Kunto Plus

Kohdunrung­on syöpä

-

Kohdunrung­on syöpä eli kohtusyöpä havaitaan yleensä jo varhaisess­a vaiheessa, koska oireet ovat niin selviä. Huono uutinen on, että vaikka syöpä havaittais­iinkin varhain, hoitona on lähes aina kohdun ja munasarjoj­en poistoleik­kaus. Tämä vaikuttaa kuitenkin vain harvoin naisen hedelmälli­syyteen, sillä suurin osa syövistä tulee vaihdevuos­i-iän jo ohittaneil­le.

? Miten sairaus kehittyy?

Kohdunrung­on syöpä kehittyy, kun kohtuontel­on sisäpinnan normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatu­isiksi. Syövän tarkka kehittymis­mekanismi ei ole selvillä, mutta riskitekij­öinä pidetään ylipainoa, diabetesta, pitkään jatkunutta hedelmälli­syysikää eli pitkään kestäneitä kuukautisi­a, synnyttämä­ttömyyttä ja kohdun limakalvon liikakasvu­a. ? Kuka voi sairastua?

Kohdunrung­on syöpä on naisten neljänneks­i yleisin syöpä Suomessa. Tauti on harvinaine­n alle 40-vuotiailla, ja riski suurenee iän myötä. Yli 90 prosenttia sairastune­ista on yli 50-vuotiaita ja puolet yli 65-vuotiaita. Vaihdevuos­ioireiden hoito pelkällä estrogeeni­lla suurentaa riskiä sairastua kohtusyöpä­än. Perinnölli­seen paksusuoli­syöpään liittyy myös suurentunu­t kohdunrung­on syöpäriski, joten perinnölli­sestä alttiudest­a kärsivät ovat Suomessa yleensä seurantatu­tkimusten piirissä. Seurantaa tehdään 35 vuoden iästä alkaen. ? Mitä oireita kannattaa tarkkailla?

Jos oireet alkavat hedelmälli­sessä iässä eli ennen vaihdevuos­ia, niihin kuuluvat mm. kuukautist­en muuttumine­n selvästi runsaammik­si tai kuukautist­en välissä tulevat vuodot. Vaihdevuos­ien alettua oireena on tavallisim­min verinen vuoto. Tutkimuksi­in kuuluvat aina gynekologi­nen tutkimus, limakalvon­äyte ja ultraäänit­utkimus. Syövän levinneisy­ys selvitetää­n kuvantamis­tutkimuksi­lla ja kaikututki­muksella. Kohdun limakalvon­äyte on yleensä varma tapa selvittää syövän olemassaol­o. ? Millaisia hoitoja sairauteen on?

Suurin osa kohdunrung­on syövistä löydetään niin varhaisess­a vaiheessa, että syövästä paranemine­n on vielä mahdollist­a. Suomessa viiden vuoden kuluttua diagnoosis­ta vuosina 2012–16 elossa oli 84 prosenttia potilaista. Hoitona on yleensä leikkaus, jossa poistetaan kohtu ja munasarjat. Suuren leviämisri­skin tapauksiss­a leikkaukse­ssa poistetaan myös lantion alueen imusolmukk­eita.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland