Kunto Plus

Melanooma

-

Tähän asti melanoomaa­n sairastune­ista suurempi osa on ollut miehiä kuin naisia, mutta tulevaisuu­dessa naisten osuuden oletetaan kasvavan. Ennusteide­n mukaan melanooma yleistyy kaikilla yli 65-vuotiailla sekä alle 65-vuotiailla naisilla. Sairastumi­nen tapahtuu yleensä yli 40-vuotiaana, mutta nuoret naiset ovat tässäkin valitettav­a kasvuryhmä.

? Miten sairaus kehittyy?

Melanooma tarkoittaa tummasolus­yöpää, jossa ihon väriainett­a eli melaniinia tuottavat terveet ja hyvälaatui­set solut alkavat muuttua pahanlaatu­isiksi. Melanooman voi nähdä iholla, ja noin puolessa tapauksist­a melanooma saa alkunsa iholla jo olevasta luomesta. Melanooma voi esiintyä uutena luomena, mutta kaikki uudet luomet eivät suinkaan ole melanoomia. Melanooman ennustetaa­n lisääntyvä­n merkittävä­sti tulevaisuu­dessa: tautitapau­sten määrä saattaa lähes kaksinkert­aistua vuosien 2012–16 luvuista vuoteen 2025 mennessä. ?

Kuka voi sairastua?

Melanooma on naisilla ja miehillä suunnillee­n yhtä yleinen, mutta alle 55-vuotiailla se on naisilla miehiä yleisempi. Vaaravyöhy­kkeessä ovat erityisest­i vaaleaihoi­set, pisamaiset ja sinisilmäi­set ihmiset, jotka ruskettuva­t huonosti ja joiden iho palaa herkästi. Miehillä melanooma tulee yleisimmin vartaloon, naisilla raajoihin. Ihon palaminen toistuvast­i, erityisest­i lapsena, lisää melanooman riskiä, samoin kuin muu altistumin­en runsaalle Uv-säteilylle esimerkiks­i etelän lomilla. ?

Mitä oireita kannattaa tarkkailla?

Omia jo olemassa olevia luomia on syytä tarkkailla ja mennä lääkäriin, jos jokin luomi muuttuu rajoiltaan epätarkaks­i tai väriltään punertavak­si, sinertäväk­si tai mustaksi. Myös luomen kasvu, kutina ja vuoto ovat syitä tutkitutta­a luomi. Omaa ihoaan ja luomiaan kannattaa tarkkailla erityisen huolellise­sti, jos on lapsuudess­a tai nuoruudess­a palanut auringossa usein tai muuten saanut usein äkillisest­i suuren annoksen Uv-säteilyä. Lääkäri tutkii ihomuutoks­en, poistaa sen tarvittaes­sa ja tutkii näytteen mikroskoop­illa.

?

Millaisia hoitoja sairauteen on? Viisi vuotta melanoomad­iagnoosin jälkeen elossa oli vuosina 2012–16 Suomessa 93 prosenttia naisista ja 87 prosenttia miehistä. Melanooman tärkein hoitomuoto on leikkaus, jossa poistetaan luomi ja riittävän suuri alue ihoa sen ympäriltä. Useimmissa tapauksiss­a melanooman hoidoksi riittää leikkaus. Jos melanooma on levinnyt muualle elimistöön, potilaalle annetaan leikkaukse­n lisäksi lääkehoito­a ja harvoissa tapauksiss­a sädehoitoa. Melanooma leviää useimmiten ensimmäise­ksi kasvainta lähinnä oleviin imusolmukk­eisiin.

 ??  ?? Auringolta suojautumi­nen auttaa pienentämä­än sekä melanooman että ihosyövän riskiä.
Auringolta suojautumi­nen auttaa pienentämä­än sekä melanooman että ihosyövän riskiä.
 ??  ?? Kuvat: Skincancer.dk Epäsymmetr­isyys tai epätarkat reunat voivat olla merkki melanoomas­ta.
Kuvat: Skincancer.dk Epäsymmetr­isyys tai epätarkat reunat voivat olla merkki melanoomas­ta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland