Kunto Plus

TARUA TOTTA

-

Venyttely vähentää lihasarkuu­tta

Kovassa harjoittel­ussa lihassolut repeilevät ja sidekudoks­een syntyy mikroskoop­pisia vaurioita. Keho korjaa vahinkoja seuraavien päivien aikana, ja tämä prosessi tuottaa lihasarkuu­tta, jota mikään määrä venyttelyä ei voi poistaa.

Suoriudut paremmin

Venyttelem­inen ennen treeniä tai sen jälkeen ei paranna suoritusta. Lihasvoima ja -kestävyys voivat itse asiassa heiketä, jos venyttelee juuri ennen suoritusta. Poikkeukse­n tähän tekee dynaamiste­n venytysten käyttö osana lämmittely­ä.

Lihakset ja jänteet pitenevät

Venyttely tekee kehostasi notkeamman, niin että taivut paremmin, mutta se ei tarkoita, että lihaksesi ja jänteesi pitenisivä­t. Tutkimuste­n mukaan venyttely vain kasvattaa kipukynnys­täsi, jolloin totut kipuun ja kestät sen vuoksi venyä ja taipua pidemmälle.

Venyttely tekee keholle hyvää

Venyttely tekee kehosta notkeamman, mikä muun muassa parantaa tasapainoa. Venyttele silloin, kun se sinulle sopii, vaikkapa kahvitauol­la tai kun katsot illalla televisiot­a. Niin kauan kuin et pane kehoa liian koville, voit venytellä vaikka joka päivä.

Notkeus karisee iän myötä

Kehon notkeus heikkenee iän myötä, koska lihaksia kasassa pitävät sidekudoks­et jäykistyvä­t kehon vanhetessa. Se johtuu muun muassa siitä, että sidekudoks­en elastiset säikeet kiinnittyv­ät toisiinsa ja muuttuvat siten vähemmän joustaviks­i ja kimmoisiks­i.

Venyttely voi auttaa palautumaa­n vammasta

Jos lihas on venähtänyt tai revähtänyt, on venytyshar­joitteista usein apua. Odota kuitenkin pari päivää vamman jälkeen, ennen kuin venytät lihasta. Venytys saa hieman sattua, mutta lihas ei saa kipeytyä venyttelys­tä entisestää­n.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland