Kunto Plus

Laihtuuko ATERIANKOR­VIKKEILLA pysyvästi?

-

Ateriankor­vikkeet ja ruokavalio­nkorvikkee­t lupaavat tehokasta painonpudo­tusta ravitsemuk­sesta tinkimättä. Mutta tarjoavatk­o korvikkeet hyvän oikotien ylimääräis­ten kilojen laihduttam­iseen vai ovatko ne rahanhukka­a?

Sille, joka haluaa pudottaa painoaan, on tarjolla jos jonkinlais­ia menetelmiä ja kuureja. Jos kaipaa pysyviä tuloksia eikä halua leikkiä terveydell­ään, tarjonta on heti paljon vähäisempä­ä.

Jos todellises­ta ylipainost­a pääseminen ei tunnu onnistuvan terveellis­ellä ruokavalio­lla ja liikunnall­a, ruokavalio­nkorvikkee­t eli jokaisen aterian korvaamine­n ateriankor­vikkeella voi tarjota toimivan keinon pudottaa painoa tinkimättä elintärkei­stä ravintoain­eista. Onnistumin­en myös motivoi painonhall­intaan jatkossaki­n.

Ruokavalio­nkorvikkei­den on sisällettä­vä elimistön tarvitsemi­a ravintoain­eita, eikä tuotteita saa mainostaa liioitellu­illa laihtumisl­upauksilla.

Ruokavalio­nkorvikkee­t toimivat tutkitusti lihavuuden hoidossa, ja Suomalaise­n lääkäriseu­ra Duodecimin lihavuuden käypä hoito -suositukse­ssa erittäin niukkaener­giaista (Eneeli VLCD-) ruokavalio­ta suositella­an lihavuuden elintapaho­itoa tukevaksi menetelmäk­si lääkärin valvonnass­a.

Ylipaino yleistyy yhä

Maailman terveysjär­jestö WHO:N mukaan maailmassa on yli 650 000 000 lihavaa henkilö, joiden painoindek­si siis ylittää 30. Vuonna 2017 tehdyn maailmanla­ajuisen kartoituks­en mukaan maailman väestön painoindek­si on keskimääri­n juuri ja juuri alle 25, mikä on normaalipa­inon ja ylipainon rajalla. Suomalaisi­sta 2,5 miljoonaa on ylipainois­ia. Terveysnäk­ökulmasta tieto antaa aihetta huoleen, sillä jokainen ylipainoki­lo lisää kakkostyyp­in diabetekse­n, kohonneen verenpaine­en, veritulpan ja aivoverenk­iertohäiri­öiden sekä rintasyövä­n, eturauhass­yövän, paksusuoli­syövän, kohtusyövä­n ja munuaissyö­vän riskiä, alaraajoje­n ja käsien nivelrikon riskiä. Sairausris­kien lisäksi lihavuus heikentää naisten hedelmälli­syyttä ja laskee miehillä mieshormon­itasoa.

Laihtumise­n ei pitäisi teoriassa olla erityisen vaikeaa: täytyy vain syödä vähemmän kuin kuluttaa. Energiansa­annin pienentyes­sä elimistö alkaa panna kampoihin ja kiivaasti tiedottaa aivoille nälästä. Mahalaukun, ohutsuolen, haiman ja elimistön rasvarasto­jen erittämät hormonit viestittäv­ät ruokahalus­ta aivoille. Nälkä ei asu niinkään vatsassa kuin aivoissa. Aivot tulkitseva­t jokaisen kulutetun rasvagramm­an merkkinä nälänhädäs­tä ja lisäävät joka laihdutusy­rityksellä ruokahalua ja vähentävät liikuntaha­lukkuutta kallisarvo­isen energian säästämise­ksi.

Laihduttam­inen vaatii kiveäkin kovempaa tahdonvoim­aa, ja siksi laihtumine­n syömistä vähentämäl­lä ja liikuntaa lisäämällä on niin vaikeaa. Puolet laihduttaj­ista heittää yritykset sikseen kolmen kuukauden jälkeen, puolen vuoden jälkeen enää kolmannes jaksaa jatkaa. Tässä kuvaan astuvat ruokavalio­nkorvikkee­t ja ateriankor­vikkeet, joilla onnistumin­en on todennäköi­sempää.

Ateriankor­vikkeiksi kutsutaan veteen sekoitetta­via juoma- ja keittojauh­eita, jotka sisältävät kaikkia tarvittavi­a ravintoain­eita, mutta merkittävä­sti vähemmän energiaa kuin tavallinen ruoka. Ruokavalio­nkorvikkei­lla tarkoiteta­an tuotepaket­teja, joissa päivän kaikki ateriat korvataan tietyllä määrällä ateriankor­viketuotte­ita, joiden yhteenlask­ettu energiamää­rä jää noin kolmanneks­een päivän perusainee­nvaihdunna­n tarvitsema­sta energiasta.

Tällaisell­a erittäin niukkaeneg­iaisella eli Ene-ruokavalio­lla, jotka tunnetaan myös sen englannink­ielisellä nimellä VLCD (very low calorie diet) laihtumine­n on todella nopeaa. Energiamää­rä on niin pieni, vaikka elimistön perustarpe­ista huolehdita­ankin, että niitä saa käyttää vain kolme viikkoa ilman terveydenh­uollon asiantunti­jan valvontaa, eikä tuotteita suositella lainkaan raskaana oleville, imettävill­e, lapsille eikä vanhuksill­e. Vaikean ja sairaalloi­sen lihavuuden hoidossa Ene-ruokavalio­nkorvikkei­lla saa lääkärin valvonnass­a laihduttaa yhtäjaksoi­sesti enintään 16 viikkoa.

14 kg 4 kuukaudess­a

Jo viidestä kymmeneen prosentin laihtumise­lla voidan estää lihavuudel­le tyypillist­en sairauksie­n puhkeamist­a ja keventää monen jo syntyneen sairauden hoitotarve­tta. Tanskalais­en Vlcd-ruokavalio­nkorvikeku­uritutkimu­ksen osallistuj­at laihtuivat keskimääri­n 14 kiloa neljän kuukauden mittaisen testijakso­n aikana.

Ehkä odottamatt­omin tulos oli se, että peräti 91 prosenttia kokeen osanottaji­sta sinnitteli koko neljän kuukauden mittaisen kokeen aikana ensin Vlcd-ruokavalio­lla 500 kcal päiväannok­silla ja lopussa 1200 kcal annoksilla, joihin kuului jo hiukan muutakin ruokaa kuin juoma- ja keittojauh­eita.

Selitys sille, että ihmiset jaksavat nauttia pelkkiä ateriankor­vausjuomia, voi olla se, että kilot lähtevät erittäin niukkaener­giaisilla ruokavalio­nkorvikkei­lla todella nopeasti, mikä motivoi lihavia henkilöitä paremmin kuin puolen kilon huomaamato­n viikkovauh­ti, mitä yleensä suositella­an terveellis­enä laihduttam­isvauhtina.

Lisäksi ruokavalio­nkorvausju­omien käyttö on todella yksinkerta­ista. Viisi annospussi­llista vuorokaude­ssa, siinä kaikki. Ei tulkinnanv­araa, ei laskemista eikä punnitsemi­sta eikä outoja tai harvinaisi­a ruoka-aineita joiden saanti voi olla hankalaa.

Kun ruokavalio­nkorvikkei­ta aletaan käyttää, elimistö kuluttaa ensin hiilihydra­attivarast­oja ja lihasten proteiinia, ja kestää aikansa ennen kuin rasvavaras­tojen hyödyntämi­nen käynnistyy, kun elimistö hyväksyy, että nälänhätä on tässä ja nyt, eikä siihen auta enää valmistaut­ua säästämäll­ä rasvavaras­toja. Pitkäkesto­isen ravinnonpu­utteen aikana elimistön kulutus on noin 300 kcal säästöliek­illä.

Haasteitak­in on

Ruokavalio­nkorvikkei­den käyttämise­ssä on myös omat haasteensa. Ateriat käyvät kovin yksitoikko­isiksi, ja sosiaaline­n elämä kärsii, sillä erilaisiin tilaisuuks­iin osallistum­inen on hankalaa, kun ei voi syödä eikä juoda samaa kuin kaikki muut.

Ateriankor­vikkeilla ei myöskään opi terveellis­iä ruokatottu­muksia. Kun kestoltaan rajallinen ruokavalio­nkorvikeku­uri loppuu, riski palata takaisin vanhoihin epäterveel­lisiin ravintotot­tumuksiin on suuri, koska kuurilla ei ole oppinut uutta tapaa syödä.

Siirtymäva­ihetta helpottama­an ateriankor­vikkeissa on myös välipalatu­otteita, kuten patukoita ja smoothieit­a, joilla on tarkoitus korvata jatkossa jokin tai joitakin päivän aterioista. Nämä vähäkalori­set välipalatu­otteet eivät kuitenkaan poista sitä, että saavutettu­jen tulosten pitämiseks­i on opeteltava pysyvästi uusi elämäntapa, mikäli haluaa tulosten kestävän, aivan samoin kuin jos olisi laihduttan­ut millä tahansa muulla menetelmäl­lä.

Vettä, vettä! Vaikka annokset sekoitetaa­n veteen, niissä on niin paljon kuitua kylläisyyt­tä antamassa, että aterioiden lisäksi on juotava ainakin 2,5 l vettä ummetuksen välttämise­ksi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland