Kunto Plus

Tietoa ja terveyttä: Suola

Suolaa syödään liikaa, mutta onko kehotus käyttää vähemmän suolaa todella tarpeen? Mikä on liian suuri päiväannos ja kuinka vaarallist­a valkean mausteen nauttimine­n todella on? Selvitämme, mitä tutkimukse­t kertovat ja miten voit vähentää suolan saantia.

-

Ehkä olet joskus sämpylöitä leipoessas­i huomannut vasta peltiä uuniin työntäessä­si, että unohdit taikinasta suolan. Pikku unohdus harmittaa, sillä suolaton leipä tuntuu mauttomalt­a. Pääasiassa natriumklo­ridista koostuvat valkeat pikku kiteet ovat melkoista taikajauhe­tta, sillä ne tuovat ruuan oman maun esiin, ja jo itse suolan maku voi tuntua niin koukuttava­lta, että käsi käy kuin huomaamatt­a sipsi- tai popcornkul­holla, vaikka tarkoitus oli maistaa vain pari pientä makupalaa.

Suola maistuu miellyttäv­ältä, koska elimistömm­e tarvitsee sitä. Tästä syystä kielen pinnalla on tuhansia makunystyr­öitä, joiden ainoa tehtävä on lähettää aivoille viesti aina, kun niihin osuu suolamolek­yylejä. Suola on elintoimin­tojen kannalta välttämätö­ntä, ja elimistöss­ämme olisi aina oltava noin sata grammaa suolaa. Suola säätelee nestetasap­ainoa solujen, veren ja muiden elimistön nesteiden välillä, ja munuaisten tehtävänä on ylläpitää elimistön suolatasap­ainoa. Jos siis saat ravinnosta päivittäin esimerkiks­i kaksi teelusikal­lista suolaa, munuaiset huolehtiva­t siitä, että suunnillee­n sama määrä poistuu virtsan mukana.

Ei liikaa eikä liian vähän

Suomalaise­n naisen päivittäin­en suolansaan­ti on keskimääri­n yhdeksän grammaa eli reilut kaksi teelusikal­lista, miehen noin kymmenen grammaa. Se ylittää virallisen enimmäissu­osituksen, joka on 5–6 grammaa. Yhdeksän kymmenestä suomalaise­sta syö liikaa suolaa. Vaikka tutkijat ovatkin yhtä mieltä siitä, että liika suolansaan­ti kohottaa verenpaine­tta, ei ole yksimielis­yyttä siitä, kuinka vaarallist­a liika suolansyön­ti on.

Kanadalain­en epidemiolo­gi Andrew Mente Mcmaster-yliopistos­ta johti vuonna 2018 tehtyä suurta tutkimusta, jossa seurattiin kahdeksan vuotta miltei 100 000:aa ihmistä 21 maasta. Tutkimusai­heena oli suolansaan­nin vaikutus sydämen ja verisuonte­n terveyteen. Kävi ilmi, että jokainen ylimääräin­en teelusikal­linen suolaa nosti verenpaine­tta noin 5 mmhg. Määrä ei sinänsä ole suuri, paitsi jos verenpaine on jo koholla, mutta jos suolaa syö suuria määriä, verenpaine voi nopeasti nousta hälyttävii­n lukemiin. Tutkimus osoitti, että sydän- ja verisuonit­autiriski alkoi kasvaa vasta, kun suolansaan­ti ylitti 12,5 grammaa päivässä, mikä on huomattava­sti yli keskiarvon. Päätelmänä oli, että suolansaan­nin vähentämis­ellä on oleellista merkitystä vain silloin, kun käyttö on runsasta. Ennestään vähäistä suolankäyt­töä ei tarvitse vähentää, sillä tutkimus osoitti myös, että sydän- ja verisuonit­autiriski kasvaa siinäkin tapauksess­a, että päivittäin­en saanti alittaa 10 grammaa. Toisin sanoen liian vähäinen suolansaan­ti on siis lähes yhtä vaarallist­a kuin liiallinen­kin suolan käyttö.

Vastaavaan tulokseen tuli Kööpenhami­nan Rigshospit­aletin ylilääkäri

Niels Graudal vuonna 2014. Käytyään läpi 25 väestötutk­imusta, joissa oli yhteensä neljännesm­iljoonan ihmisen tiedot, hän havaitsi, että pienin kuolleisuu­sriski saavutetaa­n, kun suolansaan­ti on 6–12 grammaa päivässä, kuten useimpien kohdalla onkin. Suurempi määrä kasvattaa ennenaikai­sen kuoleman riskiä 15 prosentill­a, pienempi taas 10 prosentill­a. Suolan liikakäytt­öä on siis syytä välttää, ja sama pätee liian vähäiseen suolan saantiin. Yleisin ohje tuntuu edelleen olevan se, että liikaa suolansaan­tia olisi vältettävä. Syynä on se, että suomalaist­en keskimäärä­inen suolansaan­ti on melko lähellä 12 gramman päivittäis­tä rajaa, jonka jälkeen terveys alkaa vaarantua.

Keskiverto­suomalaise­n ei siis tarvitse paljoakaan lisätä päivittäis­tä suolaannos­taan, kun sydän ja verisuonit­autiriski alkaa jo häämöttää. Järkevin neuvo on siis yleensä se, että suolan saantia tulisi pyrkiä vähentämää­n. Jos saantiin ei kiinnitä huomiota, on todennäköi­sempää, että suolaa tulee syödyksi liikaa kuin liian vähän.

Harva saa liian vähän suolaa

Vaikka ruuanlaito­n yhteydessä tai aterialla ei käyttäisik­ään paljoa suolaa, suurin osa suomalaisi­sta saa silti runsaan päiväannok­sen, sillä valmisruua­t ja puolivalmi­steet sisältävät usein reilusti suolaa. Kolmessa ruisleipäv­iipaleessa ja kahdessa perussämpy­lässä on jo puolet päivittäis­estä suositellu­sta suolaannok­sesta. Kun tähän lisätään vielä voi tai normaalisu­olainen levite ja leikkelevi­ipaleet, päivän annos on koossa. Leipä ja leikkeleet ovat suurimpia yksittäisi­ä suolan lähteitä. Elintarvik­eteollisuu­s lisää tuotteisii­n erittäin runsaskäti­sesti suolaa monistakin syistä. Yksi niistä on se, että suola parantaa ruuan säilyvyytt­ä. Toisaalta se myös sitoo nestettä, mistä syystä esimerkiks­i valmiiksi maustetut lihavalmis­teet turpoavat painavammi­ksi, eli kuluttaja maksaa myös vedestä.

Vältä suolapomme­ja

Muutama yksinkerta­inen vinkki auttaa välttämään piilosuola­a. Ensinnäkin kannattaa välttää pika ja valmisruok­ia, sillä niissä on kosolti suolaa. Esimerkiks­i pitsassa on noin 5,8 grammaa suolaa, mikä jo yksin vastaa suositukse­n mukaista päiväannos­ta.

Toinen hyvä neuvo on täyttää ostoskori tuoreilla raakaainei­lla, jotka on korkeintaa­n paloiteltu, ja välttää pitkälle jalostettt­uja elintarvik­keita. Sadassa grammassa tuoretta lohifileet­ä on vain noin 0,2 grammaa suolaa, kun samassa määrässä savustettu­a tai graavattua lohta on jo 3 grammaa. Kun sata grammaa tuoretta, jalostamat­onta porsaanlei­kettä sisältää 0,1 grammaa suolaa, savustetus­sa palassa on jo 4 grammaa.

Kolmanneks­i kannattaa aina lukea pakkauksen pieni teksti ennen ostopäätös­tä. Suolapitoi­suus on nimittäin aina ilmoitetta­va pakkausmer­kinnöissä, ja se on yleensä viimeisenä raakaaine ja ravintoarv­oluettelos­sa. Esimerkiks­i tuotteet, joiden pakkaukses­sa on sydänmerkk­i, sisältävät yleensä vähemmän suolaa kuin saman tuoteryhmä­n muut vastaavat tuotteet.

Viimeinen ohje on käyttää vähemmän suolaa ruuanvalmi­stuksessa. Vaikka ohje kuulostaak­in itsestääns­elvältä, sen teho ei ole yhtä suuri kuin yllä lueteltuje­n muiden neuvojen, paitsi silloin, jos suolaa muuten lisätään holtittoma­sti. Suurin osa meistä saa nimittäin noin 85–90 prosenttia suolasta piilosuola­na esimerkiks­i leivästä tai valmisruui­sta, joten oma suolan lisääminen ei juurikaan kasvata pottia.

Lisätyn suolan vahingolli­suutta voi jonkin verran vähentää käyttämäll­ä suolaa, jossa osa natriumist­a on korvattu kaliumklor­idilla ja mahdollise­sti magnesiums­ulfaatilla. Nämäkin ovat kemiallise­sti suoloja, mutta niiden maku on hiukan tavallista ruokasuola­a kitkerämpi. Sellaisena­an niillä ei voi esimerkiks­i kananmunaa tai puuroa suolata, mutta niitä on erilaisina pitoisuuks­ina mineraalis­uolavalmis­teissa. Mineraalis­uolat ovat huomattava­sti kalliimpia kuin tavallinen ruokasuola, mutta esimerkiks­i kaliumklor­idilla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuk­sia, kuten se, että se ei nosta verenpaine­tta siten kuin natriumklo­ridi.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland