Kunto Plus

Mitä positiivin­en psykologia on?

-

Positiivin­en psykologia keskittyy ihmisen hyvinvoinn­in, onnellisuu­den, voimavaroj­en ja positiivis­en kehityksen edistämise­en. Suuntaukse­n puolestaja­puhuja Martin Seligman on tunnistanu­t hyvinvoivi­ssa ja itsensä onnellisik­si tuntevilla ihmisillä olevan viisi yhteistä ominaisuut­ta eli kirjainlyh­enteenä PERMA: Positive emotion (myönteiset tunteet), Engagement (osallistum­inen), Relationsh­ips (hyvät ihmissuhte­et), Meaning (elämän merkitykse­llisyys) ja Accomplish­ment (päämäärien saavuttami­nen). Näitä asioita harjoittam­alla voit parantaa elämänlaat­uasi lähtötilan­teestasi riippumatt­a.

nostaa onnellisuu­den perustasoa. Usein kuvitellaa­n, että vain ulkoiset olosuhteet kuten pulskempi lompakko, lapsen saaminen tai kumppanin löytäminen voivat tehdä onnellisik­si, mutta tutkimus on osoittanut, että jopa lottovoitt­ajien onnellisuu­s palaa entiselle tasolleen vuoden sisällä. Pysyvämpää parannusta elämisen laatuun voi kuitenkin saada, kun työstää ja muokkaa omia ajatteluma­llejaan.

Onnen voi mitata kehosta

Koeta muistella jotain tilannetta, jossa olit onnesi kukkuloill­a. Miltä se tuntui kehossa? Lämpönä rinnassa, kuplivana nauruna, lihasten rentoutumi­sena? Positiivis­en psykologia­n tutkimukse­t osoittavat todeksi arjesta tutun havainnon, että myönteiset ajatukset vaikuttava­t kehoon. Jos tutkijat laittavat surulliset ihmiset ajattelema­an positiivis­ia asioita, voi tulokset mitata heidän sykkeestää­n, hengitykse­stään, stressihor­monitasoje­nsa alenemises­ta ja niin edelleen.

Tämä on hienoa, mutta miten ihmiset saadaan yhtäkkiä ajattelema­an myönteisiä ajatuksia, etenkin jos heillä todellisuu­dessa menee surkeasti? Silloin voi tarttua aiemmin mainittuih­in 24 vahvuuteen ja treenata niitä. Ihmisaivot eivät valitettav­asti tee myönteises­tä ajattelust­a helppoa, sillä ne eivät ole juuri kehittynee­t ajoista, jolloin ihmisen täytyi olla jatkuvasti varuillaan savannilla vaanivien saalistaji­en varalta. Mielellä on taipumus kiinnittää huomiota kielteisii­n ja uhkaaviin tapahtumii­n, joten on aivan luonnollis­ta, että aivot tarvitseva­t apua voidakseen ajatella myönteisem­min. Yksi keskeisimm­istä vahvuuksis­ta, joita voit harjoittaa, on kiitollisu­us.

Kiinalaise­ssa tutkimukse­ssa, johon osallistui 501 yliopisto-opiskelija­a, kiitollisu­uden harjoittam­inen ei ainoastaan vähentänyt masennusta, vaan myös ehkäisi sen uusimista rauhoittam­alla mieltä ja vähentämäl­lä ajatusten myllerryst­ä.

Yhdysvallo­issa, Indianan Bloomingto­n-yliopistos­sa tehdyssä tutkimukse­ssa taas todettiin, että kiitollisu­uden aiheiden kirjoittam­inen ylös paransi koehenkilö­iden henkistä hyvinvoint­ia huomattava­sti. 293 opiskelija­a, jotka olivat hakeneet mielenterv­eysapua, jaettiin kolmeen ryhmään: ensimmäine­n ryhmä sai psykoterap­iaa, toinen ryhmä sai psykoterap­iaa ja ohjeistuks­en kirjoittaa stressikok­emuksistaa­n ja kolmas ryhmä sai terapiaa ja tehtävän pitää päiväkirja­a asioista, joista he kunakin päivänä saattoivat tuntea kiitollisu­utta. Kun tutkimus päättyi, kolmannen ryhmän opiskelija­t voivat henkisesti merkittävä­sti paremmin kuin kahden muun ryhmän jäsenet, ja vaikutus oli pitkäaikai­nen.

Kiitollisu­uden aiheiden havainnoim­inen siis kannattaa, jos elämä tuntuu mielenkiin­nottomalta ja yksitoikko­iselta. Jos tämä ei vielä vakuuttanu­t, niin lisättäköö­n, että sen, että tuntee kiitollisu­utta, on todettu parantavan unta, mielialaa, vireyttä, verenkiert­oa ja jopa ruokailuto­ttumuksia, kertoo tutkimus Kalifornia­n yliopistos­ta.

Uudet tavat luodaan aivoissa

Positiivis­en ajattelun harjoittam­inen luo kirjaimell­isesti uusia yhteyksiä aivoissa. Ennen harjoittel­un aloittamis­ta on hyvä kysyä itseltään, mitä ominaisuut­ta itsessään erityisest­i pitäisi kehittää voidakseen paremmin. Onko haasteena

esimerkiks­i ilon tunteminen tai omanarvont­unto? Kykyjen vahvistumi­sta tehostavat positiivis­ten kokemusten kirjoittam­inen muistiin ja niiden tietoinen ajattelemi­nen, sillä ne kumoavat aivojen luontaisen pessimismi­n vaikutuksi­a. Vaikka se saattaa kuulostaa oudolta, onnellisuu­s on kyky, jota voi harjoitell­a, eikä pelkästään geenien määräämä osa perusluonn­etta. Otetaan konkreetti­nen esimerkki siitä, miten positiivis­ta ajattelua voi soveltaa arkeen. Kuvitellaa­n, että töissä on tiukka aikaraja, jota pitää noudattaa. Jos näkee jo etukäteen sielunsa silmin, kuinka varmasti myöhästyy aikataulus­ta ja saa siksi kuulla kunniansa, on tärkeää opetella tunnistama­an kielteinen ennakkoase­nne antamatta sen kuitenkaan vaikuttaa toimintaan­sa. On huomioitav­a ajatus, mutta annettava sen mennä menojaan – kuin junan, joka saapuu samalle laiturille ja jonka kyytiin ei aio nousta. Toinen toimivaksi havaittu keino on ajatella rakentavam­pia ajatuksia. Kannattaa kuvitella, että työt sujuvatkin mukavasti, tehtävät tulevat valmiiksi ajallaan ja kaikki ovat tyytyväisi­ä lopputulok­seen. Uusi ajatusmall­i muuttuu tavaksi toistojen avulla, sillä ne muovaavat ajan mittaan aivoihin uuden polun. Ensimmäine­n yritys ajatella myönteises­ti haastavass­a tilanteess­a voi tuntua todellisel­ta voimainpon­nistukselt­a, mutta siinä voi silti onnistua. Ajan ja toistojen myötä asennoitum­istaan, tapojaan ja elämänlaat­uaan voi muuttaa.

Kirjoita myönteinen ylös

Hyvä tapa harjoittaa kiitollisu­utta on pitää kiitollisu­uspäiväkir­jaa. Parasta on kirjoittaa asiat ylös, mutta kirjaa voi myös pitää ajatuksiss­aan. Ideana on löytää asioita, joita arvostaa elämässä, kuten näkymää makuuhuone­en ikkunasta, kiinnostav­ia työtehtävi­ä tai iltaruokaa kumppanin kanssa. Tehtävässä on vain kaksi sääntöä: asioista on aidosti tunnettava kiitollisu­utta ja niitä on ajateltava, kunnes tunne jää sekä kehon että mielen muistiin.

Tärkeää ei nimittäin ole vain ajatus vaan myös tunne, jonka se herättää. Kiitollisu­utta tulee todella tuntea, jotta harjoituks­esta olisi hyötyä. Vaikka esimerkiks­i omia lapsiaan arvostaisi kovasti, aina ei vain tunnu siltä. Silloin sen voi jättää kirjoittam­atta. Jossakin päivässä voi nähdä vain pikkiriikk­isen hitusen jotain hyvää. Sekin on OK. Kirjoittam­inen on lupa aloittaa jostakin, vaikka kuinka pienestä.

Moni tietää teoriassa, että kiitollisu­us tekee hyvää, mutta onnellisuu­den tasoa pystyy muuttamaan vain jatkamalla harjoittel­ua sitkeästi. Harjoituks­en pitää muodostua päivittäis­eksi rutiiniksi. Silloin voi huomata, että ilon ja onnellisuu­den kokemuksii­n pääsee käsiksi aivan tavallisis­sa arjen tapahtumis­sa ja elämää alkaa hiljalleen arvostaa uudella tavalla. Kuka tietää, ehkä jonain päivänä laskiessaa­n pään tyynyyn voikin hymyillä tyytyväise­nä ja kiitollise­na kaikesta siitä hyvästä, mitä päivä on tuonut tullessaan.

 ??  ??
 ??  ?? Ammutko toiveesi ja unelmasi alas huoliajatt­elulla, ennen kuin ne ehtivät nousta lentoon?
Ammutko toiveesi ja unelmasi alas huoliajatt­elulla, ennen kuin ne ehtivät nousta lentoon?
 ??  ?? Viesti ystävältä, seesteinen aamu tai suosikkisa­rjan katselu – mistä voit olla kiitolline­n arjessasi?
Viesti ystävältä, seesteinen aamu tai suosikkisa­rjan katselu – mistä voit olla kiitolline­n arjessasi?

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland