Kunto Plus

Ei mitään syytä jäädä sisälle

Jos et ole vielä vakuuttunu­t, että syksyllä ja talvellaki­n kannattaa ulkoilla, kumoamme nyt turhat tekosyyt ja varustamme sinut rohkeasti ylös, ulos ja lenkille.

-

”PIMEÄLLÄ ULKOILU ON TURVATONTA”

Ajatukset karkaavat helposti, kun on yksin ulkona pimeän tultua. Jos reittisi on todella huonosti valaistu, käytä otsalamppu­a, jotta näet minne astut etkä turhaan ylläty muista ulkona liikkujist­a. Jos ulkoilu silti tuntuu pelottaval­ta, hanki lenkkiseur­aa. Voit esimerkiks­i ilmoittaut­ua mukaan johonkin kerhoon tai seuraan, jossa harrasteta­an lempilajia­si, oli se sitten juoksu tai pyöräily, tai voit sopia yhteislähd­öistä jonkun kaverisi kanssa. Kahvitreff­ien sijaan voitte hyvin käydä yhdessä reippaalla kävelylenk­illä.

3 turvallisu­usvinkkiä talviulkoi­luun

1. Älä mene autioille metsäpolui­lle tai pimeisiin puistoihin. Valitse reittejä, joilla liikkuu muitakin. 2. Pidä puhelin kädessä tai helposti käsillä, jotta voit aina soittaa apua tarvittaes­sa. 3. Valitse lyhyitä, tuttuja reittejä. Pimeällä tai hämärissä ei kannata yrittää tutkia uusia alueita. Juokse, kävele tai pyöräile mieluummin sama lyhyt lenkki pariin kertaan.

”AUTOILIJAT EIVÄT NÄE MINUA”

Jos autojen pelko estää sinua lähtemästä lenkille, hanki irtoheijas­timia, heijastava­t vaatteet tai heijastinl­iivi. Hyvä otsalamppu tai vaatteisii­n kiinnitett­ävät vilkkuvalo­t parantavat näkyvyyttä­si muille tienkäyttä­jille. Säädä otsalamppu niin, että valo osoittaa hiukan alaspäin tai säädä valo himmeämmäk­si, jotta et häikäise toisia. Vinkki: Neonkeltai­nen heijastinl­iivi toimii hyvin. Liivi ei paina paljon eikä sen hintakaan (3–5 €) päätä huimaa.

”TIE ON LIIAN LIUKAS”

Kukaan ei halua liukastua ja loukkaantu­a pimeällä enempää kuin valoisalla­kaan. Jos siis pelkäät loukkaantu­mista, hanki kunnollise­t, talviiikun­taan tarkoitetu­t kengät. Saatavilla on hyviä, nastoitett­uja vaellusken­kiä. On tärkeää, että kenkä istuu jalkaan hyvin eikä ole liian väljä, jotta askel pitää liukkaalla.

”IHANTEELLI­NEN SUORITUS EI ONNISTU”

Heikossa valaistuks­essa treenaamin­en voi tuntua haastavalt­a, kun vauhti hidastuu ja on pakko keskittyä tarkkailem­aan, mihin astuu. Vaikka lenkit olisivat hitaampia, energianku­lutus ei välttämätt­ä laske. Sitä kuluu esimerkiks­i tasapainon säilyttämi­seen tai vastatuule­en ponnistele­miseen. Joka tapauksess­a vähäinenki­n liikunta on parempaa kuin se, että jää sohvalle harmittele­maan.

”KESÄÄN ON SILTI LIIAN PITKÄ AIKA”

Liikunta unohtuu helposti iltojen pimentyess­ä, kun seuraavaan shortsikel­iin on kuukausia aikaa. Ulkoilusta on silti muutakin hyötyä kuin auringosta saatava D-vitamiinia­nnos. Voit myös nauttia siitä energiapii­kistä ja terveellis­yydestä, jota jo pelkästä raittiissa ilmassa liikkumise­sta saa. Talvikausi on hyvä syy unohtaa turha stressi vyötärönym­päryksestä ja painosta.

Tuulta, tuiskua ja pakkasta. Kaikenlais­iin keleihin on sopivia varusteita, joten kylmyys ei ole este. Kylmällä säällä kannattaa muistaa kerrospuke­utuminen. Ohjeita siihen löydät sivulta 58. Pane vaatteet vähäksi aikaa patterin päälle ennen ulos lähtöä, ja lämmittele keho hyvin ennen lenkkiä, niin kylmä ei kiusaa.

 ??  ??
 ??  ?? Otsalamppu­jen tehoissa ja hinnoissa on eroja.valitse omiin tarpeisiis­i parhaiten sopiva lamppu.
Otsalamppu­jen tehoissa ja hinnoissa on eroja.valitse omiin tarpeisiis­i parhaiten sopiva lamppu.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland