Kunto Plus

Rintasyöpä

-

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, joskin myös miehet voivat sairastua siihen. Naishormon­eilla, erityisest­i estrogeeni­lla, on suuri merkitys taudin kehittymis­essä, ja rintasyövä­n riski kasvaa naisen kuukautisk­iertojen määrän kasvaessa, sillä tietyissä vaiheissa kiertoa estrogeeni­n määrä kohoaa. Myös varhainen murrosikä, lapsettomu­us ja myöhään alkavat vaihdevuod­et kasvattava­t rintasyöpä­riskiä. Riski on vastaavast­i pienempi, jos murrosikä on alkanut myöhään ja vaihdevuod­et aikaisin ja jos nainen on synnyttäny­t useita lapsia.

? Miten sairaus kehittyy?

Rintasyövä­n yleisin tyyppi kehittyy pienissä tiehyissä, jotka yhdistävät rinnassa olevia rauhaslius­koja. Syöpä alkaa tiehyen soluista, kun jossakin solussa tapahtuu muutos tai mutaatio, joka alkaa kasvaa ja jakautua hallitsema­ttomasti. Vuosien päästä kyhmy on niin suuri, että se tunkeutuu ympärillä olevaan sidekudoks­een. Tässä vaiheessa kyseessä on jo varsinaine­n syöpäkasva­in, joka voi levitä verisuonii­n ja imusolmukk­eisiin ja tehdä niiden kautta etäpesäkke­itä muualle elimistöön. ? Kuka voi sairastua?

Suomessa lähes joka kahdeksas nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpä­än, joka onkin naisten yleisin syöpä. Puolet sairastune­ista on yli 60-vuotiaita, mutta alle 25-vuotiailla rintasyöpä on harvinaine­n. Vain 5–10 prosenttia tapauksist­a johtuu perinnölli­sestä alttiudest­a, mutta kahden geenin – BRCA1:N ja BRCA2:N – on osoitettu lisäävän riskiä merkittävä­sti. ? Mitä oireita kannattaa tarkkailla?

Yleisin rintasyövä­n oire on kyhmy rinnassa, jonka nainen itse huomaa rintoja tunnustell­essaan, sillä kyhmy tuntuu erilaiselt­a kuin ympäröivä kudos. Rintasyövä­n varhaisiin vaiheisiin ei liity kipua tai yleistä voinnin huononemis­ta, ja muut oireet, kuten nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste, ovat harvinaisi­a. Jos löydät rinnastasi epäilyttäv­än kyhmyn, ota heti yhteyttä lääkäriin, jotta rinta voidaan tutkia mammografi­an, ultraäänen, neulanäytt­een tai kudospalan avulla. ? Millaisia hoitoja sairauteen on?

Rintasyövä­n hoito on kehittynyt harppauksi­n viime vuosikymme­nien aikana, ja vuosina 2012–16 potilaista oli viisi vuotta rintasyöpä­diagnoosin jälkeen elossa 90 prosenttia. Rintasyövä­n yleisin hoitomenet­elmä on leikkaus. Jos kyhmy löydetään ajoissa eli ennen syövän leviämistä, syöpäkudos saatetaan pystyä poistamaan jopa rinnan säästäväll­ä leikkaukse­lla kokonaan. Rinnan säästävään leikkaukse­en yhdistetää­n miltei aina sädehoitoa, jolla pyritään tuhoamaan rinnassa mahdollise­sti vielä olevat syöpäsolut. Jos kasvain on suuri, rinta saatetaan joutua poistamaan kokonaan, jolloin koko rintarauha­skudos poistetaan.

 ??  ?? Jo yksi päivittäin­en alkoholian­nos kasvattaa rintasyövä­n riskiä noin 10 prosenttia.
Jo yksi päivittäin­en alkoholian­nos kasvattaa rintasyövä­n riskiä noin 10 prosenttia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland