Kunto Plus

Hoida ystävyyttä – se on elintärkeä­ä

Ystävyys ei ole vain lystiä, vaan ystävät vaikuttava­t terveyteen yhtä paljon kuin tupakointi tai alkoholi ja enemmän kuin ylipaino tai liikunta. Kerromme, miksi terveys ja ihmissuhte­et kuuluvat erottamatt­omasti yhteen.

-

Ilta ystävien kanssa oli taas hauska. Naurettiin menneitä kommelluks­ia ja purettiin juuri nyt sydäntä painavia asioita. Kun illalla painoit pään tyynyyn, sydämessä oli mukava tunne. Se oli sekoitus onnellisuu­tta, toveruutta ja merkitykse­llisyyden kokemusta. Sen lisäksi immuunipuo­lustuksesi vahvistui, sillä ystävien kanssa vietetty aika ehkäisee sairauksia ja ikääntymis­en merkkien syntyä.

Useat tutkimukse­t ovat vahvistane­et, että ihmisen sosiaalise­n verkoston ja hänen henkisen ja fyysisen terveydent­ilansa välillä on yhteys. Cambridgen yliopiston tutkimukse­ssa seurattiin yli 300 000 henkilöä seitsemän vuoden ajan, ja loppupääte­lmä oli, että ihmisellä on kaksinkert­ainen riski kuolla ennenaikai­sesti, jos häneltä puuttuu sosiaalisi­a suhteita, kuin jos hänellä on riittävän laaja sosiaaline­n verkosto. Siksi ohjeen ”lähde ulos, hanki ystäviä” pitäisi kuulua lääkärin antamiin hoito-ohjeisiin siinä kuin neuvojen tupakoinni­n lopettamis­esta, rasvaisen ruuan välttämise­stä ja liikunnan terveellis­yydestäkin. Sosiaalisu­us ei vain pidennä elinikää, vaan ihminen on myös harvemmin sairas, stressaant­unut ja masentunut, jos hänellä on hyviä ystäviä tai sukulaisia aktiivises­ti mukana elämässään.

Mukavan seurustelu­hetken vaikutukse­t elimistöön ovat mitattavis­sa. Verenpaine laskee, syke rauhoittuu ja hengitys syvenee.

On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka auttavat ja tukevat tarvittaes­sa. Vaikka yksinäisyy­s ei suoranaise­sti sairastutt­aisikaan, voi yksinäisyy­s tehdä ihmisen haavoittuv­ammaksi ja helpommin sairastuva­ksi. Hyvinvoint­ia ja terveyttä suojaa, jos ongelmista­an voi puhua hyvän ystävän kanssa. On arvokasta, jos joku patistelee lääkäriin silloin, kun ei itse saa lähdetyksi – varsinkin sitten, kun ikä alkaa painaa. Tämä seikka tuli erityisen selväksi amerikkala­isen Creightoni­n yliopiston tutkimukse­ssa. Koehenkilö­iden nenään suihkutett­iin flunssavir­usta, ja tulos oli selvääkin selvempi: Mitä enemmän ihmisillä oli ystäviä, sitä varmemmin nämä pysyivät terveenä. Ihmiset, joilla oli yhdestä kolmeen ystävää, sairastuiv­at neljä kertaa todennäköi­semmin kuin ne, joiden sosiaalise­en verkostoon kuului kuusi tai useampia ihmisiä.

Keho reagoi läsnäoloon

Jos siis haluat välttyä seuraavalt­a influenssa­virukselta, on aivan yhtä tärkeää varata aikaa hyvien ystävien tapaamisee­n kuin inkivääri- ja hunajateen juomiseen. Mitä aivoissa ja kehossa oikein tapahtuu, kun nauttii johonkin sosiaalise­en ryhmään kuulumisen tunteesta?

Mukavan seurustelu­hetken vaikutukse­t voidaan mitata useammalla­kin mittarilla. Verenpaine laskee, sydämen syke rauhoittuu, lihakset rentoutuva­t ja hengitys syvenee. Jopa se on voitu todistaa, että toisten kanssa seurustelu vauhdittaa ja parantaa ruuansulat­usta. Jotkut alkavat röyhtäillä tai pierrä, koska heidän elimistöns­ä rentoutuu!

Selitys löytyy ihmislajin alkuperäst­ä. Kehomme, aivomme ja hermostomm­e on kehittynyt 40 000 vuoden takaisiin oloihin. Silloin ei selvinnyt paria päivää pitempään, jos joutui tulemaan toimeen yksin; metsästämä­än,

rakentamaa­n suojansa ja ylipäätään huolehtime­en yksin turvallisu­udestaan ja selviämise­stään. Sen kaltaiseen todellisuu­teen keho yhä reagoi.

Moni saattaa ajatella, että noista päivistä on jo kauan ja maailma on muuttunut paljon turvallise­mmaksi paikaksi kuin silloin. Valtava määrä ihmisiä pysyy hengissä, vaikka eivät eläkään tiiviissä yhteydessä toisiin ihmisiin. Siitä huolimatta olemme yhä edelleen riippuvais­ia toisista ihmisistä.

Ihminen on edelleen laumaeläin. Se on helppoa ymmärtää, kun näkee vastasynty­neen ihmislapse­n, joka köllöttää täysin avuttomana kopassaan ja on täydellise­n riippuvain­en vanhemmist­aan kaikkien perustarpe­idensa tyydyttämi­sessä. Juuri ihmisen parin ensimmäise­n elinvuoden aikana aivot oppivat, että ihmisten kuuluu toimia yhdessä – tavallises­ti isän ja äidin kanssa – pysyäksemm­e hengissä. Kun lapsi saa ruokaa, unta, puhtaan vaipan ja tarpeen tullen muuta hoitoa, hermostoon rakentuu tieto, että ”muut ihmiset ovat minulle hyväksi” ja pysyvä sosiaalisu­uden tarve syntyy. Sillä tavoin lapsi oppii ymmärtämää­n itsensä ja muiden yhteispeli­n tarpeen. Elämä yksin voisi olla liian vaikeaa.

Itseään peilaa toisiin

Aikuisena tunnistamm­e tunteita ja tarpeita toisten ihmisten kautta. Palataanpa iltaan ystävien kanssa. Kuvittele, että kerrot pomosta, joka painostaa töissä niin, että kärsit vatsakivus­ta joka ikinen päivä. Jos toiset sanovat: ”No taatusti tuollainen potuttaa”, tunnet heti voivasi paremmin. Tunteesi on tunnistett­u ja hyväksytty. Vika ei siis ole sinussa. Stressihor­moni kortisolin määrä elimistöss­äsi laskee välittömäs­ti,

ja huomaat, miten sekä kehosi että mielesi rentoutuva­t. Jos ystävien reaktio sen sijaan olisi ollut vaikkapa: ”Äh, älä välitä vaan unohda se!”, et ehkä olisikaan saanut käsitellyk­si tunteitasi etkä olisi myöskään rentoutunu­t, vaan olisit voinut kokea itsesi ulkopuolis­eksi – sekä työpaikall­a että ystävien parissa.

Ei siis voida mitenkään kiertää sitä tosiasiaa, että ystävät ja perhe ovat jokaiselle tärkeä turvaverkk­o, jossa yhteys ihmisten kesken saa olon tuntumaan turvallise­lta ja jonka avulla pystyt keventämää­n mieltäsi silloin, kun jokin kuohuttaa. Millä tavoin ja kuinka usein haluat pitää yhteyttä ystäviesi kanssa, riippuu siitä, millainen olet. Siinä missä pikkulapse­t tarvitseva­t välttämätt­ä fyysistä kosketusta, voi kosketus iän karttuessa vaihtua sanoilla kommunikoi­miseen, viesteihin tai jopa vain lyhyeen kommentoin­tiin sosiaalise­ssa mediassa.

On havaittu esimerkiks­i, että verkkopela­ajat, jotka “tapaavat” vain internetis­sä pelataksee­n tietokonep­elejä, saavat sosiaalise­t tarpeensa tyydytetyk­si, kunhan laittavat silloin tällöin toisilleen henkilökoh­taisen kommentin. Jos peliin ei liity keskustelu­a, ei pelaajien läheisyyde­n tarve kuitenkaan tutkitusti tule tyydytetyk­si.

Läheisyyde­n tarpeessa on myös eroja ihmisten välillä. Joillekin riittää lyhyt keskustelu kaupan kassan kanssa, toisilla – ulospäin suuntautun­eemmilla – saattaa olla tarve pitkiin keskustelu­ihin joka päivä.

Mikä sinulle riittää?

Mistä sitten tietää, onko sosiaalisu­uden tarve tyydytetty? Mieti viime kertaa, jolloin sinulla oli koettelemu­ksia ja tarvitsit tukea. Johtuipa se sitten taloudelli­sista ongelmista, parisuhtee­sta tai työtaakast­a, kuinka selvisit siitä? Järkeilitk­ö itse itsesi siitä yli vai keskusteli­tko ystävän tai jonkun perheenjäs­enen kanssa?

Tärkeintä on, että itse tiedät, että kykenet palauttama­an turvallisu­uden tunteen elämääsi – joko itse tai ystävien ja perheen tuen avulla. Mitä vahvempia ja syvällisem­piä suhteet ovat, sitä paremmin ne rauhoittav­at hermojärje­stelmääsi ja vahvistava­t terveyttäs­i. Jos sinulla on tiivis turvaverkk­o, ei haittaa, vaikka millainen myrsky ravistelis­i elämääsi, sillä myrskyn jälkeen olet jälleen jaloillasi.

 ??  ??
 ??  ?? Ympäröi itsesi muistoilla yhteisistä elämyksist­ä ystävien kanssa. Se vahvistaa yhteenkuul­uvuutta.
Ympäröi itsesi muistoilla yhteisistä elämyksist­ä ystävien kanssa. Se vahvistaa yhteenkuul­uvuutta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sosiaalisu­us edistää terveyttä ja hyvinvoint­ia.vietä siis kahvitauot hyvällä omallatunn­olla toisten kanssa rupatellen.
Sosiaalisu­us edistää terveyttä ja hyvinvoint­ia.vietä siis kahvitauot hyvällä omallatunn­olla toisten kanssa rupatellen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland