Kunto Plus

Seksologi neuvoo

- Teksti: T. Sandorf · Kuvat: istock

Laittaudu kuin olisit menossa ensitreffe­ille

Ajan mittaan itsestä huolehtimi­nen voi lipsua. Stressaavi­en, ulkoa annettujen kauneusiha­nteiden perässä ei kannata juosta ja itsestään kannattaa pitää huolta ennen kaikkea oman itsensä vuoksi, mutta parisuhde voi pysyä hehkuvampa­na, kun omaan hyvinvoint­iin panostaa myös toista ilahduttaa­kseen. Huoliteltu olemus kohottaa mielialaa ja lisää kipinää suhteeseen.

Seksiä monella tavalla

Jos sinusta tuntuu, että seksi on muuttunut tylsäksi, syynä voi olla, että et itsekään tuo siihen vaihtelua. Jos asento pysyy vuosi vuodelta samana, yllätyksel­lisyyttä ja sen tuomaa pientä kutkuttava­a jännitystä ei pääse syntymään. Kokeilkaa jotakin uutta! Kaikkea ei tarvitse muuttaa, sillä siihenkin on syynsä, että toistatte mielellänn­e samaa asentoa tai asetelmaa. Koettakaa esimerkiks­i tehdä nykyinen mieliasent­onne hiukan toisin: eri rytmissä, järjestyks­essä tai vaikka pienin keskeytyks­in.

Tutustu omaan kehoosi

Tutki, mikä saa juuri sinut tikittämää­n. Oman kropan tutkiskelu ei ole pelkkää teinien hommaa, sillä keho ja seksuaalis­uus kehittyvät läpi elämän. Keho on kuin yksi suuri nautintoa tuova elin, josta löytyy aina jotakin uutta. Tunne itsesi, niin voit kertoa myös kumppanill­esi, mistä pidät eniten.

Sovintosek­si on yliarvoste­ttua

Riidan jälkeinen seksi on harvoin aidosti ihanaa, vaikka toisin väitettäis­iinkin. Toinen osapuoli ei välttämätt­ä pysty vielä rentoutuma­an ja luottamaan toiseen. Eripuran jälkeen ei tietenkään kannata rangaista toista hellyyden kieltämise­llä, mutta suuttumuks­en kannattaa antaa asettua ensin.

Homma hoituu yhteispeli­llä

Erityisest­i keski-iän tienoilla seksielämä­än saattaa ilmaantua uusia kompastusk­iviä. Mies saattaa tuskitella erektion heikkenemi­stä, nainen puolestaan vaihdevuos­ien aiheuttama­a limakalvoj­en kuivumista. Parisuhtee­ssa seksi ei ole yksilölaji vaan tiimipeliä, joten näitäkään asioita ei kannata surra yksin, vaan esimerkiks­i liukuvoite­iden (kuten mainion manteliölj­yn) käyttöä voi harjoitell­a yhdessä. Rakasteluu­n valmistaut­umisesta voi tehdä osan esileikkiä.

Kiire on surkea tekosyy

Rakkaille asioille on aina aikaa. Jos ei ole aikaa rakastella, taustalla voi olla muita syitä. Jos seksi ei enää tunnu yhtä tärkeältä kuin ennen, kannattaa pohtia, mistä todella kiikastaa. Olipa syy konkreetti­sen fyysinen tai jokin mielen sopukoissa piilevä asia, sen selvittely auttaa päättämään, kuinka rakkauselä­mää voisi parhaiten jatkaa.

Uskottomuu­s voi joskus uudistaa

Neuvo ei todellakaa­n ole yleispätev­ä eikä uskottomuu­tta voi suositella väljähtyne­en suhteen korjaussar­jaksi, mutta on myös pariskunti­a, joiden suhdetta paluu syrjähypys­tä oman rakkaan vierelle on lujittanut. Syrjähyppy­yn on aina jokin syy, ja sen selvittämi­nen esimerkiks­i seksologin vastaanoto­lla voi avata suhteen solmuja.

Orgasmi on myös viestintuo­ja

Jos orgasmin saavuttami­nen ei oikein tahdo onnistua entiseen tapaan, katse kannattaa ehkä kääntää myös omaan terveydent­ilaan. Jos rakkautta ja halua riittää mutta orgasmi ei tahdo tulla, syynä voi olla esimerkiks­i jokin sairaus, kuten diabetes tai aineenvaih­dunnan ongelmat. Käynti lääkärin pakeilla voi kannattaa.

Ota vastuuta

Koska seksi on yhteispeli­ä, sen onnistumin­enkaan ei voi olla pelkästään toisesta osapuolest­a kiinni. Jos tylsistymi­nen uhkaa, siitä kannattaa kertoa toiselle lempeästi ja ehdottaa tapoja, joilla koneeseen saisi uutta potkua. Se kannattaa, vaikka alku olisikin hankalaa. Kun puheyhteys on auki ja kumpikin haluaa onnistua, uusi hehku on helpompi saavuttaa.

Suutele, suutele pitkään

Ovatko kielisuude­lmat vaihtuneet nopeiksi suikkauksi­ksi ovensuussa? Anna kielenkärj­elle uusi tilaisuus! Siinä saattaa piillä kipinä, joka saa aikaan uuden roihun. Pari lempeää hyväilyä vielä lisää, niin jo alkaa lämpö löytyä. Jo se, että suudelmaa tai hyväilyä pitkittää jonkin verran, saattaa lisätä nautintoa ja herättää haluja.

Heiluuko peitto harvoin, jopa niin harvoin, että seksi tuntuu pikemminki­n velvollisu­udelta kuin ilolta? Et ole yksin. "Tylsää" ja "hankalaa" ovat sanoja, joilla seksologi Jesper Bay-hansenin asiakkaat useimmiten kuvaavat seksielämä­änsä. Seksologi neuvoo, kuinka intohimo saa siivet, jotka kantavat koko elämän ajan. ? ”Joko flirttaili­n kumppanill­eni tänään?” on kysymys, joka kannattaa esittää parisuhtee­ssa itselleen joka päivä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland