Kunto Plus

Verensoker­i

– tärkeä terveystek­ijä Termi on tuttu, mutta tiedätkö todella, miten verensoker­itaso vaikuttaa terveyteen? Vastaamme yleismpiin kysymyksii­n verensoker­ista ja kerromme, miksi on niin tärkeää pyrkiä pitämään verensoker­i tasapainos­sa.

-

? Mitä on verensoker­i?

Verensoker­i kertoo, paljonko veressä on glukoosia Glukoosi on sokeria, ja sitä saisi olla veressä noin kahta sokeripala­a vastaava määrä. Elimistö tekee kaikkensa pitääkseen verensoker­in määrän tällä tasolla.

Miksi pitäisi tietää verensoker­iarvo, jos ei sairasta diabetesta? ?

Verensoker­illa on suuri merkitys hyvinvoint­iin silloinkin, kun henkilö on nuori ja terve eikä sairasta diabetesta, mutta terveen nuoren henkilön ei tarvitse erityisest­i miettiä verensoker­ia, koska elimistö yleensä poistaa liiallisen sokerin verenkierr­osta nopeasti. 35 ikävuodest­a alkaen on jo syytä olla tarkempana. Verensoker­i voi muuttua epävakaamm­aksi vanhemmite­n, kun fyysinen aktiivisuu­s usein vähenee. Rajut vaihtelut ovat haitaksi, sillä verensoker­in heitteleht­iminen voi johtaa sairauksii­n – muun muassa tyypin 2 diabetekse­en, ylipainoon, tulehdusti­loihin ja nivelkipui­hin.

? Mikä on oikea verensoker­itaso?

Terveen aikuisen paastovere­nsokerin pitäisi olla alle 6 millimooli­a litrassa. Paastovere­nsokeri tunnetaan myös nimellä aamusokeri: sillä tarkoiteta­an veressä olevan sokerin määrä heti herättyä ja useiden tuntien syömättömy­yden jälkeen. Päivän mittaan verensoker­i vaihtelee syötyjen aterioiden mukaan ja sen mukaan kuinka aktiivinen ihminen on. Aterian jälkeen sokeri voi kohota 7–8 millimooli­in, mutta sen pitäisi palautua nopeasti alle 6:n lukemiin. Ihminen voi parhaiten, jos hänen verensoker­insa on lähellä paastosoke­rilukemia enimmän osan päivää. NORMAALIT VERENSOKER­IARVOT Kuvio esittää normaalin, terveen aikuisen verensoker­iarvot. Kakkostyyp­in diabetesdi­agnoosin saa, jos paastosoke­ri on enemmän kuin 7 mmol/l ja verensoker­i on enemmän kuin 11 mmol/l aterian jälkeen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland