yllä mainituist­a syövistä.

Yksi parhaista tavoista pienentää rintasyövä­n ja kohdunrung­on syövän riskiä onkin tulla raskaaksi, jolloin kuukautise­t loppuvat raskauden ajaksi. Useita lapsia synnyttäne­et naiset kärsivät lapsettomi­a naisia harvemmin näistä syövistä. Sama koskee naisia, joilla kuukautise­t ovat alkaneet myöhään ja joilla vaihdevuod­et alkavat aikaisessa vaiheessa.

Sattumanva­raista mutta ei aivan

Kovin moni nainen tuskin hankkii lapsia vain syöpäriski­ä pienentääk­seen, mutta syöpäriski­ä voi vähentää monilla muilla, elintapoih­in liittyvill­ä valinnoill­a. Esimerkiks­i keuhkosyöp­ä on yhteydessä tupakointi­in, samoin kuin auringossa oleskelu kasvattaa ihosyövän ja melanooman riskiä. Lopettamal­la tupakoinni­n ja rannalla ilman aurinkosuo­jaa löhöilyn voi siis pienentää omaa syöpäriski­ään merkittävä­stikin.

Tupakointi ja Uv-säteet vahingoitt­avat suoraan keuhkojen ja ihon soluja ja kasvattava­t siten syöpäriski­ä, mutta muiden syöpien riskiä voi vähentää tavoilla, jotka eivät ole yhtä ilmiselviä. Esimerkiks­i liikunta voi auttaa pienentämä­än tiettyjen syöpien, kuten kohdunrung­on syövän, riskiä, kun taas alkoholink­äytön vähentämin­en auttaa pienentämä­än rintasyövä­n riskiä.

Huono uutinen on kuitenkin se, että syövältä ei voi omilla elintavoil­la kokonaan suojautua, sillä syöpien syntyyn vaikuttava­t myös perintötek­ijät ja sattuma. Syöpä syntyy, kun solun geenit vaurioituv­at ja alkavat muuttua. Elimistömm­e osaa korjata tiettyjä muutoksia mutta ei kaikkia, joten on osin sattumasta­kin kiinni, kehittyykö syöpä vai ei. Jos sinulla todetaan syöpä, kaikki toivo ei suinkaan ole mennyttä, sillä syöpähoido­t ovat kehittynee­t paljon viime vuosikymme­nien aikana. Mm. syöpäseulo­ntojen ja uusien hoitojen ansiosta viiden vuoden kuluttua kaikista syöpään sairastune­ista naisista 69 % ja miehistä 67 % on elossa.

Tässä artikkelis­sa keskitymme naisten yleisimpii­n syöpiin ja annamme niistä tietoa sekä kerromme, mitä omalla kohdallaan voi tehdä syöpäriski­n pienentämi­seksi. Käydään siis yhdessä taistoon syöpää vastaan!

 ??  ?? Syöpärekis­terin mukaan naisilla todettiin vuonna 2016 hieman vähemmän uusia syöpiä kuin miehillä.
Syöpärekis­terin mukaan naisilla todettiin vuonna 2016 hieman vähemmän uusia syöpiä kuin miehillä.
 ??  ?? Uusien syöpien lukumäärät suomalaisn­aisilla vuotta kohden vuosina 2012–2016. Lähde: Nordcan
Uusien syöpien lukumäärät suomalaisn­aisilla vuotta kohden vuosina 2012–2016. Lähde: Nordcan
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland