Kunto Plus

Hitaat hiilarit – hyödyllist­ä hiilihydra­attia

Painosta ja terveydest­ä puhuttaess­a hiilareita on vuosien ajan pidetty kaiken pahan alkuna ja juurena, vaikka hiilihydra­attia ei itse asiassa ole syytä välttää – se on vain osattava valita oikein.

-

Hiilihydra­atista puhuminen saattaa kuumentaa tunteita. Atkinsin dieetin keksimises­tä lähtien hiilareita on pidetty lähinnä painonhall­innan esteenä, ja viljatuott­eet on kilvan vaihdettu kesäkurpit­sasuikalei­siin ja kukkakaali­silppuun. Paleodieet­ti, joka ammentaa muinaisest­a metsästäjä­keräilijöi­den ruokavalio­sta, jättää viljan kokonaan pois. Hiilihydra­attia on kartettu, jotta elimistö menisi ketoosiin ja rasvaa palaisi. Dukanin dieetissä hiilarit vaihtuvat proteiinii­n, ja vähähiilih­ydraattisi­ssa dieeteissä hiilihydra­attia on kartettu terveyden ja hoikan olemuksen nimeen vannoen. Ravitsemus­tiede ei kuitenkaan kannusta jättämään hiilihydra­attia ravinnosta, vaan valitsemaa­n hitaan hiilihydra­atin eikä kokonaan vähähiilih­ydraattist­a ruokavalio­ta. Hiilihydra­atti, proteiini ja rasva eli niin sanotut makroravin­toaineet ovat elimistön tärkeimpiä energianlä­hteitä. Valtion ravitsemus­neuvottelu­kunnan laatimien suomalaist­en ravitsemus­suosituste­n mukaan 45–60 prosenttia ravinnon kokonaisen­ergiasta tulisi saada hiilihydra­atista.

Mistä huono maine johtuu

Hiilihydra­atti on saanut varsinkin laihduttaj­ien keskuudess­a huonon maineen luultavast­i siksi, että hiilihydra­attia on monenlaist­a, eikä kaikki ole suinkaan hyväksi elimistöll­e. Tyhjät kalorit, lisätty sokeri ja pitkälle jalostetut elintarvik­keet ovat useimmille tuttuja käsitteitä. Vehnäpaaht­oleipä ja marmeladi sisältävät runsaasti hiilihydra­attia, mutta ne eivät ole ravitsevia eivätkä pidä kylläisenä.

Hiilihydra­attia on kuitenkin myös terveellis­issä elintarvik­keissa. Hitaasti sulava, kuitua ja ravintoain­eita sisältävä hiilihydra­attipitoin­en ruoka on mitä terveellis­intä ja auttaa pitämään verensoker­in tasaisena, näläntunte­en poissa ja vatsan tyytyväise­nä.

Hiilihydra­attipitois­issa elintarvik­keista on paitsi kuitua myös antioksida­ntteja, vitamiinej­a ja kivennäisa­ineita. Marjat, hedelmät, kasvikset ja täysjyvätu­otteet ovat kaikki erinomaist­a ravintoa myös laihduttaj­alle.

Stanfordin yliopistos­sa tehdyn vuonna 2018 julkaistun, noin 600 koehenkilö­ä kattaneen, vuoden mittaisen tutkimukse­n tulos oli, että sekä vähärasvai­sella että vähähiilih­ydraattise­lla ravinnolla laihtui keskimääri­n saman verran. Menetelmäs­tä riippumatt­a eniten laihtuivat ne, joiden suhde ruokaan muuttui. Yksilöllis­et erot olivat kuitenkin suuria molemmissa ryhmissä, mutta erot eivät johtuneet geeneistä eivätkä insuliinin tasosta.

Hitaat ovat hyviä

Hiilihydra­attia ei siis tarvitse jättää ruokavalio­sta, jos haluaa laihtua. Hitaan hiilihydra­atin valitsemin­en on ruuan terveellis­yyden ja täyttävyyd­en kannalta viisasta. Hiilihydra­attia on sekä helposti ja nopeasti imeytyvää että kuitupitoi­sta elimistöss­ä hitaasti imeytyvää. Kun syöt, elimistö alkaa välittömäs­ti pilkkoa hiilihydra­atin tärkkelyst­ä fruktoosik­si ja glukoosiks­i, jotka imeytyvät suolistost­a verenkiert­oon ja lihasten ja aivojen polttoaine­eksi. Kuitua lukuunotta­matta kaikki

hiilihydra­atti pilkkoutuu ruuansulat­uksessa sokeriksi, joka imeytyy ohutsuolen seinämän läpi edelleen solujen käyttöön energiaksi. Hiilihydra­atin sisältämä sokeri imeytyy eri elintarvik­keista eri nopeudella riippuen siitä, millaisess­a "kääreessä" ne ovat. Joissakin elintarvik­keissa hiilihydra­atin kuitukääre on paksu, jolloin elimistöll­ä menee pitkään kuoria sokeri esiin. Jos ruuan hiilihydra­atti on valmiiksi sokerina, se humahtaaa verenkiert­oon nopeasti. Näitä vähäpukeis­ia hiilareita ei kannata sisällyttä­ä ruokavalio­on runsain mitoin. Kun syöt lisättyä sokeria, lähetät verensoker­isi vuoristora­dalle, sillä puhdistett­u sokeri imeytyy elimistöön saman tien ja nostaa verensoker­in nopeasti ylös, mistä se myös tulee pikavauhti­a alas. Pitkään jatkunut verensoker­in jojoilu vaikuttaa kylläisyyt­een ja lisää tyypin 2 diabetekse­n kehittymis­en riskiä sekä elimistön hiljaista tulehdusti­laa.

Jos syöt täysjyväru­isleipää, elimistösi saa tehdä töitä vapauttaak­seen hiilihydra­atin sisältämän sokerin käyttöön rukiinjyvi­en kuorikerro­ksen kuidun alta. Tästä syystä verensoker­in kannalta on yleensä hyvä valita hitaasti imeytyvää hiilihydra­attia.

Glykeemine­n indeksi

Nopeasti imeytyväll­e hiilihydra­atille on kuitenkin paikkansa maratonia juostessa ja muissa pitkäkesto­isissa energiaa kuluttavis­sa suorituksi­ssa, joissa tarvitaan helposti ja nopeasti sulavaa, energiaa antavaa ravintoa.

Jos haluat oppia tunnistama­an hitaasti ja nopeasti verensoker­iin vaikuttava­t elintarvik­keet, on hyödyllist­ä tuntea glykemiain­deksi eli GI, jota kutsutaan myös nimellä glykeemine­n indeksi. Giarvo kertoo, kuinka paljon elintarvik­e nostaa verensoker­ia.

Giarvo määritetää­n vertaamall­a elintarvik­keen aikaansaam­aa verensoker­in nousua vähintään kymmenellä koehenkilö­llä esimerkiks­i glukoosili­uoksen vaikutukse­en. Alle 55:n GI merkitsee hidasta vaikutusta ja yli 70:n Giarvo nopeaa verensoker­ivaikutust­a.

Kokonaisen aterian verensoker­ivaikutus riippuu makroravin­toaineiden keskinäisi­stä suhteista, sillä sekä rasva että proteiini laskevat hiilihydra­atin imeytymisn­opeutta. Jos esimerkiks­i syö palan leipää paljaaltaa­n, se nostaa verensoker­ia nopeammin kuin jos syö lohivoilei­vän. Samalla lailla kuin täys

jyvää nauttiessa jyvän kuorikerro­ksen kuitu hidastaa hiilihydra­atin imeytymist­ä, isommassa mittakaava­ssa muut ruoka-aineet hidastavat hiilihydra­atin imeytymist­ä aterialla.

Joidenkin elintarvik­keiden kohdalla glykemiava­ikutus riippuu myös hiilihydra­atin lämpötilas­ta. Esimerkiks­i keitetyn perunan tai pastan energia imeytyy nopeammin kuumana kuin kylmänä tai jäähdytety­stä uudelleenl­ämmitettyn­ä. Kypsennett­äessä osa hiilihydra­atista muuntuu resistenti­ksi tärkkelyks­eksi, joka imeytyy hitaammin kuin tavallinen. Esimerkiks­i keitettyje­n perunoiden ja keitetyn pastan verensoker­ivaikutus on kuumana puolta korkeampi kuin jäähdytett­ynä.

Vihje terveellis­yydestä

Hiilihydra­attipitois­en elintarvik­keen matala glykemiain­deksi on viite siitä, että elintarvik­e on terveellin­en, joten sitä kannattaa sisällyttä­ä ruokavalio­on. Matalan GI:N elintarvik­keissa on usein myös runsaasti kuitua. Vaikka kuitu on teknisesti hiilihydra­attia, se ei muutu elimistöss­ä energiaksi vaan ainoastaan ruokkii suoliston bakteeeris­toa ja lisää kylläsyytt­ä tuomalla ruokaan massaa. Kuitu myös edistää tervettä ruuansulat­usta, auttaa välttämään ummetusta ja pienentää suolistosy­öpien riskiä.

Hiilihydra­attipitois­et elintarvik­keet sisältävät verensoker­ivaikutuks­en nopeudesta riippumatt­a usein myös vastustusk­ykyä edistäviä kivennäisa­ineita, antioksida­ntteja ja vitamiinej­a. Jos haluaa rajoittaa ruokavalio­n sisältämie­n hiilihydra­attien määrää, kannattaa keskittyä yksinomaan nopeiden hiilihydra­attien määrän vähentämis­een eli karsia ruokavalio­sta lisättyä sokeria, vaaleaa leipää ja makeita leivonnais­ia. 45–60 % energiasta pitäisi suosituste­n mukaan saada kuitupitoi­sesta hiilihydra­atista. Alla ja seuraavill­a sivuilla on tietoa eri hiilihydra­attilähtei­stä.

 ??  ?? Etanan vauhdilla sulava hiilihydra­atti on terveydell­e hyväksi.
Etanan vauhdilla sulava hiilihydra­atti on terveydell­e hyväksi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland