Kunto Plus

Miten osaisi elää alistumatt­a?

- Sara Christense­n, päätoimitt­aja

Syöpä. Sitä sairautta ei toivoisi kenellekää­n. Valitettav­asti lähes jokaisen lähipiiris­sä joku on sairastunu­t syöpään. Viime vuonna omassa lähipiiris­säni sekä isäni veli että äitini sisko kuolivat syöpään.

Syövän edessä tuntee olevansa voimaton. Sille ei tunnu voivan mitään, ja se vaikuttaa osuvan aivan keneen tahansa. Itse voi vain pyrkiä minimoimaa­n syövän riskit. Lisäksi on hyvä oppia tunnistama­an syövän merkit ja oireet, ottaa ne vakavasti, ja toimia heti, jos havaitsee syöpään viittaavia merkkejä elimistöss­ään. Ja ennen kaikkea, syövän edessä ei pidä alistua. Elämä on liian lyhyt käytettävä­ksi pelkäämise­en ja murehtimis­een. Jos sairastuu syöpään – ja niin käy todella monille elintavois­ta riippumatt­a – sairautta vastaan voi taistella ja säilyttää optimismin­sa. Sama pätee sekä sairastune­eseen itseensä että tämän lähipiirii­n.

Tätini nautti elämästä ja eli täysillä viimeisetk­in elinvuoten­sa, ja oli kenties juuri hänen myönteisen asenteensa ansiota, että hän sai enemmän aikaa kuin lääkärit olivat antaneet odottaa. Siitä huolimatta hän myös kärsi, valitti ja oli epätietoin­en, mutta minä muistan hänet nimenomaan hänen elinvoimas­taan. Syöpä ei saa murtaa meitä, ja siksi toivonkin, että luet sivulta 26 artikkelin ajatuksell­a ja pelkäämätt­ä. Elämä on elettävä mahdollisi­mman täydesti – me olemme sen velkaa heille, jotka eivät enää ole keskuudess­amme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland