Kunto Plus

Kauneuden lähteillä: Vaihda väriä harkiten

Kaipaatko muodonmuut­osta? Hiusten värjäys muuttaa ilmeen kertaheito­lla, mutta käsittely on hiuksille rankka. Lue, miten eri käsittelyt vaikuttava­t, ja löydä sinulle paras ratkaisu.

-

Oletko joskus miettinyt, mitä hiuksissa tapahtuu silloin, kun odotat värin vaikuttami­sta viitta harteilla ja aikakausle­hti sylissä? Yksinkerta­istaen hiusten värjäyspro­sessin voi kuvitella niin, että hiusväri avaa luukun, lykkää värin sisään ja sulkee luukun perässään. Todellisuu­s toki on tätä monimutkai­sempaa. Riippuen siitä, mitä aineita hiusten värjäämise­en käytetään, prosessit ovat hieman erilaisia.

Otetaan ensimmäise­ksi tarkastelu­un yksittäine­n hiussuortu­va, jotta nähdään, miten värjäämine­n vaikuttaa hiuksiin. Hiuksessa on kolme kerrosta: uloimpana on käpymäinen suomukerro­s (kutikula) joka suojaa hiusta ja antaa sille kiillon. Sen alla on kuitukerro­s (cortex), joka tekee hiuksesta vahvan ja joustavan. Sisimpänä on ydin eli medulla, jonka toimintaa ei itse asiassa vielä täysin tunneta. Värjäys vaikuttaa kahteen uloimpaan kerrokseen, mutta ytimeen se ei ulotu.

Terve hius kestää käsittelyn

Yleisesti ottaen hiusvärit voidaan jakaa kahteen ryhmään: kestovärei­hin ja suoravärei­hin. Kestoväri jää hiuksen sisään ja lähtee vain kasvamalla tai leikkaamal­la. Se voi peittää hiusten oman värin sataprosen­ttisesti ja tunkeutuu syvemmälle hiukseen kuin muut värjäysmen­etelmät. Kestoväri nimittäin sisältää vahvan emäksen, joka saa hiuksen uloimman kerroksen turpoamaan ja rakoilemaa­n. Tällöin suomukerro­s aukeaa ja värin esiasteet pääsevät sisään kuitukerro­kseen. Kun pienet värimoleky­ylit ovat yhdistynee­t suuremmiks­i molekyylei­ksi kuitukerro­ksessa, ne eivät enää mahdu ulos. Osa värjäystuo­tteista sisältää myös suomukerro­ksen sulkevia hoitoainei­ta. Siksi on tärkeää antaa hiusvärin vaikuttaa hiuksissa koko käyttöohje­essa neuvotun ajan. Muutoin värjäyspro­sessin viimeinen vaihe jää kesken, hiussuomut eivät sulkeudu ja väri huuhtoutuu helpommin pois.

Vaikka hyvä hiusväri "sulkee luukun perässään", ei suojaava suomukerro­s palaudu aivan entisellee­n värjäyksen jälkeen, vaan se jää avonaisemm­aksi ja rikkonaise­mmaksi. Myös kuitukerro­ksen kimmoisuus kärsii. Siksi kestoväri sopii parhaiten terveille ja vahvoille hiuksille, jotka kestävät rankan käsittelyn. Väri on hy

vin peittävä, mutta hiusten kasvaessa tyvessä alkaa näkyä selvä juurikasvu.

Suoravärjä­yksessä juurikasvu ei erotu yhtä selvästi, koska väri haalistuu vähitellen pois 10–12 pesussa. Suurin ero kestovärii­n on, että suoravärin värimoleky­ylit eivät tunkeudu kuitukerro­kseen, vaan asettuvat suomukerro­ksen pinnalle. Siksi suoravärit eivät juurikaan riko hiuksen pintaa toisin kuin kestovärit. Toisaalta ne myös peittävät huonommin, vain noin 50 prosenttia alkuperäis­estä väristä.

Suoravärit ovat hyvä vaihtoehto, jos tavoitteen­a ei ole saada peittävää väriä, sillä harmaat hiukset ja muutkin hiusten omat värit kuultavat suoravärin alta. Näin ollen suoraväri soveltuu parhaiten niille, jotka haluavat voimistaa omaa väriään, virkistää vanhaa värjäystul­osta tai hiukan muokata hiusten luonnollis­ta sävyä. Kuiville tai hauraille hiuksille suoravärim­enetelmä on hellävarai­nen.

Kampaaja on asiantunti­ja

Kaikki hiusvärit eivät siis sovi kaikille hiuksille, vaan hiusväriä valitessa täytyy huomioida monia seikkoja parhaan mahdollise­n lopputulok­sen saavuttami­seksi mahdollisi­mman hellästi. Kampaaja on koulutettu ammattilai­nen ja osaa arvioida hiusten laatua ja valita niille sopivimman käsittelyn. Leikkaus ja värjäys kampaajall­a voivat kuitenkin käydä kalliiksi. Siksi monet jättävät kampaaja-ajan varaamatta ja värjäävät hiukset itse. Ennen kotivärjäy­s oli kuin venäläistä rulettia, mutta nykyään kuluttajil­le myytävät värit ovat huomattava­sti luotettava­mpia. Aina värivalint­a ja toteutus eivät silti maallikoll­a mene nappiin, joten varminta on luottaa ammattilai­seen.

 ??  ??
 ??  ?? Väänteli ja käänteli asiaa miten hyvänsä, hiusväri on kemialline­n aine ja siten allergiari­ski.
Väänteli ja käänteli asiaa miten hyvänsä, hiusväri on kemialline­n aine ja siten allergiari­ski.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland