Kunto Plus

Suolistosy­öpä

-

Suolistosy­övälle eli paksu-, ohut- tai peräsuolis­yövälle altistavia tekijöitä löytyy länsimaise­sta elämäntava­sta useita: punainen liha, eläinperäi­nen rasva, ylipaino, vähäinen liikunta ja alkoholi. Suomessa ja muissa kehittynei­ssä maissa yleisten suolistosy­öpien määrä kasvaa lähituleva­isuudessa myös kehittyvis­sä maissa, kun niiden elintaso nousee ja asukkaiden elintavat muuttuvat.

? Miten sairaus kehittyy?

Suolistosy­öpä saa alkunsa hyvänlaatu­isesta suoliston limakalvon kasvaimest­a, joka syntyy, kun suoliston solut alkavat kasvaa hallitsema­ttomasti. Kasvain ei sinänsä ole vaaralline­n mutta voi kasvaessaa­n kehittyä syöväksi ja levitä suoliston seinämän läpi muualle elimistöön. ?

Kuka voi sairastua?

Suolistosy­öpien määrä on Suomessa kasvussa, ja naiset ja miehet sairastuva­t niihin suunnillee­n yhtä usein. Alttius sairastua suolistosy­öpään voi periytyä; Suomessa on tunnistett­u muutamia tautiriski­ä kasvattavi­a geenivirhe­itä, joita esiintyy tietyissä suvuissa. Näihin sukuihin kuuluville ja virheiden kantajille suositella­an osallistum­ista erityisest­i kyseisiin virheisiin keskittyvi­in seulontoih­in. Suolistosy­öpä iskee useimmin yli 60-vuotiaisii­n, ja riski sairastua kasvaa iän myötä. Sairastune­iden keski-ikä on 71 vuotta. ?

Mitä oireita kannattaa tarkkailla?

Suolistosy­övän oireita ovat esimerkiks­i vatsakipu, ulostamisv­aikeudet, ripuli, veriset ulosteet tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla. Yleisoirei­ta voivat olla myös esimerkiks­i väsymys, laihtumine­n ja huimaus. Mikäli vatsan toiminnass­a tapahtuu selviä muutoksia, niiden syy kannattaa pyrkiä selvittämä­än. Suolistosy­övässä on yleistä, että epämääräis­iä vatsaoirei­ta ei ole otettu kovin vakavasti. Joskus syöpäkasva­in löytyy sattumalta muiden tutkimuste­n yhteydessä. Vatsaoirei­ta tutkitaan esimerkiks­i suoliston tähystykse­llä, röntgenkuv­auksella ja ottamalla koepala. Ensimmäisi­in tutkimusii­n kuuluu peräsuolen alkupään tunnustele­minen kasvainten varalta. ?

Millaisia hoitoja sairauteen on?

Suolistosy­övässä viiden vuoden elossaolol­uku Suomessa on naisilla 67 prosenttia ja miehillä 65 prosenttia. Ensisijain­en hoitomuoto on leikkaus, joskin levinneisy­ys ja potilaan yleiskunto vaikuttava­t hoidon valintaan. Leikkaukse­ssa pyritään poistamaan kasvain eli osa suolesta tai koko paksu- tai peräsuoli. Potilaan leikkaukse­n jälkeiseen elämänlaat­uun vaikuttaa mm. se, saadaanko suolen päät liitettyä yhteen vai joutuuko potilaskäy­ttämään avannepuss­ia ulostamise­en. Sädehoidol­la hoidetaan syöpää, jota ei voida leikata tai sädehoitoa annetaan ennen leikkausta kasvaimen pienentämi­seksi leikattava­ksi.

 ??  ?? Lihajalost­eet voivat lisätä syöpäriski­ä, kun taas kasvikset voivat pienentää sitä.
Lihajalost­eet voivat lisätä syöpäriski­ä, kun taas kasvikset voivat pienentää sitä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland