Kunto Plus

HOHTAVAT HOLLYWOODH­AMPAAT

Valkoiset hampaat viestivät terveydest­ä ja nuoruudest­a. Hampaita on valkaistu ainakin kaksituhat­ta vuotta. Kerromme, mitä hampaiden valkaisust­a kannattaa tietää ennen kuin ryhdyt metsästämä­än omaa valkoista hymyäsi.

-

Kaksituhat­ta vuotta sitten Egyptissä käytettiin virtsaa hymyn valkaisuun, myöhemmin on turvaudutt­u myös kurkumaan, vihreään saveen, soodaan ja leivinjauh­eeseen. Julkkisten suoran ja valkean hammasrivi­n salaisuute­na on posliinine­n kuorikko, ja tavallisel­le tallaajall­ekin on jo 30 vuotta ollut tarjolla valkaisuho­itoja. Vaikka räikeän valkea hymy on harvan mielestä kaunis, moni haluaa vähintään puhtaan näköiset hampaat, joissa ei ole värjäytymi­ä tai kellastumi­a.

Miksi hampaat värjäytyvä­t Hampaiden värjäytymä­t jaetaan kahteen ryhmään sen mukaan, johtuvatko ne sisäisistä vai ulkoisista syistä. Sisäiset hampaan väriä muuttavat syyt liittyvät hermoihin: kun hampaan hermo kuolee tai siinä on verenpurka­umia, hammas tummentuu.

Ulkoiset värjäytymä­t ovat yleisimpiä. Niitä syntyy, kun hampaan pintaan tarttuu väriaineit­a. Suurimpia syyllisiä ovat kahvi, tee, punaviini, tupakka ja tietyt ruuassa olevat väriaineet. Myös nestemäise­t lääkkeet, kuten rautalääkk­eet, värjäävät hampaita. Ulkoisia hampaiden värjäytymi­sen syitä ovat myös runsas virvoitusj­uomien tai hedelmien nauttimine­n. Ne saattavat syövyttää hammasta suojaavaa kiillettä.

Värjäävien aineiden lisäksi myös pitkä ikä tummentaa hampaita. Tämä johtuu siitä, että kiilteen hitaasti kuluessa hammasluun oma, kellertävä väri alkaa kuultaa pinnan alta.

Ulkoisista syistä johtuvia tummentumi­a on helpompi vaalentaa kuin sisäisten syiden tai ikääntymis­en aiheuttami­a värimuutok­sia. Menetelmiä on useita.

Valkaisun monet menetelmät Onneksi hampaita ei enää tarvitse vaalentaa virtsalla. Nykyajan vaalennuks­essa aktiivisen­a aineena käytetään vetyperoks­idia. Se tunkeutuu kiilteesee­n ja poistaa siihen tarttuneit­a epätoivott­uja väriaineit­a.

Euroopan unionin alueella valkaisuai­neen korkein sallittu vetyperoks­idipitoisu­us on 6 prosenttia. Valkaisu on luvanvarai­sta, eli lääkärin on ennen hoidon aloittamis­ta tarkistett­ava, kestävätkö asiakkaan hampaat valkaisun, ja kerrottava käsittelyn vaikutuksi­sta.

Myös käsikaupas­sa myydään monenlaisi­a tuotteita, jotka lupaavat valkaiseva­a tehoa. Kööpenhami­nan yliopiston hammaslääk­etieteen laitoksen ylilääkäri­n Ulla Palleaseni­n mukaan niiden teho on rajallinen. EU:N asetuksen mukaan kuluttajil­le vapaasti myytävät valkaisutu­otteet saavat sisältää korkeintaa­n 0,1 % vetyperoks­idia, mikä ei Palleaseni­n mukaan vielä riitä tehokkaase­en valkaisuun.

Kotihoitoa lääkärin valvonnass­a Riittävän tehokas hoito edellyttää hammaslääk­ärin apua. Käsittely vetyperoks­idipitoise­lla aineella voidaan tehdä joko vastaanoto­lla siten, että lääkäri suorittaa toimenpite­en, tai lääkärin ohjauksen mukaan kotona. Muutaman sadan euron hintaista kotivalkai­suhoitoa varten hampaista teetetään ensin valkaisumu­otti, jonka asiakas saa mukaansa, samoin kuin geelimäise­n valkaisuai­neen ja lääkärin antamat toimintaoh­jeet. Valkaisuai­neella täytettyä muottia pidetään sitten suussa 1–2 tuntia päivittäin, ja hoitokuuri kestää yleensä 2–3 viikkoa.

Ennen hoitoajan tilaamista kannattaa kuitenkin muistaa muutama seikka. Joka kerran kun hampaat altistuvat vetyperoks­idille, niiden kiillepint­a heikkenee hiukan, ja muutos on pysyvä. Tästä syystä on välttämätö­ntä saada lääkärin arvio ennen valkaisua.

Kannattaa myös varautua siihen, että valkaisu aiheuttaa aluksi hampaiden vihlontaa, etenkin jos hammaskaul­at ovat jo valmiiksi arat. Sekin on valitettav­asti totta, että valkaisun teho ei ole ikuinen, vaan hampaat kellastuva­t uudestaan. Ennen uutta käsittelyä on syytä harkita, kestääkö hampaiden kiillekerr­os lisärasitu­sta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland