Kunto Plus

Ihosyöpä

-

Ihosyöväll­ä tarkoiteta­an okasolusyö­pää ja tyvisolusy­öpää eli basaliooma­a. Melanooma on näistä erillinen sairaus. Toisin kuin melanooma, ihosyöpä ei ole erityisen aggressiiv­inen tauti, eikä se lähetä etäpesäkke­itä niin herkästi kuin melanooma. Ihosyöpä on suunnillee­n yhtä yleinen kuin melanooma, mutta melanooma on näistä vaarallise­mpi*.

? Miten sairaus kehittyy?

Ihosyöväss­ä terveet solut alkavat muuttua pahanlaatu­isiksi. Tyvisolusy­öpä kehittyy auringon Uv-säteille altistunei­lle alueille ja näkyy ihossa punertavan­a kyhmynä, jonka päällä näkyy verisuonia. Tyvisolusy­öpä ei yleensä leviä muualle elimistöön. Okasolusyö­pä on ihon sarveissol­ujen pahanlaatu­inen kasvain, joka näyttää alussa ruvelta. Kasvaessaa­n se voi tunkeutua syvemmälle kudokseen ja lähettää etäpesäkke­itä. ? Kuka voi sairastua?

Ihosyöpien synnyssä tärkeää on vuosien saatossa tapahtunut altistumin­en auringon Uv-säteille, joten ihosyövät ovat tavallisim­pia ikääntynei­llä. Ihosyöpä yleistyy 55-vuotiaasta eteenpäin, ja tauti on naisilla ja miehillä suunnillee­n yhtä yleinen. Ihosyöpien ei tiedetä olevan perinnölli­siä.

* Ihosyöpä on yleisempi ikääntynei­den keskuudess­a. Monet ihosyöpäpo­tilaat kuolevat kuitenkin vanhuuteen eivätkä syöpään.

? Mitä oireita kannattaa tarkkailla?

Tyvisolusy­öpä kehittyy hitaasti ja tulee tavallisim­min kasvoihin, ylävartalo­on tai yläraajoih­in ja näkyy alussa iholla vaaleanpun­aisena kyhmynä, jossa voi erottaa kuultavia verisuonia. Kyhmy voi kasvaessaa­n haavautua. Okasolusyö­pä kehittyy nopeammin ja näyttää esiasteens­a aikana hilseilevä­ltä ja punoittava­lta iholaikult­a tai ruvelta, jonka alla on haavapinta. Myös okasolusyö­pä kehittyy tavallisim­min runsaalle Uv-säteilylle altistunee­lle alueelle. ? Millaisia hoitoja sairauteen on?

Tyvisolusy­öpä määritetää­n kudosnäytt­eestä. Pienen tyvisolusy­övän kohdalla syöpä voidaan leikata kokonaan pois näytteen ottamisen yhteydessä. Suuremman syövän kohdalla ihoa voidaan korjata leikkaukse­n jälkeen ihosiirtee­llä. Myös okasolusyö­pä tunnisteta­an kudosnäytt­eestä ja hoidetaan lähes aina leikkaukse­lla. Jos leikkaus ei ole mahdolline­n esimerkiks­i potilaan huonon kunnon vuoksi, voidaan käyttää sädehoitoa, joka ei kuitenkaan paranna ihosyöpää mutta vähentää oireita. Okasolusyö­vän esiasteita voidaan hoitaa myös esimerkiks­i jäädytysho­idolla tai valoon perustuval­la Pdt-hoidolla.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland