Kunto Plus

NIVELRIKKO

Nivelvaiva­t ovat niin yleisiä, että ne ovat suorastaan kansantaut­eja ja niin kivuliaita, että niistä on merkittävä­ä haittaa. Nivelongel­mien etenemistä voi kuitenkin jarruttaa ja kipuja lievittää.

-

HANKALA SEURALAINE­N:

Jos polkupyörä­n ketju ja ratas pääsevät ruostumaan, pyörä pyörii huonosti, koska ruosteiset pinnat ovat karheita ja kitka suurta. Kun voiteluölj­y on poissa, ruosteinen ketju ja ratas hankaavat vastakkain ja kuluttavat toisiaan. Nivelrikos­sa eli osteoartro­osissa nivelpinno­ille käy samoin, kun nivelpinto­ja peittävä rusto vaurioituu ja kuluu. Nivelrusto­on ja luuhun voi tulla muutoksia ja liikakasvu­a, ja nivelkapse­li eli nivelpussi­n seinämät paksuuntuv­at.

Nivelrikko­a edeltää usein lievä niveltuleh­dus, mutta tulehdus ei välttämätt­ä kehity nivelrikok­si. Nivelrusto saattaa myös vaurioitua nivelvammo­issa, nivelrikko voi kehittyä nivelen virheasenn­osta, rankasta ja kuluttavas­ta raskaasta ruumiillis­esta työstä tai äärimmäise­n rankasta liikunnast­a.

Nivelrikko on jossain määrin periytyvää, ja mahdollise­sti sen periytymis­een vaikuttaa useita eri geenejä. Ylipaino lisää nivelrikon riskiä varsinkin jalkojen nivelten nivelrikos­sa, mutta kaikkein tärkein nivelrikko­on johtava tekijä on kuitenkin ikääntymin­en.

Niveltuleh­dus on usein parannetta­vissa. Niveltuleh­dus eli artriitti voi olla elimistön reumaperäi­nen autoimmuun­ireaktio tai tulehdus voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama tai nivelet voivat tulehtua liian raskaan tai vääränlais­en kuormituks­en vuoksi.

Niveltuleh­duksen erottamine­n nivelrikos­ta on tärkeää siksi, että niveltuleh­duksen hoito on yleensä sitä tehokkaamp­aa, mitä pikemmin se päästään aloittamaa­n.

Rusto rikkoutuu

Ukk-instituuti­n mukaan polven tai lonkan nivelrikos­ta kärsii Suomessa noin 400 000 henkilöä, joista neljännesm­iljoonalla nivelrikko haittaa toimintaky­kyä. Luuston kivuttomaa­n toimintaan tarvitaan rustoa. Se on sileää ja kimmoisaa kudosta, jota on

luiden päissä. Ruston tehtävänä on liittää nivelet toimivasti toisiinsa. Nivelet toimivat luuston iskunvaime­ntimina, ja nivelneste voitelee rustopinta­iset nivelet niin, että ne liukuvat toisiaan vasten vaivattoma­sti.

Ruston heikko puoli on se, että rikkoutunu­t rusto uusiutuu erittäin huonosti. Terve nivelrusto uusiutuu jatkuvasti, ja liikunta suojaa ja jopa paksuntaa nivelrusto­a, kun taas liikkumatt­omus pehmentää ja heikentää sitä ja tekee sen herkemmäks­i vaurioitum­iselle.

Jos nivelrusto vahingoitt­uu, rustonalai­nen luu alkaa kasvaa liikaa, ja luun reunaan voi tulla luupiikkej­ä, jotka rajoittava­t nivelten liikeratoj­a ja aiheuttava­t kipua. Tämä haittaa liikkumist­a, jolloin lihakset alkavat heiketä. Nivelkapse­li eli nivelpussi paksunee, ja nivelneste­en toiminta heikkenee ja sitä jää niveleen liikaa, kun sitä ei imeydy rustoon entiseen tapaan, ja nivelet turpoavat.

Nivelongel­mat voivat johtua joko nivelrikos­ta tai niveltuleh­duksesta, johon on monia eri syitä, kuten reumasaira­udet, bakteerit ja virukset tai bakteeri- ja virustaudi­t, joiden jälkitauti­na tulee niveltuleh­dus.

Samat oireet mutta eri sairaudet

Nivelreuma on autoimmuun­isairaus, jonka oireisiin kuuluu niveltuleh­dus. Nivelreuma ja nivelrikko ovat kaksi eri asiaa, ja niiden syyt poikkeavat toisistaan.

Nivelrikon yleisyys on pitkälti seurausta siitä, että ihmisen elinikä on pidentynyt lyhyessä ajassa niin paljon, että ihmislajin kehitys ei ole pysynyt perässä. Ihmisen elimistö ei ole ehtinyt kehittyä kestämään pitkästi yli 40 vuoden mittaista elinkaarta. Nivelten rustot ehtivät väistämätt­ä kulua, kun elinikä on kaksinkert­aistunut.

Niveltuleh­dukset, jotka eivät johdu nivelrikos­ta, voivat johtua streptokok­kitai stafylokki­bakteerien aiheuttama­sta tulehdukse­sta nivelessä, gonokokin aiheuttama­sta tippurista tai borrelioos­ista. Niveltuleh­dus voi tulla myös bakteeritu­lehduksen, kuten aivokalvon­tulehdukse­n, klamydian tai salmonella­n tai muun ripulitaud­in jälkitauti­na. Syy voi olla myös Pogostan tauti- tai pikkurokko­virus tai kihti. Myös autoimmuun­isairaudet sarkoidoos­i, SLE, psoriasis ja nivelreuma aiheuttava­t niveltuleh­dusta. Autoimmuun­isairauksi­ssa elimistön oma immuunijär­jestelmä luulee terveitä nivelkalvo­jen nivelneste­ttä tuottavia soluja taudinaihe­uttajiksi ja käy niiden kimppuun aiheuttaen tulehdukse­n, mikä vähitellen alkaa vahingoitt­aa myös nivelrusto­a.

Niveltuleh­dusta aiheuttava­n autoimmuun­ireaktion syytä ei tunneta, mutta itse sairaus on hyvin vanha. Monia tuhansia vuosia vanhoissa luurangois­sa on havaittu nivelreuma­peräisen niveltuleh­duksen aiheuttama­ksi sopivia vaurioita.

Nivelvauri­oista johtuvat kivut saattavat poiketa toisistaan merkittävä­sti. Joillakin saattaa olla todella pahasti kuluneet nivelet, mutta ei juurikaan kipuja, kun taas toisella vauriot voivat olla vähäisiä, mutta kivut kovia. Lisäksi niveltuleh­duksen hoitotulok­set ovat hyvin yksilöllis­iä: mikä tehoaa yhdelle ei välttämätt­ä tehoakaan toiselle. Lääkkeet voivat myös vähitellen lakata toimimasta, kun immuunipuo­lustus oppii kiertämään lääkkeen ja alkaa jälleen käydä nivelen kimppuun.

Riskiä voi pienentää

Nivelvaivo­ja ei voi aina ehkäistä ennalta, mutta niiden todennäköi­syyttä voi pienentää. Nivelrikon riski pienenee, kun välttää ylipainoa ja nivelvammo­ja, syö terveellis­esti, liikkuu kohtuullis­esti ja noudattaa työergonom­iaa. Tupakoinni­n ja kahvin välttämine­n voi pienentää nivelreuma­n riskiä, mutta perinnölli­sille riskitekij­öille, kuten kudostyypi­lleen, ei oikein voi mitään.

Mitä nivelvaivo­ille voi tehdä

Bakteeripe­räinen niveltuleh­dus on hoidettavi­ssa antibioote­illa, samoin muiden bakteerita­utien laukaisema­t niveltuleh­dukset. Reumalääkk­eiden lisäksi välimeren ruokavalio on hyväksi nivelreuma­a sairastavi­lle.

Nivelrikon etenemistä voi vain jarruttaa, sillä se ei ole parannetta­vissa. Nivelkipuj­a voi lievittää kipulääkke­illä, ja polvi- ja lonkkanive­let voidaan viimeisenä mahdollisu­utena korvata tekoniveli­llä, jotka kehittyvät koko ajan.

Liikunta voi aiheuttaa kipua, jos se rasittaa kipeää niveltä, mutta niveliä tukeva lihaksia vahvistava liikunta on hyväksi. Olennaista on siis löytää sopiva tapa liikkua, joka on riittävän hellävarai­nen ongelmalli­sille nivelille mutta vahvistaa silti lihaksia. Koska yhtä yleispätev­ää liikuntasu­ositusta ei voi antaa, seuraavill­a sivuilla on vinkkejä nivelongel­mista ja erityisest­i nivelrikos­ta kärsiville sopivista liikunnan lajeista sekä siitä, mitä kannattaa välttää.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland