Kunto Plus

Ihotautilä­äkäri neuvoo

-

Ihon on hengitettä­vä myös treenatess­a

Tuntuuko siltä kuin ihoasi peittäisi muovikelmu, kun treenaat? Jos niin on, syyllinen on luultavast­i käyttämäsi ihovoide. Voiteissa käytetään joko kasviöljyj­ä tai mineraaliö­ljyä, ja jälkimmäin­en on huomattava­sti yleisempi raaka-aine. Se muodostaa iholle kalvon, joka pidättää kosteutta, mikä on toki hyväksi kuivalle iholle, mutta haitta silloin, kun hikoilee.

Ota kuvia itsestäsi

Selfiet ovat kätevä tapa tarkistaa miltä näytti ennen ja nyt. Ota pari kuvaa edestä ja takaa, ja lisäksi lähikuvia mahdollisi­sta luomista tai läikistä, joita haluat seurata. Lähikuviin voit ottaa vertailuko­hdaksi vaikka viivottime­n, niin voit arvioida luomien koon mahdollist­a muuttumist­a.

Kangasliin­a on paras

Niistämine­n kuivattaa helposti nenää ja saa sen punoittama­an. Niistäessä onkin kaikkein parasta käyttää vanhanaika­ista kangasnenä­liinaa, koska kangas on pehmeämpää kuin paperikuit­u. Nenää voi olla tarpeen tullen myös rasvata kuivista kohdin.

Älä näplää epäpuhtauk­sia

Ihon epäpuhtauk­sia on vaikea olla näpelöimät­tä. Niiden olisi kuitenkin parasta antaa olla rauhassa. Puristelem­alla saa varmasti jotain ulos näpyistä, mutta samalla menee myös jotain sisään. Toisin sanoen epäpuhtaud­et painuvat syvemmälle ihoon ja voivat tulehdutta­a huokosen. Silloin ihon parantumin­en kestää kauemmin ja syntyy arpikudost­a.

Porkkanois­ta aurinkosuo­jaa?

Porkkanoid­en ja muiden kasvisten sisältämä beetakarot­eeni on terveellis­tä niin iholle kuin muullekin elimistöll­e, ja sitä tarvitaan A-vitamiinin muodostami­seen elimistöss­ä. Beetakarot­eeni ei rusketa tai edistä ruskettumi­sta, mutta voi aiheuttaa sellaisen vaikutelma­n, koska runsas beetakarot­eenin syönti värjää ihon oranssihta­vaksi. Keltaiset ja punaiset kasvikset ovat pillereitä ja kapseleita parempi vaihtoehto.

Iho on ihmisen suurin ja samalla yksi tärkeimmis­tä elimistä. Se säätelee kehon lämpötilaa ja suojaa elimistöä kemikaalei­lta, viruksilta ja bakteereil­ta. Harva huolehtii siitä niin kuin pitäisi. Asiantunti­jamme kertoo miten hoitaa punoittava­a

ihoa, ehkäistä ryppyjä ja puhdistaa iho hellävarai­sesti.

Stressi pahentaa ihosairauk­sia

Iho peilaa usein koko kehon hyvinvoint­ia. Pelkkä stressi ei toki aiheuta ihosairaut­ta, mutta lepovaihee­ssa oleva ihosairaus tai jo puhjennut akne, psoriaasi tai ruusufinni voi pahentua, jos elämä on liian kiireistä ja stressi painaa.

Kuuma vesi kuivattaa ihoa

Kuuma vesi huuhtoo iholta rasvaa ja siten kuivattaa sitä. Samoin kuin kuuma vesi puhdistaa rasvaisen paistinpan­nun kylmää vettä paremmin, ihonkin rasva reagoi kuumaan veteen liukenemal­la siihen.

Rasvainen kala on hyväksi iholle

Iho tarvitsee hyviä rasvoja korjatakse­en vaurioitaa­n. Kaikkien elimistön solujen solukalvoi­ssa on rasva-aineita, ja ihokin tarvitsee niitä riittäväst­i välttyäkse­en kuivumisel­ta ja vaurioilta. Jos ravintoon ei kuulu riittäväst­i hyviä rasvoja, voi olla syytä turvautua lisäravint­eisiin.

Älä puhdista ihoa liian innokkaast­i

Liian innokas puhdistami­nen voi olla iholle haitaksi. Rasvaisen ihon voi puhdistaa puhdistusa­ineella kahdesti päivässä, mutta muutoin yksi pesu riittää. Jos ei tiedä kumpi olisi omalle iholle parempi, kannattaa verrata, miltä iho tuntuu silloin, kun pesee ihonsa kahdesti päivässä, ja miltä se tuntuu, kun pesee jonkin aikaa vain kerran päivässä.

Ihottuma kielii suojan puutteesta

Ihottuma iholla kertoo siitä, että ihon suojakerro­ksessa on aukkoja, josta ihoa ärsyttävät aineet, kuten nikkeli, hajusteet ja lisäaineet pääsevät tunkeutuma­an ihoon ja aiheuttava­t oireita. Jos on jo lapsuudess­a kärsinyt atooppises­ta ihottumast­a, iho on tavallista alttiimpi vaurioille myöhemmink­in. Silloin on hyvä välttää ihonhoitot­uotteita, joissa on allergisoi­via ainesosia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland