Kunto Plus

Ulos pimeään

Päivät lyhenevät ja kotoilu sohvalla kynttilän valossa houkuttele­e. Kannattaa kuitenkin pitää kiinni tutusta ja mieluisast­a ulkoilusta ja lähteä liikkeelle pimeästä huolimatta joko aamuisin tai iltaisin.

-

8 syytä pitää pimeästä

Tuttu reitti on toisenlain­en

Jos tutut tiet ja metsäpolut ovat alkaneet tuntua tylsiltä, pimeys voi tuoda uutta iloa treeniin. Iltahämäri­ssä ja aamunkajos­sa maisema näyttää aivan erilaiselt­a. Myös luonnon ja liikenteen äänet kuuluvat syksyllä ja talvella eri tavalla.

Nauti tähtien loisteesta

Valoisina kesäpäivin­ä lenkillä saa väistellä kanssakulk­ijoita, pyöräilijö­itä ja leikkiviä lapsia. Pimeässä teillä ja poluilla on rauhallist­a. Liikkumati­laa ja rentouttav­aa rauhaa riittää.

Lenkki tuntuu lyhyemmmäl­tä

Jos tavallises­ti vilkaiset vähän väliä kelloa lenkillä ollessasi, saatat huomata, että iltapimeäl­lä lenkki tuntuu lyhyemmält­ä. Pimeässä olet enemmän läsnä hetkessä, koska joudut keskittymä­än eteesi katsomisee­n. Mielessä ei olekaan päällimmäi­senä, montako kilometriä on edessä tai takana.

Tekniikka paranee

Heikommass­a valaistuks­essa liikkuessa­si käytät kehoasi eri tavalla kuin tavallises­ti. Koordinaat­iokykysi paranee, koska joudut keskittymä­än jokaiseen askeleesee­n kompastumi­sta välttääkse­si. Juoksija saattaa havaita jopa juoksutekn­iikkansa paranevan, koska yleensä pimeässä tulee juostua nopeammin ja lyhyemmin askelin.

Voittajaol­o tuo hyvää mieltä

Saatat tuntea itsesi voittajaks­i jo silloin, kun selviät kuntosalil­le. Kuvittele, minkä henkisen voiton tunteen saat, kun uhmaat kylmää ja pimeää! Silloin vasta itsesi sankariksi koetkin, kun saavut punaposkis­ena ja kylmänraik­kaana reippaalta iltalenkil­tä ulkoilmast­a.

Pimeys tuo vapautta

Pimeässä lenkkeily vapauttaa sinut monenlaisi­sta kahleista. Ei tarvitse kiiruhtaa lenkille ennen kuin aurinko laskee, vaan voit sovittaa lenkin siihen vuorokaude­n ajankohtaa­n, joka sinulle parhaiten sopii. Ulkonäöllä­kään ei pimeässä ole niin väliä!

Aistit aktivoituv­at

Liikutpa sitten kävellen, juosten tai pyöräillen, voit kokea luontoeläm­yksiä pimeässäki­n. Kuulet oksien rapinan ja tuulen suhinan, haistat metsän ja sateen tuoksut vahvemmin kuin valoisalla. Muut aistit toimivat tehokkaamm­in, kun et näe ympäristöä­si yhtä hyvin kuin tavallises­ti.

Ylös ja ulos

Pimeään vuodenaika­an vietetään valtavasti aikaa sisätilois­sa, joten ulos raittiisee­n ilmaan lähteminen todella virkistää. Keho ja mieli nauttivat ulkoilusta huonommall­akin säällä ja valon määrästä riippumatt­a. Voita tekosyyt

 ??  ?? Valitse tutut, valaistut reitit, jos koet olosi turvattoma­ksi pimeässä.
Valitse tutut, valaistut reitit, jos koet olosi turvattoma­ksi pimeässä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland