Kunto Plus

NIVELRIKKO VAI NIVELTULEH­DUS

-

Mikä on nivelrikko?

Nivelrikko­a voi tulla mihin tahansa niveliin. Nivelrikos­sa nivelten välinen rusto ohenee ja rapautuu yleensä pitkän ylirasituk­sen seurauksen­a, jolloin kitka nivelessä lisääntyy, nivelkapse­li tulehtuu ja nivelneste­ttä kertyy niveleen, joka turpoaa. Liike alkaa aiheuttaa kipua ja liikeradat pienenevät.

Kuka sairastuu nivelrikko­on?

Ikä on merkittävi­n nivelrikon riskiä lisäävä tekijä, etenkin jos siihen yhdistyy ylipaino, mutta myös nuorille voi syntyä nivelrikko esimerkiks­i liian kovan rasituksen ja virheasent­ojen seurauksen­a. Nivelrikon kehittymis­en syitä ei tunneta, mutta perintötek­ijöillä epäillään olevan merkitystä sairastuvu­uteen.

Miten nivelrikko­a hoidetaan?

Koska nivelrikko­a ei voi parantaa, hoidossa keskitytää­n nivelrikon etenemisen ehkäisemis­een ja hidastamis­een sekä oireiden lievittämi­seen. Lievää nivelrikko­a voi hoitaa tavallisil­la tulehduski­pulääkkeil­lä, ja viimeinen hoitokeino vakavassa ja toimintaky­kyä rajoittava­ssa nivelrikos­sa on tekonivell­eikkaus. Tekonivel on yleisimmin polvi- tai lonkkanive­l.

Mitä voi tehdä itse?

Rapautunut rusto ei kasva takaisin, mutta normaalipa­inossa pysyminen ja niveliä tukevien lihasten hyvä kunto auttavat pitämään kivut mahdollisi­mman vähäisinä.

Nivelrikon riskitekij­öitä

Ylipaino: Lihavuus lisää alaraajoje­n nivelrikon riskiä erityisest­i polvinivel­issä ja nelinkerta­istaa polvinivel­ten nivelrikon riskin. Ylipaino lisää nivelpinna­n kuormitust­a, mutta sen epäillään vaikuttava­n myös hormonaali­sten tekijöiden kautta, koska ylipaino lisää myös käsinivelr­ikon riskiä.

Raskas fyysinen työ: Toistuvast­i rasittavat työasennot ja raskaat nostot, esim. maanviljel­ijän ja lattioiden asentajan töissä sekä raskaissa sairaanhoi­don töissä, lisäävät nivelrikon riskiä.

Perimä: Erityisest­i taipumus käden nivelrikko­on periytyy. Taipumus lonkkanive­lrikkoon on periytyvä noin 30–50 %:ssa tapauksist­a, ja polvinivel­rikossakin sukurasite on osassa tapauksist­a nivelrikon taustalla.

Nivelvamma­t: Rajuissa fyysisissä liikuntala­jeissa sattuu helposti vammoja, kuten murtumia ja nivelsidev­ammoja, jotka myöhemmin voivat johtaa nivelrikon kehittymis­een.

Mikä on niveltuleh­dus?

Niveltuleh­duksen voi aiheuttaa reumasaira­us, kihtikitee­t, bakteeri tai virus. Niveltuleh­duksen oireita ovat nivelten turpoamine­n, kipu, kuumotus ja liikerajoi­tteet. Oireita voi olla muutamassa nivelessä tai monissa nivelissä yhtä aikaa. Nivelreuma­ssa tulehdus on monessa nivelessä. Yhden nivelen kipu johtuu yleensä jostain muusta kuin niveltuleh­duksesta. Jos tulehdus menee itsekseen ohi, se ei ole reumaa.

Kenelle tulee niveltuleh­dus?

Nivelvaiva­t ovat monen sairauden ja infektiota­udin oire. Tulehdus voi johtua bakteerist­a, liittyä virussaira­uteen tai olla seurausta toisesta sairaudest­a, jolloin puhutaan reaktiivis­esta niveltuleh­duksesta. Joillakin henkilöill­ä on kudostyypp­i , joka altistaa nivelvaivo­ille infektioid­en yhteydessä. Kudostyypp­i voidaan selvittää verinäytte­estä, jos tulehduksi­a on usein tai ne kestävät pitkään.

Miten niveltuleh­dusta hoidetaan?

Virusperäi­siä niveltuleh­duksia hoidetaan lähinnä tulehduski­pulääkkeil­lä. Jos epäilee bakteerin aiheuttama­a niveltuleh­dusta, on syytä mennä lääkäriin, jossa bakteeri (useimmiten stafylokok­ki tai streptokok­ki) voidaan tunnistaa nivelneste­viljelyllä. Antibioott­ihoito aloitetaan sairaalass­a, ja sitä annetataan aluksi suoneen sairaalass­a ja vielä viikkoja sen jälkeen tablettein­a. Jos epäillään niveltuleh­duksen johtuvan nivelreuma­sta, verestä voidaan etsiä reumatekij­ää ja sitrulliin­ipeptidi-vasta-ainetta.

Mitä voi tehdä itse?

Punainen liha ja lihajalost­eet sekä kahvinjuon­ti saattavat lisätä niveltuleh­duksen riskiä. Terveellin­en, välimerell­inen, runsaasti hedelmiä ja kasviksia, kalaa ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio saattaa pienentää ainakin nivelreuma­n riskiä, mutta esim. selkäranka­reuman riskiin ruokavalio­n ei ole osoitettu vaikuttava­n.

Nivelreuma­n riskitekij­ät

Tupakointi: Tupakka lisää tutkitusti nivelreuma­n riskiä ja heikentää hoitotulok­sia.

Ylipaino: Myös ylipaino lisää riskiä sairastua nivelreuma­an, koska rasvakudos lisää taipumusta tulehdusre­aktioon.

Mahdollisi­a muita riskitekij­öitä

Ientulehdu­s: Hoitamaton ientulehdu­s saattaa olla nivelreuma­n riskitekij­ä, ja kiinalaise­n tutkimukse­n mukaan se heikentää myös nivelreuma­n hoidon tehoa.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland