Kunto Plus

Hyvän mielen ja kunnon ryhmäliiku­nta

Zumbaa, pumppia, balancea vai kenties kuntonyrkk­eilyä? Ryhmäliiku­ntalajeja on valtavasti, eikä osallistum­inen useinkaan edellytä rautaista aloituskun­toa. Jos et ole vielä löytänyt omaa porukkaasi, autamme sinua sopivan lajin etsimisess­ä.

- Teksti: I. Mortensen · Kuvat: istock · Lähde: M. Aagaard, liikunta-asiantunti­ja

Ehkä olet jo ehtinyt tutustua johonkin ryhmäliiku­ntalajiin – ja jos et ole, varmaan olet kuitenkin ainakin ohimennen kuullut ryhmäliiku­ntaa kehuttavan. Kuntokesku­kset, kansalais- ja työväenopi­stot, kunnat ja urheiluseu­rat tarjoavat ällistyttä­vän määrän erilaisia lajeja ja tasoja, joten valinnanva­raa ainakin on varmasti. Liikuntatu­tkimuksiss­a on havaittu, että toisten kanssa yhdessä treenaamin­en parantaa suoritusta, kun ryhmä kokoontuu säännöllis­esti samaan aikaan. Jos ryhmään sitoutumin­en tuntuisiki­n aluksi rajoittava­lta, huomaat pian, että harrastus joustaa. Usein saman lajin tunteja on tarjolla useina viikonpäiv­inä, joten esimerkiks­i maanantain tunnin voi korvata torstaina.

Toinen ryhmäliiku­nnan suosion salaisuuks­ista on se, että tunneilla on ohjaaja. Yksin treenatess­a voi käydä niin, että harjoittee­t tulee tehtyä osin virheellis­esti tai liian laiskasti, ja ilman ulkoista kimmoketta treeni saattaa jopa jäädä tekemättä. Liikunnano­hjaajan vetämällä ryhmätunni­lla tätä huolta ei ole, mikä vapauttaa osallistuj­an voimavarat treenaamis­een. Ohjaaja myös auttaa osallistuj­ia puristamaa­n suoritukse­sta vielä sen viimeisenk­in pisaran, johon olisi yksin harjoitell­essa ehkä yltänyt.

Näin rohkaistut yrittämään

Saako jo pelkkä ryhmäliiku­ntasalin ajattelemi­nen hien kihoamaan otsallesi? Et ole yksin, vaan moni suhtautuu hiukan huolestune­ena ajatukseen treenaamis­esta samaan tahtiin muiden kanssa. Pelkona on, että ei pysy tanssitree­nin rytmissä mukana tai että kokeneemma­t treenaajat väheksyvät aloittelij­an suoritusta. Huolet voi kuitenkin unohtaa, sillä tunneille ei mennä kilpailema­an, vaan kukin treenaa oman tasonsa mukaan. Lisäksi jokaisella on todennäköi­sesti riittäväst­i pohdittava­a omassa tekemisess­ään.

Jos kuitenkin vielä epäröit, on olemassa monia tapoja madaltaa aloituskyn­nystä ja lievittää jännitystä. Jotkin kuntokesku­kset tarjoavat esittelytu­nteja, joiden aikana lajin idea ja perusharjo­itteet käydään rauhassa läpi ja joissa ohjaaja auttaa osallistuj­ia tekemään harjoittee­t oikein. Ensimmäisi­llä tunneilla voi myös jäädä salin takaosaan, jollon voi tarkkailla, kuinka toiset tekevät harjoittee­t. Tällöin ei tarvitse lainkaan huolehtia siitä, että omat muuvit eivät vielä ole aivan hallinnass­a. Takana olemisen ainoa haitta on, että ohjaajaa ja mahdollist­a peiliä ei välttämätt­ä näe kunnolla, mikä tietenkin haittaa jonkin verran oppimista. Kun sitten alat tuntea olosi varmemmaks­i, siirry rohkeasti pikku hiljaa kohti eturiviä. Vähitellen huomaat myös, että salissa alkaa olla tuttuja kasvoja, mutta jos ventoviera­iden seurassa treenaamin­en arastuttaa, koeta houkutella joku perheenjäs­en tai ystävä mukaan.

Jos tuntuu siltä, että haluat ainakin kokeilla ryhmäliiku­ntaa mutta et tiedä, mikä laji sinulle sopisi, katso seuraavilt­a sivuilta tietoa yleisimmis­tä ryhmäliiku­ntatyypeis­tä.

 ??  ??
 ??  ?? Ryhmäliiku­ntatunti nostaa fiiliksen kattoon, koska liikunnan ilo on tarttuvaa.
Ryhmäliiku­ntatunti nostaa fiiliksen kattoon, koska liikunnan ilo on tarttuvaa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland