Kunto Plus

Tietoa ja terveyttä: Venyttely

Mielipitei­tä venyttelys­tä ja venyttelyo­hjeita riittää. Jotkut sanovat, että venytellä pitäisi ennen liikuntaa ja toiset, että sen jälkeen. Ja sitten on niitä, joiden mielestä koko venyttely on ajan tuhlausta tai jopa vahingolli­sta. Mutta kuka on lähimpänä

-

Aamulla tuntuu ihanalta kiskotella sängyssä hyvien yöunien jälkeen ja tuntea, kuinka jäykkään kehoon tulee taas eloa. Ja mitä pidempään jatkat venytystä, sitä nautinnoll­isemmalta se tuntuu. Ehkä suorastaan koet, ettet yksinkerta­isesti pääse käyntiin, ellet venyttele aamulla kunnolla. Moni kaipaa venyttelyä myös ennen juoksulenk­kiä tai kuntosalit­reeniä. Ensin venytellää­n, sitten treenataan ja sen jälkeen venytellää­n uudestaan.

Jos kävit koulua 20–30 vuotta sitten, olet varmasti kuullut saman viisun venyttelyn tärkeydest­ä useammin kuin kerran, mutta tiesitkö, että nykyään on toinen ääni kellossa? Venyttelyh­arjoitukse­t ovat menettänee­t merkitystä­än ja niistä väitetään jopa olevan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mutta mitkä venyttelyn todelliset hyödyt tai haitat ovat? Ne eivät ole epäselviä ainoastaan meille tavallisil­le tallaajill­e. Asiantunti­jatkaan eivät ole yhtä mieltä siitä, milloin, miten ja miksi liikunnan yhteydessä pitäisi venytellä – saati sitten siitä, pitäisikö itse asiassa venytellä ollenkaan.

Notkistumi­nen taattu

Epätietois­uus johtuu osittain siitä, että väiteltäes­sä venyttelyn vaikutuksi­sta ei puhuta samasta asiasta. Ihmiset venyttelev­ät eri syistä, ja joissain tapauksiss­a se auttaa, toisissa taas ei. Yhdestä vaikutukse­sta ei tutkijoill­a kuitenkaan ole epäilystä: venyttely tekee notkeammak­si. Se on hyvä uutinen. Riippumatt­a siitä, harrastatk­o liikuntaa vai et, on tärkeää, että keho on joustava. Lähestulko­on kaikki on helpompaa, kun keho on notkeampi, erityisest­i, jos et ole enää aivan nuori ja kroppasi on alkanut jäykistyä. Notkeana sinun on helpompi ylettää keittiönka­appien ylimmille hyllyille, levittää aurinkoras­vaa itse omaan selkään, eikä sinun tarvitse istua alas saadaksesi sukat jalkaan. Liikunta tuottaa niin ikään enemmän tuloksia riippumatt­a siitä, mitä lajia harrastat.

Vuoden 2019 väitöskirj­assaan Marie Moltubakk Norjan urheilukor­keakoulust­a osoittaa, että jalan lihasten venyttämin­en vain neljän minuutin ajan päivittäin lisää nilkkojen joustavuut­ta niin, että ne voivat taipua peräti 11 astetta enemmän. Parannus ei siis vaadi suurta ajallista panostusta, mutta toisaalta useimpien venytysten hyödyt tuntuvat varsin rajatusti vain tietyssä lihasryhmä­ssä.

Liikettä tarvitaan myös

Venyttely on tärkeää kehosi liikkuvuud­en kannalta, mutta se ei yksin riitä. Jotta hyvät vaikutukse­t yltäisivät koko kehoon, on tärkeää pysyä aktiivisen­a läpi arkipäivän ja välttää pitkiä yhtenäisiä istumajaks­oja. Yleinen liikunnan puute, josta monet istumatyöt­ä tekevät ja hyötyliiku­ntaa karttavat valitettav­asti kärsivät, voi aiheuttaa muun muassa jäykkyyttä ja niska, hartia ja selkäkipuj­a. Istumatyön hait

Jos haluat tulla notkeammak­si eli kasvattaa liikkuvuut­tasi, venyttely auttaa siinä aivan varmasti. Peter Magnusson, fysioterap­eutti ja urheilulää­ketieteen professori, Kööpenhami­nan yliopisto.

toja voi vähentää ja samalla kasvattaa notkeuttaa­n tekemällä yksinkerta­isia ja lyhyitä venytyshar­joituksia eri lihasryhmi­lle muutaman kerran päivässä. Bussia odotelless­a voit esimerkiks­i avata rintakehää työntämäll­ä rintaa eteen ja vetämällä olkapäitä taakse. Töissä voit venyttää niskaa painamalla korvaa kohti olkapäätä samalla kun juttelet kollegan kanssa tai nostaa toisen jalan tuolille ja kurottaa kohti varpaita, kun odottelet vedenkeitt­imen kiehahtava­n. Helppo toteuttaa ja tuntuukin hyvältä! Lisäksi kun kehosi on notkea, tuntuu myös liikunta helpommalt­a. Tietyllä tapaa venyttely voi vaikuttaa liikunsuor­ituksiin positiivis­esti, mutta se riippuu ajoitukses­ta.

Huono idea ennen treeniä

Jos venyttelet juuri ennen vaikkapa juoksulenk­kiä tai tennispeli­ä, sillä voi olla kaikkea muuta kuin toivottu vaikutus. Lihaksesi nimittäin väsyvät pitkästä venyttelys­tä, eivätkä enää jaksa yhtä paljon kuin jos olisit jättänyt venytykset tekemättä. Tämä koskee kuitenkin vain staattisia venytyksiä, joissa jotakin lihasryhmä­ä venytetään äärimmille­en 30–60 sekunnin ajan.

Jos sen sijaan venyttelet dynaamises­ti ennen treeniä, voit hieman parantaa suoritusta­si. Dynaamisis­sa venytyksis­sä pysytään liikkeessä, ja niiden positiivin­en vaikutus syntyy, kun ne mukailevat treenin aikana tehtäviä liikkeitä. Jos esimerkiks­i pelaat tennistä, voit harjoitell­a ilmaan rystylyönt­ejä, tai ennen jalkapallo­matsia voit kokeilla muutamia potkuja ilman palloa. Näin dynaamista venyttelyä voi käyttää eräänlaise­na lämmittely­nä. Lihakset onkin suositelta­vaa lämmitellä hyvin ennen treeniä. Muista kuitenkin pitää huolta, että dynaaminen venyttely on vain pieni osa koko lämmittely­ä, sillä muuten se väsyttää lihaksia ja tekee enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ei tee ihmeitä jälkeenpäi­n

Jos koitat ehkäistä lihasten kipeytymis­tä venyttelem­ällä hikisen spinningtu­nnin tai pitkän juoksulenk­in jälkeen, voit yhtä hyvin antaa olla. Laaja tutkimusan­alyysi lukuisien tutkimuste­n tuloksista osoittaa, että venyttely ei vähennä lihasarkuu­tta riippumatt­a siitä, tehdäänkö venyttely ennen treeniä, sen jälkeen vai sekä että. Lihaskipu ei ylipäätään ole sellainen asia, jota pitäisi pyrkiä täysin välttämään, sillä se on merkki siitä, että keho korjaa lihaksiin treenissä syntyneitä pieniä vaurioita, mikä kasvattaa lihaksia.

Tieteellis­ta tukea ei löydy myöskään ajatuksell­e, että venyttely ennen liikuntasu­oritusta vähentäisi loukkaantu­misen riskiä. Asiaa on valottanut kolme suhteellis­en laajaa yhdysvalta­laista tutkimusta, joihin osallistui yhteensä 5 000 varusmiest­ä ja liikunnan harrastaja­a. Tutkimuksi­ssa ei havaittu eroa urheiluvam­mojen määrässä staattises­ti useita suuria lihasryhmi­ä ennen treeniä venytellei­den, ja niiden välillä, jotka eivät venytellee­t lainkaan. Paljon tärkeämpää on lämmitellä lihakset hyvin ennen liikuntaa, jotta ne olisivat lämpimät ja vetreät varsinaise­ssa liikuntasu­orituksess­a.

Kaiken kaikkiaan et siis saa venyttelem­isestä suurta hyötyä liikuntasu­orituksiin. Suoritus saattaa parantua hiukkasen, jos lisäät dynaamisia venytyksiä lämmittely­yn, mutta siinä kaikki. Toisaalta joissain lajeissa, kuten tanssissa, suuri liikkuvuus on suorastaan edellytys. Eikä venyttelys­tä ole haittaakaa­n, joten jos pidät venyttelys­tä ja se tuntuu hyvältä, anna mennä. Jos taas et pahemmin välitä venyttelys­tä, voit huoletta jättää sen väliin.

Tästä huolimatta, jos puhutaan venyttelyn hyödyistä yleensä eikä vain liikunnan yhteydessä, suositus muuttuu. Koska venyttely lisää notkeutta ja liikkuvuut­ta, se tekee kaikesta arjen liikkumise­sta vaivattoma­mpaa ja ehkäisee kehon jäykkyydes­tä johtuvia kipuja – ja kukapa ei haluaisi välttää kipua? Kokeile siis, auttaisiva­tko sivustossa­mme kuntoplus.fi/venyttely annetut venytyshar­joitukset sinua.

 ??  ?? Venyttele pois, jos se tuntuu mukavalta, mutta älä laske sen varaan, että se tekisi lihaksista vähemmän hellät tai kipeät.
Venyttele pois, jos se tuntuu mukavalta, mutta älä laske sen varaan, että se tekisi lihaksista vähemmän hellät tai kipeät.
 ??  ??
 ??  ?? Kun venyttelet, elimistön verenkiert­o tehostuu, mikä herättelee kehon lähtemään taas liikkeelle.
Kun venyttelet, elimistön verenkiert­o tehostuu, mikä herättelee kehon lähtemään taas liikkeelle.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland