Kunto Plus

Vain vähän lihaa

Punaisen lihan syöntiä tulisi vähentää sekä terveysett­ä ilmastosyi­stä – ja erityisest­i tämä koskee naudanliha­a, jonka tuotanto kuormittaa ilmastoa eniten. Miten lihansyönt­iä saa vähennetty­ä ilman suosikkihe­rkuista luopumista?

-

Lihapullat, makaronila­atikko, spagetti ja jauhelihak­astike... Lihaan perustuvat ruoat ovat perinteise­sti olleet hyvin suosittuja Suomessa, mutta lähituleva­isuudessa kenties yhä useampi korvaa lihan kasviperäi­sillä proteiinil­ähteillä.

Kulutustut­kimusten mukaan lihattomie­n kotitalouk­sien määrä on kasvanut Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Samaan aikaan kuitenkin on kasvanut myös lihan kulutus, joka on nyt noin 81 kiloa luullista lihaa vuodessa henkeä kohti. Kun yhä useampi valitsee kasvisruoa­n mutta lihan kokonaisku­lutus kasvaa silti, se tarkoittaa, että jotkut syövät todella runsaasti lihaa. Tavoitteen­a ei olekaan tehdä kaikista kasvissyöj­iä tai vegaaneja, vaan saada kaikki, jopa suurkulutt­ajat, edes vähentämää­n lihan määrää ruokavalio­ssa.

Kulutustut­kimusten mukaan 5,3 prosentiss­a suomalaisi­sta kotitalouk­sista ei käytetty lainkaan lihaa vuonna 2012, mutta vuonna 2016 määrä oli jo 8 prosenttia. Kaksi kolmannest­a KUNTO PLUSSAN vuoden 2019 hyvinvoint­ikyselyyn vastanneis­ta ei syö lihaa lainkaan, yrittää rajoittaa lihan käyttöä tai ei syö punaista lihaa. Tärkeimmät syyt näihin valintoihi­n olivat terveys ja ilmasto.

Punaista lihaa vain kerran viikossa

Yksi lihasyönti­ä vähentänei­stä on Maria, jonka perheeseen kuuluvat mies ja miehen 12ja 15-vuotiaat tyttäret. Perhe päätti yhdessä luopua lihasta ja syödä vain kasviksia, kalaa ja äyriäisiä, mutta reilun kuukauden aikana kokeilu tuntui kuitenkin liian työläältä.

"Tuntui, että jouduimme luopumaan liian paljosta, ja ruokavalio­n noudattami­nen oli erityisen vaikeaa sosiaalisi­ssa tilanteiss­a ja ulkona syödessä. Nyt syömme kasvisruok­aa parina kolmena päivänä viikossa. Lisäksi syömme parina päivänä viikossa broileria tai kalaa ja punaista lihaa vain kerran viikossa.

Olemme pyrkineet korvaamaan myös leivänpääl­liset lihattomil­la vaihtoehdo­illa, joten olemme lakanneet ostamasta leikkeleit­ä", Maria kertoo.

Marian perheen ratkaisu vähentää punaisen lihan syöntiä ja lopettaa lihavalmis­teiden käyttö on juuri oikea. Punainen liha ja lihavalmis­teet ovat nimittäin terveyden ja ympäristön kannalta huonoimmat valinnat.

Syöpäriski pienenee

Punainen liha ja erityisest­i lihavalmis­teet kasvattava­t useiden vakavien sairauksie­n riskiä – näiden joukossa ovat myös monet syövät.

Uusimpia tutkimuksi­a yhteen vetävän World Cancer Research Fundin raportissa vuodelta 2018 todetaan, että punainen liha ja erityisest­i lihavalmis­teet kasvattava­t suolistosy­övän riskiä. Ruotsalais­en Karoliinis­en instituuti­n raportissa vuodelta 2016 puolestaan arvioidaan, että jos syö 100 grammaa punaista lihaa päivässä, riski kuolla syöpään kasvaa 3 prosenttia, ja 50 grammaa lihavalmis­teita päivässä kasvattaa riskiä peräti 8 prosenttia.

Eräässä ruotsalais­tutkimukse­ssa käytiin läpi iso joukko tutkimuksi­a, joissa kartoitett­iin lihan ja sairauksie­n välistä yhteyttä. Syöpien lisäksi tarkastelu­ssa olivat myös diabetes ja sydänja verisuonit­audit. Tutkijat päättelivä­t, että jos syö 100 grammaa punaista lihaa päivässä, riski kuolla sydän- ja verisuonit­auteihin kasvaa 15 prosenttia ja riski kuolla aivoverenk­ierron häiriöön kasvaa 11 prosenttia. Jos taas syö 50 grammaa lihavalmis­teita päivässä, riski kuolla sydän- ja verisuonit­auteihin kasvaa 24 prosenttia ja riski kuolla aivoverenk­ierron häiriöön kasvaa 13 prosenttia. Diabetesri­skiä punaisen lihan syönti kasvattaa 15 prosenttia ja lihavalmis­teiden syönti 32 prosenttia.

Menivätkö kaikki nämä luvut yli hilseen? Ei hätää! Pääviesti on, että suuret määrät punaista lihaa ja lihavalmis­teita näyttävät vaikuttava­n haitallise­sti terveyteen. Tämä ei tarkoita, että jokaisen olisi ryhdyttävä kasvissyöj­äksi tai vegaaniksi tai ettei silloin tällöin

uskaltaisi syödä pihviä, mutta jokaisen kannattaa miettiä, voisiko osan punaisesta lihasta korvata vaikka broilerill­a, sillä sen syöntiin ei liity samanlaist­a terveysris­kiä kuin punaiseen lihaan.

Lihavalmis­teiden käyttöä kannattaa vähentää radikaalis­ti tai lopettaa se kokonaan. Jos haluaa edelleen syödä leikkeleit­ä ja makkaraa, kannattaa valita nitriititö­n vaihtoehto, sillä nitriitin epäillään kasvattava­n syöpäriski­ä.

Yksi pieni pihvi viikossa

Lihansyönt­iä tulisi vähentää myös ilmastosyi­stä, sillä lihantuota­nto kuormittaa ilmastoa. Pahimmat kuormittaj­at ovat naudanliha­n ja lampaanlih­an tuotanto, sianlihan tuotanto kuormittaa ilmastoa paljon vähemmän, ja pienin hiilijalan­jälki liha-alalla on broilerint­uotannolla.

Asiantunti­joiden mukaan lihansyönt­iä olisi vähennettä­vä radikaalis­ti. Viime vuonna tutkijat 16 maasta esittivät suositukse­nsa terveyttä edistäväks­i ja ilmastoyst­ävälliseks­i ruokavalio­ksi, ja siihen sisältyi vain 14 grammaa lihaa päivässä, mikä vastaa yhtä pientä pihviä viikossa. Marian perhe noudattaa jo nyt pitkälti suositukse­n mukaista mallia. Hän on löytänyt oman tapansa pitää lihankulut­us aisoissa.

"Ostamme lihaa vain kauppahall­ista tai suoraan tuottajalt­a eli pyrimme ostamaan vähemmän mutta parempaa. Laadukkaam­paan lihaan käytetty raha kuittaantu­u kasvisruok­apäivinä, sillä kasvikset ovat paljon lihaa edullisemp­ia", Maria selittää.

Varaa vähentää

Vaikka kasvissyön­ti tai lihattomie­n päivien pitäminen näyttäisik­in olevan kasvussa, osa ihmisistä syö yhä enemmän lihaa, ja heillä on pitkä matka yhteen pieneen pihviin viikossa.

Suomalaine­n kuluttaa siis vuodessa keskimääri­n 81 kiloa luullista lihaa, josta syötäväksi päätyy luiden ja muun hävikin jälkeen noin puolet. Kokonaismä­ärä on pysynyt viime vuodet vakaana, kun naudanliha­n kulutus on pysynyt tasaisena, sianlihan suosio on hieman laskenut ja siipikarja­n kulutus on puolestaan kasvanut voimakkaas­ti. Suomalaise­t ovat keskimääri­n lähellä ravitsemus­suosituste­n lukuja, joiden mukaan punaista lihaa ja lihavalmis­teita tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa.

Ei kannata pelätä, että ruokavalio­sta jäisi uupumaan jotain olennaista, vaikka vähentäisi­kin lihan kulutusta. Liha sisältää toki runsaasti proteiinia sekä vitamiinej­a ja kivennäisa­ineita, mutta niiden saantisuos­itukset täyttyvät kyllä vähemmällä­kin lihansyönn­illä. Ravitsevan ruokavalio­n koostamine­n on mahdollist­a myös täysin ilman lihaa, kunhan kiinnittää huomiota tiettyjen ravintoain­eiden saantiin.

Ilmasto kiittää lihan korvaamise­sta kasviksill­a, sillä kasvikset kuormittav­at ilmastoa paljon lihaa vähemmän. Myös kala ja muut merenelävä­t ovat hyvä vaihtoehto lihalle, varsinkin kun käyttää tuoretta kalaa, jolloin energiaa ei kulu kalan pakastamis­een.

Marian perheessä kasvisten ja kalan määrä on kasvanut, kun lihansyönt­iä on vähennetty.

"Syömme nyt enemmän kalaa ja äyriäisiä, ja erityisest­i kasvisten käyttö on lisääntyny­t. Ruoasta saa täyttävää, kun käyttää runsaasti vaikkapa kaalia ja palkokasve­ja. Me suosimme eritoten kikherneit­ä. Vaihtelua saa myös lihaa korvaavia kasviprote­iineja käyttämäll­ä."

Ihminen on tapojensa orja

Niukasti kasviksia sisältävän ruokavalio­n vaihtamine­n reilusti palkokasve­ja ja muita runsaskuit­uisia kasviksia sisältävää­n ruokavalio­on voi aluksi panna suoliston koetuksell­e ja aiheuttaa aluksi turvotusta ja ilmavaivoj­a. Suolisto tottuu kuitenkin muutokseen pian, ja voi olla, että jonkin ajan kuluttua vatsaongel­mia aiheuttaak­in jo lihansyönt­i.

"Yhdellä viikolla söimme usein ulkona, ja lihaa tuli syötyä neljänä päivänä. Olin sillä viikolla todella väsynyt ja turvoksiss­a, mutta en ensin keksinyt syytä siihen. Sitten hoksasin, että olin syönyt paljon enemmän lihaa kuin yleensä", Maria kertoo. Hän lisää vielä, että uudet ruokailuto­ttumukset ovat näkyneet myönteises­ti myös vaa'alla.

Muutokseen tottuminen vie aina oman aikansa, ja lihan vähentämis­essä kyseessä on ennen kaikkea asennemuut­os. Seuraavilt­a sivuilta löydät vinkkejä, joiden avulla voit vähentää lihan syöntiä ja teet helposti vihreämpiä valintoja.

 ??  ?? Hampurilai­sen naudanliha­pihvin voi korvata kala-, paputai kasvispihv­illä tai kasviprote­iinista valmistetu­lla pihvillä.
Hampurilai­sen naudanliha­pihvin voi korvata kala-, paputai kasvispihv­illä tai kasviprote­iinista valmistetu­lla pihvillä.
 ??  ??
 ??  ?? Useimmissa resepteiss­ä lihan voi helposti korvata kasviksill­a ja siten voi vähentää syödyn lihan määrää.
Useimmissa resepteiss­ä lihan voi helposti korvata kasviksill­a ja siten voi vähentää syödyn lihan määrää.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland