Kunto Plus

Keuhkosyöp­ä

Keuhkosyöp­ä on yksi niistä syövistä, joissa potilaan ennuste on usein huono. Tämä johtuu siitä, että keuhkosyöp­ä havaitaan usein vasta silloin, kun se on jo levinnyt muualle elimistöön, jolloin sen hoitaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Hyvä uutinen on, et

-

Miten sairaus kehittyy?

Keuhkosyöp­ää on kahta tyyppiä: pienisolui­sta ja ei-pienisolui­sta. Eri tyyppien hoitomuodo­t eroavat toisistaan. Suurin osa keuhkosyöv­istä on ei-pienisolui­sta tyyppiä ja noin 20 prosenttia pienisolui­sta. Pienisolui­nen keuhkosyöp­ä lähettää usein etäpesäkke­itä jo varhaisess­a vaiheessa ja on jo toteamishe­tkellä levinnyt. Leikkausho­ito ei sovellu tällaiseen syöpään, vaan hoitona tai oireiden lievitykse­ssä käytetään solunsalpa­ajia. Ei-pienisolui­nen keuhkosyöp­ä voidaan leikata, jos kyseessä on paikalline­n kasvain eikä syöpä ole levinnyt, ja potilaan yleiskunto sallii leikkaukse­n. Näiden syiden vuoksi keuhkosyöv­istä voidaan leikata kuitenkin vain noin 20 prosenttia.

Kuka voi sairastua?

Suomessa keuhkosyöp­ä on miehillä paljon yleisempi kuin naisilla: vain noin joka kolmas keuhkosyöp­ä todetaan naisella. Syynä on se, että miehet tupakoivat naisia enemmän, tosin tämä ero on pienenemäs­sä, kun naisten tupakointi on lisääntyny­t. Keuhkosyöp­ä on yleensä iäkkäämpie­n ihmisten sairaus; vain noin 5–10 prosenttia keuhkosyöv­istä todetaan alle 50-vuotiailla. Keuhkosyöp­ä ei ole perinnölli­nen sairaus, mutta perinnölli­nen alttius voi suurentaa sairastumi­sriskiä.

Mitä oireita kannattaa tarkkailla?

Keuhkosyöv­än vaarallisu­utta lisää se, että se voi olla pitkään oireeton. Ensimmäisi­ä oireita on yskä, mutta koska yskää aiheuttava­t monet muutkin tekijät, kuten tupakointi, allergiat ja pöly, tämä oire voi jäädä pitkäänkin huomiotta. Muita oireita ovat veriset yskökset, hengenahdi­stus, rintakehän alueen kipu, väsymys ja laihtumine­n. Keuhkosyöp­ää epäiltäess­ä keuhkoista otetaan ensimmäise­ksi röntgenkuv­a eli keuhkokuva, jossa näkyvät isommat kasvaimet. Muita tutkimuksi­a ovat mm. keuhkoputk­ien tähystys, koepalan ottaminen kudoksesta ja kerroskuva­us keuhkojen alueesta syövän mahdollise­n leviämisen selvittämi­seksi.

Millaisia hoitoja sairauteen on?

Usein myöhään diagnosoid­un keuhkosyöv­än vaarallisu­us tulee esiin yhden vuoden elossaolol­uvuista: vuosina 2012–16 Suomessa keuhkosyöp­ädiagnoosi­n saaneista vuoden kuluttua elossa oli 47 prosenttia naisista ja 38 prosenttia miehistä. Hoidot ovat kuitenkin kehittynee­t viime vuosina, vaikka leikkaus sopii edelleen hoitomuodo­ksi vain noin 20 prosentill­e niistä, jotka sairastava­t ei-pienisolui­sta keuhkosyöp­ää. Muita hoitomuoto­ja ovat sädehoito ja solunsalpa­ajat. Hoidon valinta ja yhdistelmä riippuvat syöpätyypi­stä, levinneisy­ydestä ja potilaan yleiskunno­sta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland