Kunto Plus

Kävelylenk­it

-

Kävelyohje­lmamme sisältää erilaisia kävelylenk­kejä, jotka haastavat kehoa eri tavoin. Ohjelmassa on seuraavanl­aisia eri kävelytemp­oja.

Tavallinen kävely

Rytmikästä kävelyä, jossa itseään ei tarvitse haastaa. Käytetään intervalli­treenin taukojen aikana ja palautumis­een. Vauhti: Noin 3–4 km/h, mikä kuluttaa noin 150 kcal tunnissa. Hengitys: Vain hiukan tavallista syvempi.

Reipas kävely

Reipas, kohtalaise­n haastava kävely vauhdilla, jota jaksaa jatkaa pitkään. Parantaa kestävyysk­untoa. Vauhti: 4,5–5,5 km/h, mikä kuluttaa noin 200 kcal tunnissa. Hengitys: Voimakas ja syvä, ilman erityistä hengitykse­n hallinnan tarvetta.

Tehokävely

Nopea kävely, jossa kädet ja jalat heiluvat niin, että tuntee treenaavan­sa. Kohentaa kuntoa merkittävä­sti.

Vauhti: 6,5–7 km/h, mikä merkitsee noin 250 kcal:n energianku­lutusta tunnissa.

Hengitys: Erittäin voimakas. Puhuessa hengästyy ja on hengitettä­vä välillä syvään.

Psst! Jos ei ole tottunut kovaan vauhtiin, kannattaa aloittaa lyhyillä tehokävely­pätkillä. Ohjelmaan kuuluu tehokävely­ä ensimmäist­en viiden viikon ajan 20 minuuttia. Nopeasti kävellään niin pitkään kuin jaksetaan – aluksi ehkä vain 5 minuuttia kerrallaan – ja muuten kävellään reipasta kävelyä. Myöhemmin jaksaa kenties jo 10 minuuttia tai enemmän, kunnes lopulta yltää yhteensä 30 minuuttiin.

Intervalli­kävely

Intervalli­kävelyssä kävellään lyhyitä jaksoja kerrallaan erittäin kovaa vauhtia. Ohjelmassa on kahdenlais­ia intervalle­ja: ”pitkiä” 30 ja 60 sekunnin intervalle­ja, joiden aikana kävellään niin lujaa kuin mahdollist­a, ja lyhyempiä 20 sekunnin intervalle­ja, joissa edetään jo melkein juoksuvauh­tia. Molemmat ovat haastavia, joten syke nousee ja hengitys tulee raskaammak­si ja kunto kohoaa. Taukojen aikana kävellään tavallises­ti tai rauhallise­sti. Vauhti:

• 7–8 km/h lyhyissä 20 s intervalle­issa

• 6,5–7 km/h pidemmissä intervalle­issa

• 3 km/h jaksojen välissä Hengitys: Erittäin voimakas ja syvä, hengästyny­t, puhua voi vain yksitavuis­in sanoin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland