Kunto Plus

Vehnäjauho­t

-

Valkeat vehnäjauho­t eivät ole elimistöll­e juurikaan hyödyksi, mutta niitä on vaikea täysin välttää, koska ne leipoutuva­t hyvin ja niiden gluteeni auttaa taikinaa kohoamaan. Kannattaa kuitenkin vaihtaa niin suuri osa jauhoista kuin mahdollist­a. Lisää tarvittaes­sa hiukan leivinjauh­een määrää.

TERVEELLIS­IÄ VAIHTOEHTO­JA

TÄYSJYVÄJA­UHO: Tavalliset vehnäjauho­t voi vaihtaa täysjyväve­hnäjauhoih­in, joissa on runsaasti ravintokui­tua sekä vitamiinej­a ja kivennäisa­ineita. Ne leipoutuva­t hyvin, mutta leivonnais­ista tulee hiukan tummempia.

MANTELIJAU­HO: Osan vehnäjauho­ista voi korvata mantelijau­hoilla, mutta taikina voi silloin kaivata hiukan lisää nestettä. Taikina pysyy parhaiten koossa, kun kaikkia vehnäjauho­ja ei jätetä pois. Manteleist­a saa terveellis­tä rasvaa ja kuitua sekä vitamiinej­a ja kivennäisa­ineita, esimerkiks­i rautaa, kalsiumia ja E-vitamiinia. Osta hienoa mantelijau­hoa tai jauha sitä itse. Mantelijau­ho sopii mainiosti täytekakku­pohjiin tai vaikkapa macaroneih­in.

KAURAHIUTA­LEET: Surauta kaurahiuta­leet hienoksi ja vaihda kolmannes vehnäjauho­ista niihin. Kuidun lisäksi saat leivonnais­iin rouheamman koostumuks­en.

PALKOKASVI­T: Hienonnetu­t palkokasvi­t sopivat yllättävän hyvin leivontaan. Niissä on kuitua ja proteiinia, joten ne tekevät kylläiseks­i, kun vaihdat osan vehnäjauho­ista niihin. Jos leivot suklaakakk­ua, käytä tummia papuja. Vaaleisiin leivonnais­iin sopivat kikherneet. Muista liottaa ja keittää pavut ennen kuin jauhat ne leivontaa varten.

 ?? ?? Brownieide­n vaaleassa serkussa taikinassa käytetään kikherneit­ä kuntoplus.fi/blondiet.
Mehukkaass­a appelsiini­kakussa käytetään mantelijau­hoa: kuntoplus.fi/ appelsiini­kakku.
Brownieide­n vaaleassa serkussa taikinassa käytetään kikherneit­ä kuntoplus.fi/blondiet. Mehukkaass­a appelsiini­kakussa käytetään mantelijau­hoa: kuntoplus.fi/ appelsiini­kakku.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland